Nerimauja, ar projektas atsipirks

Į „Delfi būstas“ kreipėsi Vilniuje, Konstitucijos prospekte, daugiabučiame senos statybos name turtą įsigijęs vilnietis Arnoldas. Apie šio Vilniuje dar sovietmečiu statyto daugiabučio renovaciją pranešta dar 2021 metais. Vilniečiams tai buvo ypatinga žinia: mat šis namas stovi šalia moderniausių Vilniuje daugiaaukščių verslo centrų ir jau nebeatitinka dabartinio šios Konstitucijos prospekto vietos koncepcijos. Tačiau Arnoldas sako nerimaująs dėl šiam daugiabučio paruošto renovacijos projekto. Pašnekovo teigimu, jam klausimų kyla dėl idėjos šį namą „apklijuoti“ saulės elementais: pagal jau paruoštą renovacijos projektą saulės elektrinės išdėstytos ant namo sienų, tiesiog ant fasado. Arnoldas tikina abejojąs šio sprendimo atsiperkamumu.

„Pagrindinis dalykas, dėl kurio labai išauga renovacijos projekto sąmata ir nėra aišku, koks iš tiesų bus tokio sprendimo atsiperkamumas – saulės elementai ant namo fasado. Iki šiol nesame gavę paskaičiavimų, koks bus ekonominis naudingumas, atsiperkamumas šio sprendimo. <...> Aš siūlau nusipirkti nutolusias elektrines saulės parkuose, tai būtų penkis kartus pigiau ir mes pasigaminsime tą pati elektros kiekį. Tačiau niekas nenori girdėti mano argumentų“, – teigia pašnekovas.

Vilnietis sako, kad jam kyla klausimų dėl saulės elektrinės ant namo fasado išlaikymo, priežiūros, remonto. Jo teigimu, projekte numatyta renovacijos kaina neapima išlaidų, kurias patirs gyventojai jau po renovacijos, pradėjus renovuotą pastatą eksploatuoti.

„Elektrinė statoma ne tik ant pietinės sienos, bet ir ant rytinis, vakarinės. Kažkas sugalvojo, kad namą reikia padaryti modernų, nekreipiant dėmesio į racionalumą ir sprendimų pagrįstumą, tiesiog tam, kad būtų galima jį reklamuoti. Bandžiau aiškintis, kiek paskui mums kainuos tos elektrinės priežiūra, remontas po keliasdešimties metų, bet negavau atsakymų. Mano skaičiavimais, visi papildomi darbai sukels didelę finansinę naštą gyventojams. Niekas nepridėjo kaštų, kurie atsiranda dėl elektrinei reikalingos infrastruktūros ir priežiūros“, – teigia Arnoldas.

Daugiabučio Konstitucijos 13 renovacijos projektas (VŠĮ "Atnaujinkime miestą" vizualizacijos)

Pašnekovo teigimu, dar daugiau abejonių dėl tokio renovacijos projekto tinkamumo jam kilo praėjusiais metais, kai ėmė žaibiškai kilti statybinių žaliavų kainos. Jų brangimas reiškia, kad galimai brangs ir šio daugiabučio renovacija.

„Kaina kyla, nes paskaičiuota buvo prieš kelerius metus senomis kainomis, dabar viskas pabrango ir mes jau gauname informaciją, kad teks indeksuoti, tai reiškia, gyventojams reikės sumokėti daugiau pinigų. Darbai dar nėra prasidėję, kol kas yra tik projektas, bet problema yra ta, kad projektuotojai nedaro jokių korekcijų, neatsižvelgia į pasiūlymus“, – teigia vilnietis.

Projektas – vienas moderniausių Baltijos šalyse

Arnoldas sako nejaučiantis, kad gyventojų pasamdyta įmonė, turinti administruoti daugiabučio renovacijos projektą, iš tiesų atstovauja gyventojų interesus. Pašnekovo minima įmonė yra VŠĮ „Atnaujinkime miestą“. Šiuo atveju įmonės specialistai yra tarpininkai, kurie padeda gyventojams atlikti renovacijai reikalingas procedūras.

„Atnaujinkime miestą“ 2022 metų pavasarį šio monolitinio 16 aukštų daugiabučio gyventojams pateikė namo atnaujinimo techninį darbo projektą. Tuomet viešojoje erdvėje buvo teigiama, kad po atnaujinimo Konstitucijos pr. 13 esantis daugiabutis taps pirmuoju tokio tipo namu Baltijos šalyse, kuris gyventojams reikalingą šilumos energiją gamins tik iš atsinaujinančių energijos išteklių. Į pastato fasadą bus integruoti saulės moduliai, kurie gamins elektros energiją ir tarnaus kaip inovatyvus vizualinis sprendinys. 1989 m. pastatytame daugiabutyje buvo planuojama atnaujinti šalto ir karšto vandens vamzdynus, priešgaisrinę, šildymo ir nuotekų sistemas, elektros instaliaciją, įskaitant liftą, fasadą, langus, balkonus. Kad pastatas pilnai apsirūpintų šilumos energija, skaičiuota, kad į fasadą bus integruota 247 kW galios saulės elektrinė, kuri per metus pagamins apie 120 MWh elektros energijos. Iš atsinaujinančios energijos pagaminta elektra bus panaudota šilumos siurblio veikimui, kuris gamins šilumos energiją ir ruoš karštą vandenį.

Remiantis užsienio šalių praktika, daugiabutyje nuspręsta panaudoti ir atliekinę energiją – atnaujintame daugiabutyje iš butų sanitarinių mazgų ir virtuvių šalinamas šiltas oras bus panaudotas šildymui ir karšto vandens gamybai. Atliekinė šiluma bus ištraukiama per vėdinimo kanalus, tuomet pereis per rekuperatorių ir vamzdynu keliaus į šilumos punktą, kur veiks šilumos siurblys. Šis šilumą transformuos ir per paskirstymo įrenginį ir hidraulines talpas grąžins namo šildymui ir karšto vandens ruošimui.

Daugiabučio Konstitucijos 13 renovacijos projektas (VŠĮ "Atnaujinkime miestą" vizualizacijos)

Tąkart „Atnaujinkime miestą“ komentavo, kad tiek paties pastato, tiek inžinerinių sistemų modernizavimo rezultatus gyventojai visų pirma pajus finansiškai. Preliminariais 2022 metų pavasario skaičiavimais, projekto kaina buvo 2,44 mln. eurų. Šiandien savivaldybės įmonės „Atnaujinkime miestą“ direktorės Eglės Randytės „Delfi būstas“ pateiktuose atsakymuose rašoma, kad bendra projekto vertė yra 2,44 mln. Eur, rangos darbų vertė – 2,27 mln. Eur, butų ir kitų patalpų savininkams tenkanti dalis, įvertinus paramą – 1,02 mln. Eur. Valstybės ir savivaldybės parama sudaro 1,42 mln. Eur. Dėl jau minėtos saulės elektrinės, integruotos į pastato fasadą, projektas esą gauna 60 proc. valstybės paramą.

„Projekto sprendinys įrengti į fasadą integruotą saulės elektrinę ir pagamintą elektros energiją panaudoti šilumos siurblių darbui – yra pilotinis projektas. Aštunto kvietimo valstybės paramai gauti galiojo nuostata, kur papildomai prie esamos 30 proc. valstybės subsidijos energijos efektyvumą didinantiems sprendiniams, papildomai 30 proc. buvo skiriama įrengiamiems atsinaujinančių energijos šaltinių sprendiniams. Todėl šiam sprendiniui bendrai suteikiama 60 proc. valstybės parama“, – rašoma atsakymuose.

Pastato fasade įrengti saulės elementus, kaip teigiama E. Randytės atsakyme, gyventojams pasiūlė pati „Atnaujinkime miestą“ komanda.

Projektas gali brangti

Visgi, „Atnaujinkime miestą“ skaičiuoja, kad lyginant su kitais projektais, kurių įgyvendinimas taip pat pabrango, projekto įgyvendinimo kaina galėtų būti brangesnė 25-40 proc.

„Tačiau reikėtų atlikti tikslų investicijų plano perskaičiavimą, nes renovuojant pastatą bus diegiami modernūs sprendimai – pastatas pats pasigamins reikiamą energiją šildymui ir karštam vandeniui, nes į pastato fasadą (įskaitant balkonus) ir ant stogo bus sumontuoti saulės moduliai, gaminantys reikiamą elektros energiją šilumos siurblių darbui. Tokie pastatai vadinami „energy prosumer“ ir laikomi ateities technologija sprendžiant brangaus ir aplinką teršiančio iškastinio kuro naudojimo alternatyvą“, – teigiama įmonės komentare.

Kainos pakeitimui dar turėtų pritarti gyventojai: konkursas renovacijai atlikti bus skelbiamas jame numatant pradinę jos kainą, o jei dalyvių neatsiras, tokiu atveju kaina bus keičiama ir gyventojai galės išreikšti savo nuomonę – pritaria jie tokiai kainai ar ne. „Atnaujinkime miestą“ komentare teigiama, kad jeigu gyventojai nepritartų projekto įgyvendinimui su didesne kaina, projektas ir nebūtų įgyvendinimas.

Vilnius

Atsiperkamumo nevertina

Tiesa, renovacijos projekto atsiperkamumo VŠĮ „Atnaujinkime miestą“ išties nevertino.
„Daugiabučių renovacijos projektų atsiperkamumo nevertiname dėl kelių priežasčių: pirmiausia labai sunku įvertinti būsimas šildymo išlaidas dėl šilumos kainų dinamikos, antra, dar sunkiau įvertinti būsimus kaštus, kurie neišvengiami pastato remonto (eksploatacijos) darbams, siekiant užtikrinti saugią pastato būklę – šiuo atveju pastato liftai yra kritinės būklės, neveikia priešgaisrinė sistema, dažni inžinerinių sistemų gedimai, avarijų likvidavimo darbai“, – teigiama „Delfi būstas“ siųstame komentare.

Tęsiama, kad šio projekto ekonominis naudingumas grindžiamas kiek kitaip: kiek gyventojai sutaupys elektros, šildymo kaštų: „Po šio namo atnaujinimo, pagal numatytą projektą, namo šildymui ir karšto vandens ruošimui bus naudojama sistema su šilumos siurbliais. Reikiamą šilumos siurblių darbui elektros energiją pagamins saulės moduliai, integruoti į pastato fasadą, balkonų atitvarus ir sumontuoti ant stogo. Skaičiuojame, kad šilumos siurblių darbui integruotuose į fasadą saulės moduliuose bus per metus pagaminama apie 120 MWh elektros energijos.

Dalį elektros energijos namas panaudos iš karto, tačiau didžiąją dalį saugos ESO tinkluose, nes daugiausia bus pagaminama vasarą, o didžiausias naudojimas bus žiemą. Taigi, būsimos namo gyventojų išlaidos už šildymą – yra lygu išlaidoms už pagamintos elektros energijos pasaugojimą ESO tinkluose. Reikia atkreipti dėmesį, kad ryto ir vakaro valandomis pastatas pasigamintą elektros energiją naudos iškart karštam vandeniui ruošti, bendrojo naudojimo apšvietimo, liftų naudojimo poreikiams ir tokiu būdu dar taupys.“

Tačiau saulės elektrinės priežiūros kaštus „Atnaujinkime miestą“ skaičiuoja. Pavyzdžiui, elektrinės priežiūra už įrengtą integruotą saulės elektrinę gali svyruoti apie 1,5-2 Eur į vieną kvadratinį metrą per metus:

  • 50 kv. m butas už priežiūrą išleistų dar apie 75-100 Eur per metus;
  • 68 kv. m butas už priežiūrą išleistų dar apie 102-136 Eur per metus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)