Šio straipsnio, kurį publikuoja „Forbes“, autoriai kreipėsi į Olivet Nazarene universiteto specialistus, ir paprašė pakomentuoti draugystei darbo vietoje skirto tyrimo rezultatus. Stereotipinį įsitikinimą, esą kolegų santykiai dažniausiai paremti baime, nepasitikėjimu ir konkurencija, netruko pakeisti kone priešingi jausmai.

Remiantis naujausiu tyrimu, vos 18 proc. apklaustų darbuotojų sakė darbe neturintys nė vieno draugo. Tai reiškia, kad net 82 proc. darbe turi bent vieną bičiulį. 29 proc. apklaustųjų prisipažino, kad dirba su „geriausiu draugu“. Ne mažiau nustebino ir dar vienas dalykas – tik 2 proc. respondentų pareiškė darbe turintys bent vieną tikrą priešą.

Pateikiame kelis vertingus patarimus, kaip darbe užmegzti gražią draugystę, arba pagerinti dabartinius santykius su kolegomis.

1) Nebijokite žengti pirmo žingsnio. Tokia jau žmogaus prigimtis: tiesiog sėdėti kamputyje ir analizuoti aplinkinius iš saugaus atstumo, svarstant, kuris visgi vertas pasitikėjimo. Ne ką mažiau svarbu suvokti, kad dauguma mūsų bendradarbių elgiasi taip pat – laukia, kol pirmąjį žingsnį žengs kas nors kitas.

Taigi, tapkite tuo, kuris žengia tą pirmąjį žingsnį. Pasiūlykite pagalbą to iš jūsų nesitikinčiam kolegai. Padrąsinkite. Nuraminkite. Įkvėpkite. Taip, gali būti, kad nusvilsite pirštus, nusivilsite, tačiau rizikuoti visada verta.

2) Nebūkite abejingi. Nors ir skamba labai paprastai, netgi primityviai, tiesa ta, kad dauguma iš mūsų yra labai prasti klausytojai. Žmonės mums nuolat pasakoja savo istorijas, tačiau dažniausiai mes net nebandome jų suprasti ar tiesiog išklausyti.

Pavyzdžiui, „Ech, dar vienas nuobodus savaitgalis su kate“ – juk tai ne kas kita, o vienišo žmogaus pagalbos šauksmas. Arba „esu toks sukrėstas, jog šiuo metu net negaliu kalbėti“ yra tiesiog ideali proga paklausti, kas nutiko, ir pasiūlyti pagalbą. Kartais paprasčiausia papildoma minutė dėmesio ar klausimas „Ką bandai man pasakyti?“, gali santykius pagerinti tarsi burtų lazdele mostelėjus.

3) Būkite pozityvūs. Nors neretai kolegas suvienija skundai viršininku, negatyvios temos tikros draugystės sukurti dažniausiai nepadeda. Kai kolegos skundžiasi, galima klausytis, tačiau pasistenkite nepasiduoti neigiamoms emocijoms.

Pavyzdžiui, jei kolega į šuns dienas deda jūsų viršininko kompetencijas vadovauti, pabandykite juos atremti kokiu nors pozityviu teiginiu, pavyzdžiui, „Na, dabar jam nelengvas metas, galėtume jam būti atlaidesni“. Toks jūsų elgesys potencialiems draugams parodys, jog ateityje nesiimsite piktai apkalbinėti ir jų.

4) Būkite komanda. Visiems mums bent kartą gyvenime teko būti komandos dalimi. Kartais, žaidžiant komandoje, jūsų indėlis ar rezultatas ir nėra aiškiai matomas, bet tai nereiškia, jog jis nesvarbus.

Apsižvalgykite aplinkui: esame tikri, jog ne vienam kolegai padėjote pasiekti svarbių tikslų, o tai neabejotina pergalė.

5) Laikykitės duoto žodžio. Jei pažadėjote kažką padaryti, tai ir padarykite. Nėra lengvesnio būdo sugriauti pasitikėjimą nei sulaužyti duotą pažadą.

Išvada: darbas – puiki vieta užmegzti ilgalaikę bičiulystę. Kur kitur, jei ne darbovietėje geriausiai atsiskleidžia tikrasis žmogaus charakteris. Nors kitų žmonių intencijų ir veiksmų kontroliuoti negalime, esame atsakingi už savuosius. Būkite toks draugas, kokio norėtumėte pats. Galiausiai likimas tikrai suves su reikiamais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)