Meskite į mane akmenį, tačiau buitinių prietaisų netaupau. Supraskite teisingai: tai nereiškia, kad skalbimo mašiną uždarau koja. Buitinę techniką naudoju pagal paskirtį bei taisykles, tačiau jos galimybes maksimaliai išnaudoju. Skalbimo mašinoje skalbiu batus, žinoma, ne odinius, o tuos, kuriuos galima. Vyro meistravimo kelnes, kurias pamačiusi kartais noriu apsiverkti. Vaikų kombinezonus, po kapstymosi, vis sauso pavasario nesulaukiančioje smėlio dėžėje. Išskalbusi minėtus drabužius, juos džiovinu džiovyklėje. Priminsiu, kad turime ir du gražuolius, amerikiečių akitos veislės šunis, kurie palieka nemažai savo plaukų.

Mano skalbimo mašina bent kelis kartus per savaitę sukasi jau ketverius metus. Per šį laiką ja nesiskundžiau, panašu, priekaištų iš jos nesusilaukiau ir aš. Daugiau jų sulaukiu iš socialinių tinklų komentatorių, kuriais didžiuojuosi už kruopštumą. Mat, skirtingai nei man, jiems nepasitaiko rasti vaikų kišenėse likusių akmenų, kaštonų, vienkartinių nosinaičių ar monetų. Šypsenai išspausti, pasidalinsiu, kokių netikėtumų yra tekę išskalbti @susitvarkyk paskyros sekėjams.

Viena pagrindinių namų šeimininkų įvardijamų problemų, susijusių su skalbimo mašina – nemalonus kvapas iš skalbimo mašinos, kuris ilgainiui persiduoda ir skalbiamiems drabužiams. Šis kvapas gali atsirasti dėl kelių priežasčių. Pirmoji, nuolatinis skalbimas žemoje temperatūroje. Antroji, per didelis skalbimo priemonės naudojimas. Trečioji, skalbimo miltelių naudojimas ir skalbimas žemoje temperatūroje.

Šiuolaikinės skalbimo mašinos skalbiniais geba puikiai pasirūpinti ir skalbdamos žemoje temperatūroje. Skalbyklėje įdiegtos technologijos tiksliai pasveria skalbinių svorį, laiku į būgną paleidžia skalbiklį bei tiksliai parenka jo kiekį. Tačiau, jei skalbyklė yra senesnė ar per laiką tinkamai neprižiūrėta, neištirpusios skalbimo priemonės, nešvarumai lieka skalbimo mašinos viduje. Dėl drėgmės ima kauptis bakterijos, kurios ir skleidžia nemalonų kvapą.

Profilaktiškai, kartą per mėnesį, paleiskite tuščią skalbimo mašiną ant aukščiausios skalbimo temperatūros. Jei nemalonus kvapas jau yra ar niekada nebuvote atlikę skalbimo mašinos valymo, panaudokite specialią valymo priemonę. Pati jau ilgai renkuosi specialiai skalbimo mašinos priežiūrai sukurtą valymo priemonę. Kas geriau už buitinės technikos gamintojus gali pasakyti, kaip prižiūrėti skalbimo mašiną? Priemonė sukurta taip, kad šalintų ne tik dėl kieto vandens atsiradusias apnašas, bet taip pat tirpdytų nešvarumus, riebalus, skalbimo priemonių perteklių. Šią priemonę supilu į tuščią skalbimo mašinos būgną ir paleidžiu aukščiausią temperatūros programą, ją sutrumpindama, kad būtų sunaudota mažiau elektros energijos.

Po šios procedūros pasitelkiu šluostę, itin ploną šepetėlį ir gerai išvalau gumas, kiek pasiekiu už jų. Minėta valymo priemonė suminkština gumas, todėl lengviau jas išvalyti. Taip pat nuvalau durelių paviršius, skalbimo mašinos korpusą. Ištraukiu ir gerai išplaunu skalbiklių stalčių. Atsuku apačioje esantį filtrą, jį išplaunu, surenku ten sukritusius daiktus. Dėmesio! Atsukant filtrą, iš jo gausiai išbėga vanduo, todėl pasitiesiu rankšluostį.

Su drabužių džiovykle procedūra paprastesnė ir malonesnė. Nereikia naudoti jokių papildomų valymo priemonių. Džiovyklės priežiūrą galime išskirti į kasdienę ir periodinę. Kasdienę džiovyklės priežiūrą sudaro: vandens bakelio ištuštinimas ir pūkų filtro išvalymas. Kartą per mėnesį pūkų filtrą kruopščiai nuplauname po tekančio vandens srove. Išsiurbiame bei išvalome pūkų filtro lizdą. Nusiurbiame ventiliacijos groteles. Atidarome šilumokai
čio dureles ir išvalome groteles. Neišsigąskite, jei rasite susikaupusio vandens, tai normalu. Galima ertmę sausinti ir išvalyti.

Apie buitinių prietaisų priežiūrą pasidalinsiu daugiau kituose tekstuose. Negaliu praleisti gartraukio, siurblių, indaplovės priežiūros. Apie buitinės technikos priežiūrą svarbu kalbėti, nes buitinių prietaisų meistrų verdiktas aiškus – vis dažnesnės gedimų priežastys netinkamai prižiūrimi įrenginiai. Jei turite laisvų dvidešimt minučių, skirkite jas skalbyklės ir džiovyklės švarai.

#SUSITVARKYK ir Velykos!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją