Kalvarijų gatvės Vilniuje gyventojus ryte žadina ne žadintuvas, o statybinės technikos griausmas ir drebančios sienos.

„Statybos vyksta, negalima lango atidaryti. Visur dulkės, triukšmas, neįmanoma išsimiegoti ir niekas nieko nedaro“, – LNK žinioms sako gyventoja Greta

Adomas su nėščia sužadėtine Greta baiminasi, kad vieną dieną atsibus griuvėsiuose.

„Statybos pradėjo vykti ir ėmė skilti sienos“, – tikina pašnekovas.

Adomas rodo ant sienos užklijuotą lipduką, vos atsibudęs rytais tikrina, kad popierėlis dar nenuplyšo. Taip jis įsitikina, kad siena nesugriuvo dar labiau.

Į statybvietę atvykę ekspertai įvertino situaciją ir pasibaisėjo: esą, abejonių nekyla, kad įtrūkimai Adomo ir Gretos namo sienoje yra dėl šalia vykstančių statybos darbų.

„Sušaukėme gyventojų susirinkimą, kuriame dalyvavo tiek mūsų ekspertai, tiek gyventojų atstovai, tiek statytojo atstovai ir statytojas pripažino, kad tai galimai yra dėl jų kaltės, todėl mes, kaip namo administratorius, kreipėmės į statytoją, prašydami įvertinti žalą ir imtis visų atitinkamų veiksmų“, – komentuoja namą administruojančios bendrovės „Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis.

Kad įtrūkimai namo sienoje galimai yra statybų pasekmė, pritaria ir statybų inspekcija, tačiau tikina, kad jokių pažeidimų neužfiksavo. Tačiau kelių metų bėgyje Kalvarijų gatvėje išdygs nauji daugiabučiai, kuriuos stato ukrainiečių įkurtą įmonė.

„Statybos darbai vyksta turint galiojantį statybos leidimą, patvirtintą ir ekspertuotą darbo projektą ir polių įrengimo technologijos projektą. Jokių pažeidimų nebuvo nustatyta“, – komentuoja VTPSI atstovė Anastacija Moisejenkova.

Prieš savaitę įmonė „Mano būstas“ statytojams pateikė laišką dėl žalos gyventojams atlyginimo, tačiau atsakymo dar nesulaukė. Pasipiktinę gyventojai raminami pažadais. Statybų inspekcija pabrėžia, kad derybos dėl žalos atlyginimo tampa statybų bendrovės draudiko ir gyventojų problema.

„Draudimo bendrovė turėtų vertinti visą defektų galimų atsiradimų apimtį ir atlyginti žalą gyventojams“, – paaiškina A. Moisejenkova.

Statybas vykdančios įmonės vadovas komentaro LNK žinioms nepateikė.

Daugiau žiūrėkite LNK žinių reportaže.