Lietuvių startuolių dėmesys – EV baterijoms ir išmaniesiems namams

Renginyje dalyvavo du startuoliai iš Lietuvos: „Busto automatika“, pristačiusi mobilią aplikaciją išmaniems namams, bei „SmartChargeBox“.

„SmartChargeBox“ – tai lietuvių sukurtas elektrinių transporto priemonių (EV) baterijos įkroviklis ir e-mobilumo valdymo sistema. Šio startuolio paruošti naudojimui produktai išspręs žmonių, kurie naudojasi eletrinėmis transporto priemonėmis, nepatogumus, pavyzdžiui, kai vartotojas nori bet kur ir bet kada įkrauti bateriją. Ateityje būtina tobulinti EV baterijų įkrovimo infrastruktūros priežiūrą ir stebėjimą bei šios infrastruktūros operatorių verslo modeliavimo apmokestinimo tvarką. Kuriant „SmartChargeBox“ produktą, daugiausiai dėmesio skirta artimoje ateityje pasirodysiančioms naujausioms technologijoms, susijusioms su IOT (Internet of Things, vert. – daiktų internetas) pažangiomis ryšių priemonėmis.

„Įmonė vartotojui siūlo greitai veikiančią, lengvai suprantamą ir patogią elektros transportų priemonių tiekimo įrangą (EVSE) su OCPP protokolais ir valdymo programinę įrangą. Taip pat pristatome IOT EVSE įkrovimo valdiklį, kuris tinka bet kokiai egzistuojančiai įkrovimo infrastruktūrai. Galiausiai „SmartChargeBox“ yra sukūręs operatorių programinę įrangą su verslo valdymo modeliais“, – sakė Kęstutis Valinčius, startuolio „SmartChargeBox“ generalinis direktorius.

Kitas TBB konferencijoje dalyvavęs lietuvių startuolis – „Busto automatika“, sukūręs išmaniųjų namų sistemos KNX mobiliąją programėlę. Pasak kūrėjų, pagrindinis šio startuolio tikslas – išmaniųjų namų savininkams suteikti maksimalų KNX sistemos patogumą ir lengvą valdymą, naudojantis jų sukurta mobiliąja aplikacija. Šioje programėlėje naudojami kokybiškiausi įvairių gamintojų įrenginiai, kurie leidžia pasiekti geriausią funkcionalumą mažesnėmis sąnaudomis. Šiuo metu pasaulyje su KNX išmaniųjų namų sistema valdomi 30 proc. išmaniųjų namų.

Įdarbins bangų energiją

Viena iš ataskaitoje pristatytų naujausių startuolių sėkmės istorijų – Švedijos bangų energijos technologijų bendrovė „CorPower Ocean“. Ji sukūrė ir išbandė technologiją, kuri plūdurų pagalba iš bangų išgauna elektros energiją.

„Bangų energija yra puiki galimybė Europai pradėti visiškai naują industriją, kuri leistų sukurti naujų darbo vietų bei turi geras eksporto perspektyvas. Naujausiame mūsų padalinyje Orknio salose Škotijoje mes ką tik išbandėme esminius patobulinimus, kurie didina mūsų sukurtos technologijos veiksmingumą ir efektyvumą“, – sakė Patrikas Molleris, „CorPower“ generalinis direktorius.

2021-2023 m. „CorPower“ planuoja planuoja paleisti savo pirmuosius įrenginius, o vėliau įrengti pirmąjį bandomąjį parką, kuris būtų paruošiamasis komercinei veiklai.

Lyg 47 tūkst. automobilių mažiau

Planuojama, kad per ateinančius 25 metus „InnoEnergy“ investicinio portfelio įmonių sukurtos technologijos ir inovatyvūs produktai sugeneruos 1147 kWh žaliosios energijos, gaunamos iš tvarių energijos šaltinių. Tai leis sutaupyti 809,5 mln. eurų, išleidžiamų energijai įsigyti, ir net 5,5 mln. tonų sumažins išmetamos anglies kiekius. Tiek anglies dioksido į aplinką išskiria 47 tūkst. automobilių. Tai svarbūs pasiekimai, kurie padeda Europai pereiti prie aplinką tausojančios tvariosios energetikos.

„Nuostabu matyti, kiek visi kartu pasiekėme, ir tai rodo, kad esame patikimas inovacijų partneris, padedantis verslams siekti jų tikslų. 200 mūsų palaikomų startuolių sukūrė inovatyvias technologijas, kurios sprendžia mūsų besikeičiančios visuomenės energetikos iššūkius. Ar tai būtų šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimas, ar darbo vietų kūrimas – visos šios įmonės daro didelę įtaką ir prisideda, formuojant Europos nuomonę apie tvariosios energijos plėtojimą bei panaudojimą“, – sakė Elena Bou, „InnoEnergy“ inovacijų vadovė.