Nors daugelis lietuvių yra įsitikinę, kad virtuvė yra namų širdis, jai nusidėvėjus ar nusibodus, atnaujinti neskuba. Interjero dizainerė Agnė Rus ramina, kad dažnai virtuvės atnaujinimo procesas yra daug sklandesnis ir patogesnis procesas nei jos įrengimas dėl įgytos patirties. Dažnai jau geriau žinoma, kokie sprendimai pasiteisino, o kurių nesinori kartoti, mažiau dvejojama.

Visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai rodo kad savo namų virtuve patenkinti 35 proc. šalies gyventojų. 43 proc. norėtų ją atnaujinti.

Tyrimo rezultatai rodo, kad remonto darbai dažnai gąsdinantys ir jeigu rastų savo lūkesčius atitinkantį būstą, 42 proc. apklaustųjų teiktų pirmenybę dalinai įrengtam būstui, o 40 proc. – visiškai įrengtam būstui, kuriame būtų ir visi korpusiniai baldai, vos 8 proc. ieškotų neįrengto būsto.

Dizainerė sako, kad pirminė negatyvi patirtis, kai tenka galvoti apie viso būsto įrengimą, dažną atbaido nuo virtuvės remontų, tačiau taupant laiką galima susiplanuoti darbų eiga taip, kad meistrai atvyksta išmontuoti senąją virtuvę, tačiau juos išveža tik tada, kai jau yra pagaminti nauji baldai, taip nesusiduriama su jokiu nepatogumu.

Pasirinkimo laisvė – kaip susikurti svajonių virtuvę?

Remontas dažnai atidedamas arba įsirengimas gąsdina, nes virtuvės baldus sudaro daugybė skirtingų elementų, kuriuos svarbu apgalvoti. Anot ekspertės, tai gąsdina tik iš pradžių, kalbantis kartu su ekspertu, viskas tampa gerokai paprasčiau.

Bene svarbiausias sprendimas, planuojant virtuvę – furnitūros pasirinkimas. Pasak A. Rus, tai aspektas, kuriam verta skirti daugiau dėmesio, gyvai išbandyti, pasikonsultuoti, susipažinti su naujais technologiniais sprendimais.

Virtuvė

Kaip teigia ji, renkantis fasadus, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek esate pasiruošę skirti dėmesio priežiūrai. Pavyzdžiui, pasirinkus medžio masyvo ar faneruotės plokštes reikėtų nusiteikti, jog laikui bėgant fasadai keis spalvą, pasirinkus šviesią spalvą, ties rankenėlėmis gali atsirasti patamsėjimai nuo pastovaus lietimo. Jeigu fasadams pasirinksite natūralias medžiagas, prisiminkite, kad ištepę jas, turėtumėte skubėti nuvalyti.

„Praktiškas, tačiau nereikalaujantis didesnių investicijų pasirinkimas – laminuotos medžio drožlių plokštės. Nors jų spalvinis pasirinkimas, palyginus su kitomis plokštėmis, kiek ribotas, tačiau spalvos yra universalios ir derančios prie skirtingų virtuvės stilių bei spalvų, tad šio pasirinkimo bijoti nereikėtų“, – patarimais dalinasi A. Rus.

Virtuvės baldų karkasui ekspertė pataria rinktis drėgmei atsparias medžiagas, taip jos galės būti naudojamos ilgiau.

Ilgaamžis sprendimas

Tiesa, planuojant remontą svarbu tinkamai pasirūpinti senos virtuvės išmontavimu ir atliekų tvarkymu. Kaip pastebi projektų vadovė, interjero dizainerė A. Rus, senų baldų demontavimas reikalauja ne tik laiko, tam reikia turėtų ir įrankių, žinoti, kaip saugiai baldus išardyti, reikalingas ir talpus transportas išvežti atliekas į tam skirtą atliekų tvarkymo centrą, o profesionalai jau yra apsirūpinę įrankiais, dažnai dirba komandomis, procesas trunka gerokai trumpiau nei tai atliktų klientas, mažesnė klaidų tikimybė įgyvendinant šiuos darbus.

Svajojant apie naują virtuvę ekspertė pataria aklai nesivaikyti naujausių tendencijų, o pagalvoti apie tai, kas džiugintų ir po kelerių metų. Anot projektų vadovės, pasirinktos ryškios spalvos, įmantrūs raštai neretai greitai nusibosta ir norisi juos atnaujinti.

„Nepulkite stačia galva priimti sprendimų, nebijokite ieškoti ir konsultuotis su keliais specialistais ar salonais, kol rasite tokį, kuris geriausia supras ir išpildys svajonių virtuvės viziją“, – drąsina A. Rus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją