Pastebi jau įrengto būsto poreikį

Lietuvoje niekada nebuvo populiaru pirkti būstą su apdaila. Didžioji dauguma NT vystytojų parduoda butus be apdailos, nes pirkėjai yra labiau linkę juos pirkti ir vėliau įsirengti. Tačiau šiuo metu, kai situacija NT rinkoje yra gana įtempta, atrodytų, įsigyti jau įrengtą būstą daug paprasčiau: galvos dėl įrengimo sukti nereikia, paskolą gauti paprasčiau.

Didesnį būstais su pilna apdaila susidomėjimą pastebi tokius butus parduodanti NT bendrovė „Bonava Lietuva“. Jos vadovas Remigijus Pleteras sako, kad poreikis matomas.

„Iš dalies dėl augančių medžiagų ir darbų kainų auga ir pilnai įrengto būsto paklausa. Žmonės nori tiesiog nusipirkti būstą, į kurį galėtų nedelsiant įsikelti arba išnuomoti be papildomų kaštų. Deja, tokio būsto pirminėje rinkoje nėra daug. Šiuo metu „Bonava Lietuva“ yra bene vienintelis vystytojas, parduodantis visus būstus išskirtinai tik su pilna apdaila. Tokį poreikį mes tikrai matome, nes šiuo metu esame pardavę jau visus pirmojo projekto „Vakarų lėnas“ būstus, o kitu projektu – „Lake Town“ – susidomėjimas išties didžiulis“, – pažymi pašnekovas.

Įrengtas butas

Jo teigimu, sunku pasakyti, ar pirkti butą jau su apdaila iš vystytojo yra pigiau. Tai priklauso nuo kiekvieno naujakurio poreikių.

„Tai priklauso nuo to, kaip žmogus pats planuotų tą būstą įsirengti. Tačiau lyginant medžiagų ir baldų kainas, kai perka ir stato vystytojas, ir kai tą patį daro individualus žmogus, vystytojas visuomet sulauks žemesnių kainų vien dėl masto ekonomijos. Lygiai tas pats ir su darbo jėgos užmokesčiu. Taigi, žmogus, pirkdamas būstą su pilna apdaila, paprasčiausiai gauna žemesnes medžiagų, baldų ir įrengimo kainas, nei įsirenginėtų pats“, – tikina pašnekovas.

Tiesa, tokiais atvejais, kai jau įrengtas butas perkamas iš vystytojo, gali kilti pirkėjų nepasitikėjimas dėl medžiagų, darbų kainų. R. Pletero teigimu, paprastai prieš atliekant pilną apdailą, su klientais yra derinamos apdailos medžiagos, taigi jiems būna žinoma, kas ir už kokią kainą bus įrengta.

„Kitaip sakant, niekas nėra daroma be kliento žinios – nuo medžiagų parinkimo iki įrengimo darbų. Be to, vystytojas visiems apdailos darbams, kaip ir pačio statinio, siūlo 2 metų garantiją, jei tokios prireiktų. Juk viskas dokumentuota, pateikiamos sąskaitos faktūros ir visi kiti dokumentai, be to, čia it savaiminę garantiją suteikia ir įmonės reputacija. Taip išvengiama ir galimų atvejų, kai pavieniai rangovai dingsta neatlikę darbų arba nepateikia čekių ar tiesiog ignoruoja broką“, – komentuoja pašnekovas.

Dalinė apdaila

Išvadų dar nedaro

Butus su apdaila parduoda ir NT vystytojas „Eika“. Jam priklausančios UAB „Apdailos formatas” projektų vadovė Maija Nikitina sako, kad poreikis įsirengti būstą su apdailos specialistų, ne tik dizainerių, pagalba auga jau keleri metai.

„Išskirtinai, paskutinių mėnesių situacijų negalėtume išskirti, nes situacija rinkoje su pačių butų pardavimais yra pasikeitusi. Todėl nedarome šioje vietoje išvadų, reiktų dar luktelėti“, – teigia pašnekovė.

Tiesa, ji tikina, kad žmogus, kuris perka jau įrengtą būstą iš vystytojo, gali sutaupyti.

„Pirmiausia, plėtotojas įrengia butą naudodamasis sukaupta didele patirtimi, žino, į kuriuos dalykus reikia atkreipti dėmesį, kad sąmata būtų suvaldyta, o gal net sumažinta. Pvz., tikslingai ir racionaliai įvertina šviestuvų ar rozečių kiekį. Taip pat yra parenkami sprendiniai, kuriuos jau esame patikrinę ilgalaikėje perspektyvoje esame tikri, kad tai pasiteisina tiek kokybės, tiek estetikos prasme“, – aiškina M. Nikitina.

TV vietos idėjos

Didesnio susidomėjimo nepastebi

„Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis tikina šiuo metu didesnio susidomėjimo įrengtais būstais nepastebinti – jis išlieka panašiame lygyje kaip ir anksčiau.

„Didžiausia problema – kad ne tik įrengto, bet ir pastatyto būsto šiuo metu labai trūksta. Didžioji dalis pasiūloje esančių būstų yra tik brėžiuose arba ankstyvose statybų stadijose. Tai reiškia, kad juos įsirengti žmonės galės dar gan negreitai, todėl tokio spaudimo rinktis įrengimo paslaugas dabar dar nėra. Iš kitos pusės, žmonės, pirmiausiai, visada ieško individualumo, savęs atspindėjimo namuose, o tai pavyksta padaryti per interjerą“, – sako pašnekovas.

Jis tęsia, kad kai kuriais atvejais naujakurys tikrai nori pats užsiimti įsigyto būsto įrengimu, tačiau tai kainuoja daugiau laiko.

Interjeras

„Paprastai plėtotojas siūlo kelis įrengimo variantus – pigesnį, vidutinį ir brangesnį. Priklausomai nuo žmogaus lūkesčių ir įsivaizdavimo, bendrai vertinant, įrengimo kaina gali labai skirtis. Iš vienos pusės, sutaupyti galima kiekvienoje pozicijoje – ar tai būtų medžiagos, darbai, baldai ar aksesuarai – lyginant kiekvienos pozicijos kainas ir ieškant pigiausios. Natūralu, kad tai užima daugiau laiko ir kainuoja nervų. Tačiau tokiu būdu žmogus gauna tokį interjerą, kokio nori pats, o ne kokį paprasčiau ir pigiau įrengti“, – pasakoja Š. Tarutis.

Tiesa, jis priduria, kad paprastai būstai su pilna apdaila pasižymi neišskirtiniais, individualumo nesuteikiančiais, tačiau universaliais ir patikrintais interjerais. Tokiu atveju pasitaiko mažiau klaidų, broko ir nesusipratimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją