„CV-Online“ atsiųstame pranešime spaudai rašoma, kad kai kurioms įmonėms atsiliepimai yra tokie svarbūs, kad tikrina visų, nepaisant pareigų srities ir lygio, į finalinį atrankos etapą patekusių kandidatų rekomendacijas.

Tačiau, rekomendacijos vertė ir svoris atrankos procese priklauso nuo asmens, į kurį kreipiamasi ir jo santykio su rekomenduojamu darbuotoju. Darbdaviai noriai dalinasi informacija apie buvusį darbuotoją, jei santykiai su juo buvo geri. Tačiau, jei darbuotojas nepateisino darbdavio lūkesčių, rekomendacijos tikėtis neverta, nes darbdaviai, nesiveliant į detales, tik pasako, kad nerekomenduotų šio darbuotojo.

Nereikia užmiršti , kad tokio tipo rekomendacijose yra labai didelė subjektyvumo rizika, - akcentuoja Rasa Masteikienė, „CV-Online“ Recruitment personalo atrankų projektų vadovė.

Tipiniai rekomendacijų klausimai

R. Masteikienei užsakovų prašymu ne kartą yra tekę kreiptis į buvusius kandidatų darbdavius dėl rekomendacijų. Įmonės, kurioms svarbios rekomendacijos, nori gauti papildomos informacijos apie kandidato stipriąsias puses, kvalifikaciją, darbo metodus, santykius su kolegomis ir pasiekimus. Vieni iš pagrindinių klausimų, kurie užduodami buvusiam darbdaviui ar kolegai – Kodėl darbuotojas išėjo iš darbo? Jei būtų galimybė, ar priimtumėte jį atgal?

Norint susidaryti tikslesnį ir kuo objektyvesnį vaizdą apie potencialų darbuotoją, tikrinamos kelios rekomendacijos, kreipiantis į tiesioginį vadovą, personalo vadovą arba to pačio skyriaus, padalinio kolegas, kurie gerai pažinojo, kasdien ir ilgesnį laiką dirbo kartu su rekomenduojamu darbuotoju. Dėl rekomendacijų dažniausiai kreipiamasi į paskutinę darbovietę, o jei darbuotojas dažnai keitė darbus, tikrinamos kelių paskutinių darbdavių rekomendacijos. Jei kandidatas naujų karjeros galimybių ieško turėdamas darbą, tikrinami ankstesnių darboviečių atsiliepimai, nebent kandidatas duoda sutikimą kreiptis į jo dabartinę darbovietę.

Yra buvę tokių atvejų, kai kandidatai atsisakydavo dalyvauti atrankoje dėl galimai neigiamų buvusių darbdavių atsiliepimų.

Rekomendacijų rinkimo/pateikimo formos ir tendencijos

Pastaruoju metu prie savo CV tikrai nėra būtina prisegti rekomendacijų (darbo skelbimuose to net neprašoma) nes, visų pirma, jūs nežinote, ar darbdavys tikrins rekomendacijas ir antra, greičiausiai nuomonės apie jūsų profesinius pasiekimus teirausis kitų, nei jūs nurodėte, asmenų - patirtimi dalinasi kita įmonės personalo atrankų projektų vadovė Jovita Veinšreider.

Pasak jos, pokalbis su ankstesniu darbdaviu ar kolega apie buvusį darbuotoją dažniausiai trunka vos kelias minutes, tačiau atitinkamo asmens paieška atima daug daugiau laiko. Tenka pasitelkti visą išmonę norint pasiekti reikalingą asmenį. Taupant laiką ir siekiant tikslumo rekomendacijos tikrinamos telefoninio pokalbio metu.

Kai kurios įmonės turi pasiruošusios šablonines rekomendacijas, kurias dalina visiems išeinantiems iš darbo, todėl darbdaviai nėra linkę pasitikėti rašytinėmis, antspauduotomis rekomendacijomis.

J. Veinšreider ragina ieškančius darbo pasinaudoti modernia rekomendacijų forma ir savo LinkedIn profilyje pradėti rinkti rekomendacijas, kurios pasitarnautų darbo pieškos procese. Šios trumpos, konstruktyvios partnerių, kolegų, klientų pateiktos rekomendacijos yra gerokai vertingesnės ir objektyvesnės už tradicines, iš anksto suderintas ir standartines rekomendacijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)