Valstybinė darbo inspekcija kreipėsi į keleivinių liftų, pagamintų iki 1998 metų, savininkus su prašymu atkreipti dėmesį į jiems priklausančių liftų saugos situaciją. Potencialiai pavojingų įrenginių valstybės registro duomenimis, 2024 m. sausio mėn. pradžioje Lietuvoje buvo tinkami naudoti 8 032 keleiviniai liftai, iš kurių 3 393 liftai (42 proc.) yra naudojami 25 metus ir ilgiau.

Inspekcijos Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus patarėja Raimonda Sneigienė LNK žinioms pasakojo, kad paprastai liftams yra atliekami dalinai ir pilni patikrinimai, tačiau taip pat Lietuvoje egzistuoja reikalavimas senus liftus tikrinti įvertinant jų pavojų ir keliamas rizikas.

„Tokias paslaugas atlieka akredituotos įstaigos, senų liftų savininkai yra raginami kreiptis į jas dėl išsamaus lifto patikrinimo“, – paaiškina ekspertė.

Ji sako, kad patikrinimo metu liftas įvertinamas ir nusprendžiama, kad arba jis visai nebėra tinkamas eksploatuoti ir jį reikia išjungti, arba jam duodami 5 metai, arba 10 metų veikimui. Atitinkamai po tiek laiko liftas vėl turi būti tikrinamas ir nustatoma jo būklė.

„Liftams, kurie įrengti sovietmečiu statytuose daugiabučiuose, jau sudėtinga gauti ir detalių jų remontui. Anksčiau ar vėliau tokių liftų savininkai turės juos pasikeisti. Jeigu akredituotos įstaigos ekspertas pateikia išvadą, kad liftas yra netinkamas naudoti, tokiu atveju inspekcija uždraudžia tokio lifto eksploataciją. Mes turime registrą ir sekame, kiek dažnai tas liftas yra tikrinamas. Siunčiame laiškus liftų savininkams su priminimais, kad reikia tikrinti liftus. Taip informavome ir apie rizikos įvertinimą“, – pabrėžia R. Sneigienė.

Nekilnojamas turtas

Ji akcentuoja, kad liftas yra visų gyventojų, nepaisant aukšto, kuriame žmogus gyvena. Jis yra lifto bendrasavininkas.

Delfi primena, kad Liftų priežiūros taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2020 m. gegužės 12 d. įsakymu Nr. A1-401, nurodyta, kad „pasibaigus lifto gamintojo ar įrengėjo nustatytam lifto naudojimo laikui, o jeigu jis nenustatytas, po 25 metų nuo pirmosios lifto naudojimo dienos lifto savininkas turi sudaryti sutartį su akredituotąja potencialiai pavojingų įrenginių techninės būklės tikrinimo įstaiga dėl lifto keliamų pavojų nustatymo ir rizikos vertinimo pagal Lietuvos standartą LST EN 81-80 „Liftų konstravimo ir įrengimo saugos taisyklės. Naudojami liftai. 80 dalis. Naudojamų keleivinių ir krovininių-keleivinių liftų saugos gerinimo taisyklės“.

Lietuvoje veikiančių akredituotųjų įstaigų duomenimis iki š. m. pradžios tik 810 (24 proc.) senų liftų buvo atliktas Liftų taisyklėse numatytas lifto keliamų pavojų nustatymas ir rizikos vertinimas. Šio vertinimo metu patikrinami svarbiausi lifto saugos įtaisai ir mazgai bei pateikiama ekspertų išvada dėl lifto saugai gerinti būtinųjų priemonių ir šių priemonių įgyvendinimo terminų pagal standarte LST EN 81-80 nurodytus prioriteto lygius: nedelsiant (liftas pripažįstamas netinkamu naudoti), jei prioriteto lygis yra ypatingas; iki 5 metų – aukštas; iki 10 metų – vidutinis ir žemas.

„Delfi būstas“ jau yra rašęs, kad kasmet didėjantį kritinės būklės liftų skaičių pirmiausia lemia vis labiau senstantys liftai, dėl to, atitinkamai, atsiranda daugiau nenumatytų gedimų ir spręstinų klausimų.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių liftai akredituotų įstaigų ekspertų yra pripažįstami netinkami naudojimui ir išjungiami yra įvairios. Anot M. Romaškos, dažniausiai gedimai yra susiję su lifto neatitikimu nustatytoms saugumo normoms. Pavyzdžiui, laisvumas pagrindinio suktuvo sliekinėje poroje, susidėvėję lifto nešantieji lynai, susidėvėjęs varomasis ar greičio ribotuvo skriemulys, sutrūkusi ar pažeista pakabinamojo kabelio izoliacija, neveikiantys saugos mazgai ar jų elektriniai kontaktai, susidėvėję lifto valdymo automatikos komponentai, apdegę kontaktai ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją