Grindinio šildymo trūkumai

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (Vilnius Tech) Pastatų energetikos katedros vedėjas doc. dr. Artur Rogoža sako, kad pirmiausia lyginant patalpų grindinį šildymą ir šildymą radiatoriais reiktų pabrėžti jų kainų skirtumus. Šis veiksnys gali turėti įtakos gyventojams, kurie renkasi šildymo būdą jų būste.

„Pirmiausia, kaina, investicijos į šias sistemas lemia jų pasirinkimą. Bet kokiu atveju grindinis šildymas bus brangesnis“, – teigia mokslininkas.

Kaina – pirmasis grindinio šildymo trūkumas. Jų, pasak doc. dr. A. Rogožos, yra daugiau, pavyzdžiui, sistemos inertiškumas.

„Grindinio šildymo sistemų reakcijos greitis į pakitusias sąlygas, šilumos poreikius nėra toks greitas kaip radiatorių sistemų, nes grindinio šildymo atveju yra akumuliuojamas didelis šilumos kiekis pačiose grindyse. Ir jeigu lauke staiga atšyla, tokia sistema toliau kaupia šilumą ir skleidžia ją į patalpą. Patalpos gali būti šiek tiek peršildomos, žmonės gali pajusti tam tikrą diskomfortą“, – pabrėžia Vilnius Tech inovatorius.

Grindinis šildymas

Privalumų daugiau

Tačiau grindinis šildymas turi ir daug privalumų. Vienas jų, anot doc. dr. A. Rogožos, žmogaus fiziologijai priimtinesnis ir komfortiškesnis šilumos sklidimas.

„Grindinio šildymo atveju šiluma skleidžiama iš apačios ir žmogui šis variantas pagal jo fiziologiją yra priimtiniausias. Kai šiluma kyla iš apačios į viršų ir yra kaitinama būtent apatinė dalis, šildomos kojos, o galvos sritis vėsesnė. Šis aspektas yra grindinio šildymo privalumas“, – aiškina mokslininkas.

Dar vienas grindinio šildymo privalumas – estetika. Ant sienų, po langais nėra pakabintų radiatorių, kai kuriais atvejais taip galima sutaupyti nemažai vietos bute.

„Taip pat grindinis šildymas turi dar vieną privalumą – jo priežiūra paprastesnė. Kai nėra jokių matomų prietaisų, jų ir prižiūrėti kasdien nereikia, o jeigu renkamės radiatorius, reikia valyti dulkes ir pan.“, – priduria doc. dr. A. Rogoža.

Kuris sprendimas garantuos mažesnes sąskaitas?

Naujakuriai, įsigiję būstus su daline apdaila, kuriuose dar nėra šildymo sprendimo, arba renkasi tarp butų, kuriuose yra numatyti skirtingi šildymo sprendimai, arba stato namą ir sprendžia, kaip jį šildys, sistemą renkasi ne tik pagal eksploatacijos patogumą, kainą, bet ir skaičiuoja, kuris šildymo būdas ilgalaike prasme yra tvaresnis, lems mažesnes sąskaitas už šildymą. Vilnius Tech doc. dr. A. Rogoža paaiškina, kad tai priklausys nuo šilumnešio temperatūros, kuri reikalinga patalpai sušildyti.

„Radiatoriai, ypač senos statybos pastatuose, pasižymi aukštomis temperatūromis. T. y., tokios sistemos buvo projektuojamos šilumnešiui, kuris pasižymi aukšta paduodama temperatūra. Kai kuriais atvejais ji net siekia 95 laipsnius. Tokį radiatorių pašildyti šilumnešiui reikia daug daugiau karščio nei grindiniam šildymui, kuris praktiškai galėtų veiktu su 35 laipsnių temperatūros šilumnešiui. Tai čia būtų dar vienas grindinio šildymo privalumas, ypač siejant jį su šiuolaikinės kartos centralizuotos šilumos tiekimo sistemomis, kurios taip pat numatomos projektuoti, įrenginėti žemų temperatūrų. O kadangi daugiabučiai statomi miestuose, jie aprūpinami šiluma centralizuotai, tad į tai taip pat reiktų atsižvelgti“, – paaiškina mokslininkas.

Jis priduria, kad dėl to, jog grindinio šildymo atveju šilumos atidavimas vyksta iš apačios į viršų, patalpų vidutinę temperatūrą galima palaikyti mažesnę nei tais atvejais, kai patalpa šildoma radiatoriais. Žmogus jausis taip pat, tačiau jo komfortui užtikrinti reikės tiekti mažiau šilumos, todėl ir šildymo sąskaitos bus mažesnės.

Vėlgi, pašnekovas akcentuoja, kad visi grindinio šildymo privalumai jais yra tada, kai sistema yra įrengta kokybiškai ir profesionaliai, naudotos kokybiškos, sertifikuotos medžiagos. Jeigu sistema neveikia tinkamai, iš jos nebus naudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją