Šiandien yra įvairių medžiagų ir namų statybos technologijų. Architektų biuro „Capital Architects“ direktorius Vladislavas Gžybovskis „Delfi būstas“ sako, kad žmonės aktyviai domisi, iš ko galima pasistatyti namą, kokių technologijų šiandien yra, kuo vieni sprendimai yra pranašesni už kitus. Jo teigimu, po truputį lietuviai domisi ir renkasi Skandinavijoje, JAV, Kanadoje labai populiarius skydinius ir karkasinius namus.

„Visais laikais žmonės ieško alternatyvų, iš ko jie gali pasistatyti namą ir tokiu būdu pradedama svarstyti apie kitas technologijas. Matome, kad po truputį ima populiarėti skydiniai namai. Jie nėra kažkuo labai pranašesni už mūrą, tačiau jų privalumas – statybų metu nėra vadinamųjų šlapių procesų. Skydas yra pagaminamas gamykloje į statybvietę atvežami surinkti skydai, jau dažnai su išvedžiotomis komunikacijomis ir išvengiama visų šlapių procesų bei žmogiškojo veiksnio. Bet, deja, tai nereiškia, kad toks statybos būdas yra kažkuo pigesnis, nes kainos jau yra panašios kaip ir kitų technologijų: brango mediena ir kitos konstruktyve naudojamos medžiagos, brangsta ir pati darbo jėga. Kita vertus, tikėtina, kad tai – laikina“, – sako pašnekovas.

Nuosavas namas

Pašnekovas tęsia, kad skydiniai namai, pagaminti gamykloje, yra gan greitai pastatomi. Be to, jie yra šilti ir sandarūs, tad atitinka šiandien būtiną A++ energinę klasę. Eksperto teigimu, kol namas projektuojamas, jau galima ruoštis statyboms, tai yra gaminti skydus.

„Gavus statybos leidimą, lieka pasistatyti pamatus, po to galima susirinkti-pastatyti namą per pusantro mėnesio. Ir lengvo plieno, ir medinio karkaso namą galima pastatyti du kartus greičiau, vien dėl to, kad yra išvengiama šlapių procesu“, – patikina architektas.

Paklaustas, kokia technologija, jo nuomone, yra geriausia nuosavo namo statyboms, jis patikina, kad tai labai priklauso nuo paties pastato ir naujakurio poreikių.

„Visos technologijos yra geros, tik reiktų atkreipti dėmesį, kad galbūt tam tikram namo projektui labiau tinka tam tikri sprendimai, pavyzdžiui, jeigu norima statyti 2-3 aukštų namą, būtų geriau, kad jis būtų mūrinis dėl tam tikrų dalykų, pavyzdžiui, medinė perdanga laikui bėgant gali skleisti garsus, gali atsirasti perdangos girgždėjimas vaikštant antrame aukšte ir pan. Tačiau jei žmogus nori vieno aukšto namo – ar jis bus iš mūro, ar iš skydų, ar karkaso – nėra labai svarbu“, – paaiškina ekspertas.

Kitaip tariant, kokią technologiją naudoti, statant namą, priklauso ir nuo paties projekto: „Jeigu turime standartinį namą su keturšlaičiu stogu, tai didelio skirtumo nėra, kokią technologiją naudosime namo statybai. Jeigu namas yra dviejų aukštų, pvz., su kabančiomis konsolėmis, balkonais, dideliais vitrininiais langais ar pan., reikia turėti omenyje, kad tam tikrus sprendimus lengviau yra įgyvendinti su monolitu ar mūrų, negu su medžiu, todėl jau projektuojant reikia galvoti apie papildomus statybos darbus, kurie reikalingi tam tikriems sprendimams įgyvendinti.“

Ekspertas pabrėžia, kad namo statybą yra kompleksinis veiksmas , o namo statyba prasideda dar projektavimo etape.

Populiariausi vis dar mūriniai namai

V. Gžybovskis paaiškina, kad šiandien namą galima pastatyti iš daugybės medžiagų: mūro, blokelių, medžio, metalo karkaso, gelžbetoninių konstrukcijų ar medžio karkaso skydų, pagamintų gamykloje ir t.t. Technologijų, anot jo, šiandien yra tikrai labai daug, tačiau kiekviena jų turi savo kainą ir naudojimo ypatumus.

„Technologijų yra labai daug ir viską reikia vertinti pragmatiškai, vienas iš labiausiai paplitusių vertinimų – pagal kainą. Turint parengtą bent architektūrinį projektą, su pastato išplanavimu, įsivertinus išmatavimus, tūrį, naudojamus išorės apdailos sprendimus jau preliminariai galima paskaičiuoti, kiek namas gali kainuoti statant jį viena ar kita technologija, matant pasiūlymus galima priimti sprendimą, iš ko būtų geriau namą statyti. Esminis momentas, nesvarbu, iš kokios technologijos, namą reikės pastatyti, todėl ypač svarbu labai atsakingai rinktis partnerius, kurie ne tik patartų, kokius sprendimus pasirinkti, bet ir padėtų projektą įgyvendinti, pastatyti namą. Renkantis partnerius, reikėtų įvertinti statybininkų patirtį, ką jie yra įgyvendinę, svarbu, kokie tai žmonės, ar patikimi, su kuo jie dirba. Manau, šiais laikais reikėtų įvertinti netgi kokius įrankius naudoja darbininkai, kaip rodo patirtis, dažnai pasirenkant brangesnį rangovą galima sutaupyti pinigų vien dėl tos priežasties, nes jis atsako už savo darbo kokybę ir nedings ne tik statybos metu, bet ir esant reikalui šalins galimus trūkumus“, – sako pašnekovas.

Namo statybos

V. Gžybovskio teigimu, nepaisant to, kad žmonės domisi naujausiomis namų statybos technologijomis, populiariausiu pasirinkimu vis dar lieka mūrinio namo statybos.

„Per pastaruosius porą metų esame projektavę kelis namus iš šiaudų, buvo tikrai įdomi patirtis. Tai yra praktiškai tas pats namas, kaip ir įprastas skydinis, karkasinis namas, tik yra naudojami šiaudai, ne apšiltinimo vata Tas pats karkasinis namas, tik gal kiek labiau ekologiškas : kiek teko kalbėti su žmonėmis, kurie gyvena tokiuose namuose, juose yra ypatingas klimatas, bet juos išgauti reikia atitinkamų sprendimų namo viduje. Kas iš to, jeigu šiaudiniame name įsidedame laminatą, sienas uždarome gipsu ir padarome įtempiamas lubas? Taip įgyvendinant projektą reikėtų įvertinti, ar tikrai verta mokėti už tokią technologiją? Matome, kad į Lietuvą ateina tokios alternatyvos, tačiau kol kas tai nėra labai populiarus pasirinkimas, nes už ekologiškumą reikia mokėti papildomai, o Lietuvoje visas statybų sektorius vertinamas pagal kainą – juk visi klausiame savęs, kiek man tai kainuos. Šiandien žmonės dar nėra pasiruošę mokėti daugiau už sprendimus, kurie sukuria komfortą, arba yra ekologiški, dažnas tiesiog renkasi pigesnius sprendimus. Bet medis, pavyzdžiui, vata – taip pat yra gana ekologiškos medžiagos“, – pasakoja V. Gžybovskis.

Kokias klaidas daro naujakuriai?

Viena pagrindinių naujakurių klaidų, renkantis namo statybos technologiją – neįvertinama svajonių būsto (ypatingų architektūrinių sprendimų) kaina.

Namas iš šiaudų

„Žmonės susiplanuoja labai ypatingus namus ir jau žino, kokia technologija jis turėtų būti pastatytas, tačiau neįvertina, ar realu tokį namą pastatyti būtent tokia technologija, neįvertina tokio namo kainos. O kaip parodė kelių metų patirtis, vertinti reikia net ir medžiagų stygių ar pabrangimą. Būną tokių atvejų, kai į mus kreipiasi žmonės, kurie paskaičiavus kainą, mato, kad statybos kaštai yra milžiniški, tuomet tenka rinktis kitą technologiją, o kartais tiesiog pigiau yra pasidaryti naują projektą, pasirenkant kitokios sprendimus. Labai svarbu įvertinti norus, stengtis išlaikyti balansą tarp galimybes ir kainos. Reikia kalbėtis ne tik su architektais, bet konstruktoriais, kokį projektą verta daryti ir kokio ne. Įvertinti, kokio namo norima. Amžinas klausimas – namas vieno aukšto namas ar dviejų aukštų, taip pat, iš kokios technologijos, kaip tą namą statyti. Sutaupyti galima nuo pat pradžių, dar projektuojant namą, suplanuojant vienus ar kitus sprendimus“, – pabrėžia ekspertas.

Šiaudinio namo statybos

Taip pat, jo teigimu, labai svarbu pasirinkti kompetentingus statybininkus dar projektavimo pradžioje, kurių būtų galima paklausti apie tinkamiausius sprendimus ir pasitikėti architektų, konstruktorių sprendimais. Dar ne mažiau svarbu yra pastatyti namą taip, kaip yra parodyta projekte. Architektas teigia, kad kartais statybininkai siūlo savo sprendimus, kuriuos jam paprasčiau ir patogiau įgyvendinti. Kitu atveju gimsta įvairūs mitai, kuriais vėliau tiki ir kiti namų statybas planuojantys naujakuriai. Be to, kai kuriais atvejais paprastesni ir pigesni sprendimai bei profesionalus projektavimas gali atnešti daugiau kokybės ir pasiekti trokštamą rezultatą.

„Pradėkime nuo mūrinio ir karkasinio (skydinio) namų palyginimo. Manoma, kad pavyzdžiui, skydinis namas yra šaltesnis, toks mitas egzistuoja, taip mano kai kurie žmonės, bet taip nėra, nes visi namai turi atitikti A++ energine klasę, visi mazgai turi atitikti tam tikrus standartus. Skydinis namas neakumuliuoja tiek šilumos kaip mūrinis, bet jis greičiau įšyla. Toliau vidinės pertvaros – žmonės dažniausiai renkasi mūrą, nes neva bus tyliau, tačiau dviguba gipsinė siena su vata, padaryta laikantis technologinių procesų, sugeria visą garsą ir viskas būna labai gerai. Iš kur gimsta mitai? Konstruktorius nupiešia mazgą, parodo, kaip reikia viską spręsti, tačiau statybininkas kartais padaro taip, kaip jam atrodo geriau. Kiekviena neprofesionali interpretacija gali sugadinti technologijos kokybę“, – pabrėžia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją