VTPSI primena, kad Statybos įstatyme nustatyti šie punktai:

  • statinio kapitalinis remontas – statyba, kurios tikslas – pertvarkyti statinį: pakeisti statinio laikančiąsias konstrukcijas, nekeičiant statinio išorės matmenų (ilgio, pločio, aukščio ir pan.);
  • statinio paprastasis remontas (atitinka Lietuvos Respublikos civilinio kodekso sąvoką „einamasis remontas“) – statyba, kurios tikslas – atnaujinti statinį jo nerekonstruojant ar kapitališkai neremontuojant;
  • statinio rekonstravimas – statyba, kurios tikslas – perstatyti statinį: pakeisti statinio laikančiąsias konstrukcijas, pakeičiant statinio išorės matmenis (ilgį, plotį, aukštį ir pan.).

Statinio statybos rūšys detalizuojamos statybos techniniame reglamente STR 1.01.08:2002 „Statinio statybos rūšys“.

Taigi, pastato patalpos (patalpų) paskirties keitimas gali būti planuojamas:

  • neatliekant statybos darbų;
  • atliekant statinio paprastojo remonto darbus;
  • atliekant statinio kapitalinio remonto darbus;
  • atliekant statinio rekonstravimo darbus.

Žinotina, kad statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 2, 4, 6 dalyse bei statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 2, 3, 4 punktuose nurodyti atvejai, kada privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD).

Atkreiptinas dėmesys, kad leidimas pakeisti statinio ar jo dalies paskirtį reikalingas keičiant ypatingojo ar neypatingojo pastato (patalpos, patalpų) ar inžinerinio statinio paskirtį (išskyrus krašto apsaugos tikslams skirtose teritorijose esantį ypatingąjį ir neypatingąjį pastatą (patalpą, patalpas) ar inžinerinį statinį), nesudėtingojo pastato paskirtį į gyvenamosios paskirties, kai atliekami statinio paprastojo remonto darbai arba statybos darbai neatliekami (pagal Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 6 punktą).

Taigi, keičiant statinio (sodo namo) paskirtį į gyvenamosios paskirties, kai atliekami tik statinio paprastojo remonto darbai arba statybos darbai iš viso neatliekami, privaloma gauti SLD.

„Informuojame, jog SLD išduoda savivaldybės meras ar jo įgaliotas savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas (Statybos įstatymo 27 straipsnio 2 dalis).

Taip pat atkreipiame dėmesį, jog pagal Statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalį, statinio projektas turi būti parengtas, kai yra prievolė gauti SLD“, – pabrėžia VTPSI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją