Saulės energija yra būdas stabiliam elektros gavimui, kuris prieinamas visiems. Saulės energijos eksperto, „GreenUp“ kompanijos įkūrėjo Karolio Bužinsko teigimu, saulės elektrinę Lietuvoje gali turėti bet kuris žmogus, nebūtinas nei nuosavas namas, nei didelės pajamos.

„Saulės elektrinės yra prieinamos ir mažiau uždirbantiems, Lietuvoje yra taikomos subsidijos iki 85 proc. saulės elektrinei gauti, taip pat Lietuva yra vienintelė šalis, kurioje galima išsipirkti dalį saulės parko bei gauti saulės energiją gyvenant bute“, – pranešime spaudai paaiškina pašnekovas.

Kai tik saulės spinduliai pasiekia saulės modulio paviršių, jie išjudina elektronus, esančius silicyje, kuris ir yra pagrindinė sudedamoji modulių dalis. Tokių saulės modulių galima sumontuoti tiek, kiek norite ir nebūtinai ant namo stogo. Vėliau jie tiesiog prijungiami į kliento vidaus elektros tinklą arba virtualiai perduodami į gyventojų butus. Saulės energijos ekspertas K. Bužinskas pabrėžia, kad saulės elektrinė gali būti naudojama visam arba daliniam namų ūkio aprūpinimui, taip pat ir elektromobilio įkrovimui. Dėl reikiamo galingumo ir kainos apskaičiavimo visada rekomenduojama kreiptis į profesionalus kurie pateiks geriausius sprendimo būdus. Geriausia, jei ekspertai užsiima ne tik apskaičiavimais, patarimais, įrengimu, pridavimu bei priežiūra, bet ir pagalba teikiant paraiškas subsidijai gauti, todėl įsirengti saulės elektrinę savo namuose tampa dar paprasčiau ir lengviau.

K. Bužinskas sako, kad dažnai planuojantiems įsirengti saulės elektrinę kylą klausimų dėl jos priežiūros, tačiau, eksperto teigimu, dėl to jaudintis nereikia, nes šie įrenginiai reikalauja minimalių profilaktinių patikrinimų.

„Saulės elektrinių taisyti nereikia, jos neturi judančių dalių, kurios gali lūžti, jų nereikia plauti ar valyti, tai atlieka lietus, o keitimas rekomenduojamas tik po maždaug 30-40 metų“, – tikina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)