Vandens skaitiklių nurašymą vilniečiai greitai galės pamiršti. „Vilniaus vandenys“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė-Smalskė laidoje „Delfi rytas“ pasakoja, kad vilniečiai greitai galės džiaugtis išmaniuoju vandentiekiu. Jos teigimu, siekiama, kad kiekvienuose namuose, biure būtų po išmanųjį skaitiklį.

„Siekiame, kad vieną dieną mums visiems nebereikėtų nurašinėti skaitiklių duomenų ir galėtume sutaupyti laiko kitiems reikalams. Todėl buvo nuspręsta diegti išmanųjį vandentiekį Vilniaus mieste. Projektas yra kelių etapų, tai šiuo metu esame baigę 1 etapą – išmaniuosius skaitiklius jau sudiegę šuliniuose ir įvaduose, ir keliaujame iki butų bei namų. Dar šių metų pabaigoje vilniečių būstuose atsiras pirmieji išmanieji vandens skaitikliai“, – paaiškina R. Saulytė-Smalskė.

Išmaniesiems vandens skaitikliams reikia interneto. Kaip aiškina „Bitė Lietuva“ produktų vadovas Eligijus Rakickas, čia panaudotas siaurajuostis daiktų internetas.

„Visų pirma, mes turime puikų padengimą, galime tiekti ryšį ten, kur daugiau jokia kita technologija neveikia. Taip pat su tokiu daiktų internetu yra galimybė pajungti milijonus skaitiklių į vieną tinklą ir taip pat ši tinklo technologija suteikia galimybę įrenginiams veikti labai ilgą laiką vienu baterijos įkrovimu“, – apie technologiją pasakoja E. Rakickas.

Eligijus Rakickas

Pašnekovas tęsia, kad technologija gali veikti visoje Lietuvoje, ne tik sostinėje.

R. Saulytė-Smalskė pažymi, kad mechaniniai skaitikliai gyventojų namuose bus keičiami ultragarsiniais, valdomais nuotoliu. Darbų pradžia – jau šių metų pabaigoje, pabaiga – 2030-ieji.

„Esminis pasikeitimas, ką pamatys vartotojas, tai kad jam nebereikės matyti tų skaičių kiekvieną mėnesį. Mes sudiegsime skaitliukus ir tuomet jau mūsų specialistai kas mėnesį fiksuos nuotoliu skaitiklių rodmenis ir klientą informuos, kiek jis vandens suvartojo, tur ar ne skolų ir pan. Labai tikimės,. Kad pirmieji skaitikliai bus pradėti diegti šių metų pabaigoje. 2030 metais jau kiekviename būste bus tik išmanus vandens skaitiklis“, – sako R. Saulytė-Smalskė

Daugiau apie išmaniuosius vandens skaitiklius žiūrėkite laidoje „Delfi rytas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją