Bandymų patalpos meteorologinės sąlygos – mokslininkų rankose. Būtent jie eksperimentuoja aiškindamiesi, kiek patikimos ir patvarios šių netikrų namų energijos, šildymo ir izoliacinės technologijos.

„Kaip matote, oro sąlygas šioje patalpoje kuriame ir kontroliuojame mes. Galime atšaldyti iki dvidešimties laipsnių šalčio, galime užkaitinti iki keturiasdešimties laipsnių kaitros. Galime parūpinti net sniego. Pagrindinė priežastis, kodėl iš viso kilo toks sumanymas, yra noras suprasti, kaip konkrečiam būstui seksis atlaikyti išbandymus – ne tik dabar, bet ir ateities klimate. Kaip dorosis su ekstremaliu šalčiu ar ekstremaliu karščiu“, – sako „The Energy House 2.0“ vadovas, profesorius Willas Swanas.

Projektą sudaro du sujungti namai. Vienas pastatytas bendradarbiaujant su statytojais „Bellway Homes“, o kitas – su „Barratt Developments“ ir statybos sprendimų gamintoju „Saint-Gobain“. 16 mln. svarų vertės projektą iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas, o bandomųjų namų statybos baigtos tik 2023 metų sausį. Kontroliuojami moksliniai eksperimentai jau vykdomi pasitelkus net penkiasdešimt tiek visiškai naujų, tiek jau kurį laiką taikomų technologijų. Jų metu bus tikrinamos įvairios kombinacijos, kol ekspertai nustatys, kokie bandymai būstui įvertinti geriausi ir veiksmingiausi.

„Manau, kad būstų projektavimo ir statybų ateitis priklauso tvarumui. Tai reiškia, kad namai bus kitokie nei dabar. Namai turės labai gerą izoliaciją. Toliau reikės galvoti, kaip geriausia juos apšildyti, kaip šildyti vandenį. Labai svarbus oro kokybės klausimas. Šiame name turime 40-50 skirtingų sprendimų. Panaudosiu penkiolika, bet jie bus kitokie. Butui reikia kitko nei namui. Štai ką čia ir bandome išsiaiškinti. Čia yra dvi šildymo sistemos: viena elektrinė, infraraudonųjų spindulių, o kita per grindjuostes, tai tradicinis karšto vandens tipo radiatorius. Jį kaitina oro šilumos siurbliai, nes jau 2025 metais būsime atsisakę dujų“, – teigia „Barratt Developments“ technikos ir inovacijų vadovas Oliveris Novakovicius.

Be kitų tikslų „Barratt Developments“ ir „Saint-Gobain“ projektas skirtas išsiaiškinti, kaip veiksmingiausiai pristatyti rinkai anglies dvideginio į aplinką neišmetančius būstus, o tam bandomi naujos kartos šildymo ir ventiliacijos sprendimai, taip pat ir išmaniosios technologijos.

„Bellway Homes“ namas, pavadintas „Ateities namais“, skirtas patikrinti pirmą Jungtinėje Karalystėje ant stogo montuojamą oro šilumos siurblį, taip pat grindinį, infraraudonųjų spindulių šildymą, mechaninę ventiliaciją, naujus izoliacijos sprendimus bei dušo, naudojančio iš nuotėkių išgaunamą šilumą, prototipą.

„Energy House“ projektas imtas vystyti kaip tik tuo metu, kai žmonių gyvenimo kokybei didelę įtaką daro ne tik pragyvenimo kaina, bet ir klimato kaitos iššūkiai, pridūrė Salfordo universiteto profesorius Richardas Fittonas. Viliamasi, kad projekto rezultatai padės įsivardyti pačius veiksmingiausius anglies dvideginio ir kaštų būstui mažinimo būdus.

„Klimatas keičiasi. Visi suprantame, kad procesas vyksta. Klimato kaita ne apie šiltesnį orą, o apie ekstremalesnį orą. Laukia sausesnės vasaros ir drėgnesnės žiemos. Taigi, mūsų pagrindinis tikslas čia yra rasti būdų, kaip maksimaliai išbandyti šiuos būstus. Kas nutiktų, jeigu tektų atlaikyti smarkų vėją ir lietų? O kas jeigu milžinišką saulės porciją? Kaip šie būstai susitvarkys su tokiais iššūkiais? Dar svarbiau: kai tuose namuose apsigyvens realūs žmonės, kaip jie tvarkysis, ko iš to galime pasimokyti?“ – klausia Salfordo universiteto profesorius Richardas Fittonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)