„Kaip rodo šiemet Pasaulio ekonomikos forumo paskelbta „Pasaulinė laimės ataskaita“ („World Hapiness Report 2018“), Lietuva pateko tarp penkiasdešimties laimingiausių pasaulio valstybių. Beje, penkiasdešimtuke nerasime nei Latvijos, nei Estijos. Dar daugiau – estai atsidūrė tarp 24 šalių, kuriose itin daug vartojančių antidepresantus, – sako CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė. – Tikriausiai ne vienas, paklaustas, ar yra laimingas, savo atsakyme tarp svarbiausių laimės sudedamųjų dalių paminės ir darbą. Juk, kaip teigia statistika, per visą gyvenimą mes darbuose praleidžiame vidutiniškai 10,3 metų, jau nekalbant apie dirbančius viršvalandžius, besiplėšančius keliuose darbuose ar turinčius nuosavą verslą. Daugiau savo gyvenimo skiriame nebent tik miegui.

Be to, problemos darbe iškart atsispindi asmeniniame ir šeimyniniame gyvenime, tad tikrai įdomu, ar lietuviai savo darbuose jaučiasi laimingi. Juolab, kaip rodo minėta Pasaulio ekonomikos forumo ataskaita, laimė ir pinigai tiesiogiai nėra susiję. Tačiau laimė ir darbo našumas – netgi labai. Warwick’o universiteto (D.Britanija) Ekonomikos departamento tyrėjai nustatė, kad laimingi žmonės dirba 12 proc. produktyviau, o nelaimingų našumas krenta 10 proc.“

„Jei pažvelgsime į šį rugsėjį atliktos 1358 darbingų Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 60 metų apklausos rezultatus, pamatysime, kad tai, jog Lietuva pateko tarp 50 laimingiausių pasaulio valstybių, tikrai nėra atsitiktinumas, mat laimingais darbe save laiko daugiau kaip pusė apklaustųjų“, – mano R. Tatarėlytė.

Laimingi darbe

„Ar dirbdami savo darbą jaučiatės laimingais?“ „Taip“ į šį klausimą atsakė net 21,9 proc. apklausos dalyvių. „Taip, visiškai“ – 15,7 proc., o „greičiau taip, negu ne“ – 14,6 proc. Džiugu, kad nepatenkintų savo darbu suskaičiavome kiek mažiau nei 30 proc. Ryžtingai teigiančių „esu visiškai nelaimingas“ – buvo 5,6 proc., tiesiog „ne“ atsakė 12,6 proc., o dar 11,1 proc. nuomonė buvo su abejonės šešėliu („greičiau ne, negu taip“)“, – pasakojo ji.

Anot marketingo vadovės, kiek nustebino gan didelis neapsisprendusių kiekis: atsakyti, ar jie yra laimingi darbe, negalėjo 18,5 proc. respondentų. Be to, dažniau savo laime darbe buvo linkusios abejoti dailiosios lyties atstovės. Jos teigimu, įdomios išvados peršasi ir pasižiūrėjus į apklausos dalyvių amžių: trisdešimtmečiai ir jaunesni dėl savo laimės darbe buvo mažiau užtikrinti nei vyresni darbuotojai. Atsakiusių neigiamai procentas faktiškai sutapo, užtat jaunesni dirbantieji vietoj „taip“ dažniau nurodė „negaliu atsakyti“. R. Tatarėlytės nuomone, tai natūralu, nes darbo karjeros pradžioje ne vienas dar ieško savo kelio ir savo vietos gyvenime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)