Kalbinti personalo atrankos specialistai huffingtonpost.com sutiko patarti, kaip įveikti darbo pokalbį ir išvengti dažnai besikartojančių klaidų.

1. Apsimeta, kad neturi jokių trūkumų

„Viena didžiausių klaidų, kurią įsidarbinimo proceso metu daro daugelis, atsisakymas pripažinti, kad nesi tobulas. Niekas nėra tobulas. Nei vienas mano kandidatas, nei vienas mūsų komandos narys, net aš nesu tobulas. Kai užduodu klausimą, „Kokia didžiausia jūsų silpnybė?“, nesistengiu pagauti jūsų ir priversti atskleisti didžiausius jūsų trūkumus. Aš mėginu išsiaiškinti, ar jūs pripažįstate, kad neturite atsakymų į visus klausimus, ir sužinoti, ar jūs tikrai norite būti atviri ir sąžiningi. Nesąžiningumas yra labai toksiškas bruožas darbo vietoje, o bendras atsakymas ar netgi prieštaravimas tam, ką prieš tai pasakėte, yra iškart iškeltos raudonos vėliavos“, – neabejoja rinkodaros specialistas Jonas Hayesas iš „Authority Hacker“.

2. Buvusio boso juodinimas

„Neigiamas atsiliepimas apie ankstesnes bendroves paprastai kandidatui netinka. Pokalbiui vadovaujantis žmogus paprastai negali objektyviai vertinti tos istorijos, todėl jis linkęs manyti, kad kandidatas veikiau susidūrė su neigiamu požiūriu, nei sudėtinga situacija. Turėjau kandidatų, kurie man sakė, „Darbas ten buvo klaida“, „Nesutariau su savo bosu“ ar „Man nepatiko kompanijos kultūra“, tačiau daugiau nieko nepaaiškino. Rekomenduoju remtis faktais, o ne emocijomis. Pavyzdžiui, pasakykite, „Per metus mano vadovas pasikeitė tris kartus, taip pat kaip ir reikalavimai mano darbui“. Tai paaiškins jūsų sprendimą palikti bendrovę“, – teigia Miki Feldman Simon, įkūrusi bendrovę „IamBackatWork“.

3. Nesivargina peržiūrėti interneto svetainės

„Turėjau kelis interviu, kai kandidatai neperžiūrėjo net interneto svetainės. Šiais laikais tai nėra pasirinkimo teisė, tai – privalu. Paklausiau jų nuomonės apie svetainę ir ką rekomenduotų, o jie tuščiai žiūrėjo. Sakyčiau, kad šiais laikais svarbiausia ateiti pasiruošus, peržiūrėti interneto svetainę ir turėti nuomonę, net jeigu nesi ekspertas“, – įsitikinęs Markas Krennas, įkūręs bendrovę „Coastal Creative“.

4. Pamiršta pasakyti „ačiū“

„Turėjome kandidatą patirties nereikalaujančiai pozicijai, kuris popieriuje atrodė puikiai: tobulas motyvacinis laiškas, tinkama patirtis. Kai pradėjome įdarbinimo procesą, prieš pateikiant pasiūlymą buvo daug susirašinėjimo elektroniniu paštu ir keli interviu akis į akį. Vienas dalykas, kuris krito į akis konkrečiai šio įdarbinimo proceso metu, tai kad kandidatas nei karto neparodė dėkingumo ženklų. Elektroniniuose laiškuose nebuvo „ačiū“. Net po interviu kandidatas nei karto nepadėkojo nei vienam iš komandos narių. Tai susilpnino kandidato pozicijas“, – teigia Amy Hyde iš bendrovės „Outspoken Media“.

5. Turi savo asmeninę laimės valandą

„Vaizdo interviu tampa vis dažnesni, o mano patirtis rodo, kad kai kurie kandidatai nevertina jų rimtai ar pamiršta, kad visi jų veiksmai filmuojami. Turėjau interviu su kandidatu techninei pozicijai, kuris įpusėjęs ištiesė ranką į dešinę ir pasiėmė alaus. Jis pridėjo jį prie burnos, siurbtelėjo, o tada atsakė į klausimą. Viską darė labai atsainiai.

„Ar tai alus?“ – paklausiau. „Taip“, – atsakė jis.

Žinoma, tas interviu buvo ketvirtą popiet, bet tai nebuvo laimingos valandos interviu! Pokalbis baigėsi iškart po to“, – prisimena „Recruiting Innovations“ įkūrėja Alison Daley.

6. Derasi tarsi naujokas

„Kartą vienas kandidatas interviu metu manęs paklausė: „Žinau, kad pokalbio telefonu su personalo skyriumi metu sutikau su 70 tūkstančių dolerių atlyginimu. Tačiau dėl mano sąskaitų ir artėjančių vestuvių to nepakaks. Ar galėtumėte mokėti 85 tūkstančius dolerių, jei nuspręstumėte mane samdyti?“

Šis žmogus buvo gana jaunas ir nežinojo, kaip derėtis dėl kompensacijos. Idealiu atveju jis turėjo paprašyti daugiau pinigų iš karto arba ateiti su pasiūlymu vėliau, tačiau prašant didesnio atlyginimo nereikia minėti asmeninių priežasčių“, – neslepia „Bank Yogi“ generalinis direktorius Sukhjotas Basi.

7. Peržengiama riba iš pasitikėjimo į aroganciją

„Turėjau kartą pokalbį su kandidatu, kuris iš esmės neleido pasakyti man nei žodžio ar užduoti klausimų apie jo kvalifikaciją. Vietoj to, jis klausinėjo mane apie bendrovę ir mano asmeninę kvalifikaciją, pasakojo ilgas istorijas apie puikius dalykus, kuriuos nuveikė, ir užbaigė 15 minučių trukusį interviu klausimu, kada pradės dirbti.

Arogancija pranoko visas ribas, tad užbaigiau interviu net nesurinkusi informacijos apie jo kvalifikaciją. Nesvarbu, kandidatas pasitiki savimi ar ne, kad interviu būtų sėkmingas, tai neturi pereiti į aroganciją“, – akcentuoja Kris Hughes iš ProjectManager.com.

8. Darbas dviem frontais

„Kartą dideliam startuoliui ieškojome duomenų analizės inžinieriaus. Vienas iš vyrų, kuriuos radome, buvo tikras genijus! Jis įveikė keturis interviu raundus, išsprendė kelias duomenų analizės problemas ir atliko keturių valandų testą vos su dviem puodeliais kavos ir pakeliu „Cheetos“, visą tą laiką keturių žmonių akivaizdoje, kurie stebėjo kiekvieną jo žingsnį. Jis buvo akivaizdžiai talentingas, turėjo tinkamos patirties ir naujausių įgūdžių. Taigi, ateina didžioji diena, jis jau ketina atlikti formalumus ir įvadinį interviu su mūsų klientu. Tada – likus dviem minutėms iki skambučio – jis man pasako, kad nusprendė likti savo dabartinėje bendrovėje, ir nori abu dirbus dirbti pilnu etatu. Jis buvo visiškai tikras, kad pakaks keturių valandų miego, ir paaiškino, kad tai būtų puikus būdas greičiau išmokėti savo nekilnojamo turto įkeitimą. Paprašiau jo to neminėti kliento komandai, mat po skambučio išsiaiškinsime, ar galime kažkaip visa tai suderinti. Tačiau galiausiai jis nusprendė imtis žingsnių ir pabandyti susiderėti dėl savo plano per pirmąjį susitikimą su klientu“, – prisimena personalo atrankos vadovas Ihoras Shcherbininas iš „DistantJob Remote Placement Agency“.

CV

9. Atsiveda draugą (arba savo motiną)

„Nors suprantama, kad žmonėms tenka darbo pokalbius įtraukti į savo kasdieninį gyvenimą, niekada į interviu neatsiveskite kartu savo partnerio, tėvo ar vaiko. Buvau šokiruotas, kai vienas kandidatas į iš anksto numatytą susitikimą atėjo su savo motina. Ir tai nebuvo pozicija, kurią galima užimti vos baigus koledžą, bet net ir tokiu atveju vis tiek būtų keista. Jeigu su jumis dėl kažkokių priežasčių kažkas ateina kartu, paprašykite to žmogaus palaukti lauke ar netoliese esančioje kavinėje, kol viską susitvarkysite“, – pataria Jon Brodsky iš Finder.com.

10. Neužduoda klausimų

„Pokalbio pabaigoje dauguma darbdavių paklaus, ar turi kandidatas kokių nors klausimų. Jeigu atsakymas neigiamas, tai rodo, kad jam per daug nerūpi ši darbo galimybė ar bendrovė. Tai taip pat reiškia, kad jis, prieš ateidamas, neskyrė laiko pasiruošimui. Toks nepasiruošimas sako, kad darbuotojas yra galimai tingus.

Daugelis bendrovių dabar turi interneto svetaines ar paskyras socialinėje žiniasklaidoje, kur pateikiama galybė informacijos, tad neprireiks daug laiko, kad rastumėte kažką, ko reikia keliems paprastiems klausimams suformuluoti. Tokie klausimai gali parodyti, kad kandidatas labai susidomėjęs šiuo darbo pasiūlymu. Kaip kandidatas nori patikti darbdaviui, tarp darbdavys nori, kad jis patiktų kandidatui. Nesinori samdyti žmogaus, kuris praras susidomėjimą ir išeis iš darbo pirmaisiais metais“, – tikina Jasonas Carney iš „WorkSmart Systems“.

11. Meluoja apie savo ryšius

„Kartą turėjau pokalbį su moterimi, kuri tvirtino esanti gera biure dirbančios darbuotojos draugė. Ji pasakojo apie jos šeimą ir kaip ji jai patinka. Tačiau kai paklausiau darbuotojos, ji patikino, kad jos tėra pažįstamos. Kai pasidomėjome apie ją, jos ankstesnis vadovas telefonu mums pasakė, kad be kitų neigiamų savybių kandidatė garsėjo melavimu“, – stebisi Sharon Kaslassi iš „Blonde 2.0“.

12. Nepagarbiai elgiasi su sekretore

„Nors žemesnes pareigas užimantys komandos nariai paprastai neturi didelės įtakos tam, ar bus pateiktas darbo pasiūlymas, priimdamas sprendimus dėl įdarbinimo mėgstu paklausti jų atsiliepimų, tad man patinka, kai kandidatai eina pietų su tokiais komandos darbuotojais. Kai kurie kandidatai nesupranta, kad pietūs taip pat yra atrankos dalis. Man visada įdomu išgirsti, kaip jie elgiasi labiau atpalaiduojančioje aplinkoje. Ar kandidatas su visais elgėsi oriai ir pagarbiai? Ar jaunesni komandos nariai buvo ignoruojami kaip nesvarbūs? Kai ieškai komandos žaidėjų, sieki grįžtamojo ryšio, ypač iš tų, kurie susiduria su kandidatu. Įskaitant sekretorę“, – atskleidžia Alexanderis Lowry iš Gordono koledžo.

13. Šnipinėja personalą

„Turėjau žmogų, kuris skambino tuziną kartų į registratūrą, kad galėtų pasikalbėti vis su kitais kompanijos žmonėmis. Ko jis nesuvokė, tai kad jie turi skambintojo ID ir mato, kad kol jis nepataiko tam, kuriam nori, vis skambina, skambina ir skambina. Jeigu atsiliepdavo tas pats žmogus, jis netgi padėdavo ragelį, tarsi norėdamas apgauti sekretorę. Net nereikia sakyti, kad jis nebuvo priimtas“, – prisimena bendrovės „Techees“ įkūrėja ir generalinė direktorė Brianna Rooney.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)