Tyrimo duomenimis, 4 iš 10 lietuvių savo namuose norėtų įsirengti saulės elektrinę. T. Pulikas sako, kad tokie skaičiai jo nestebina, nes jie tik parodo, kaip lietuviai reaguoja į kainų augimą energetikoje.

„Pirma, kainų augimas skatina žmones galvoti apie alternatyvius energijos šaltinius, antra – gana gera valstybės parama saulės elektrinių įsirengimui“, – sako pašnekovas.

Jis tęsia, kad saulės elektrinės įsirengimą skatina ir besikeičiantis gyventojų požiūris į aplinkosaugą, tvarumą.

„Didžiausia paskata, žinoma, yra atsiperkamumas, valstybės prisidėjimas prie saulės elektrinės įsigijimo. Taip pat daliai žmonių svarbu gamta, aplinka, kurioje mes gyvename ir įtaka jai“, – pažymi ekspertas.

T. Pulikas sako, kad daugiausiai alternatyviais energijos šaltiniais domisi jauni žmonės. Vyresnio amžiaus lietuviai šiuo klausimu pasyvesni, tačiau norinčių įsirengti saulės elektrinę yra ir šioje amžiaus grupėje.

Trečdalį dengia valstybė

Saulės elektrinės kaina priklauso nuo daug veiksnių: kiek per metus sunaudojama elektros energijos, kokia jos kaina ir pan. T. Puliko teigimu, vidutinė jos kaina gali būti apie 6-8 tūkst. eurų, tačiau iki trečdalio jos kainos gali kompensuoti valstybė.

„Valstybė tam tikrą pinigų sumą kompensuoja už kiekvieną įsirengta elektrinės kilovatvalandę. Paprasčiau sakant, apie trečdalį elektrinės kainos. Kitą sumos dalį, jei žmogus neturi pakankamai nuosavų lėšų, galima padengti vartojimo paskolos pinigais. Tiesiog yra atskiri pasiūlymai saulės elektrinių finansavimui, jiems yra pritaikyta atskira kainodara, tokios paskolos palūkanos yra 3-4 kartus mažesnės nei įprastos vartojimo paskolos, taikome ilgesnį paskolos grąžinimo laikotarpį, kad tos mėnesinės įmokos būtų kuo mažesnės. Reikia, kad žmogus realią saulės elektrinės naudą pajaustų iškart, kad netgi mokant paskolą, sąskaitos būtų mažesnės nei be saulės elektrinės“, – sako pašnekovas.

Tomas Pulikas

Tiesa, jis primena, kad prieš imant paskolą, reikia gerai įsivertinti savo finansines galimybes ją grąžinti.

Jo teigimu, vertinant dabartines elektros kainas, tikėtina, kad šiandien įsirengus saulės elektrinę ji atsipirktų po 4-6 metų. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad saulės elektrinė dėvisi. T. Pulikas sako, kad ne mažiau nei 10 metų saulės elektrinė išlaiko 85 proc. savo efektyvumo, o vėliau jis gali kristi. Iš viso jos tarnauja ne trumpiau nei 20-25 metus.

„Delfi būstas“ primena, kad kiekvienas, norintis gauti kompensaciją už įsirengtą saulės elektrinę, turi teikti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA).

Daugiau žiūrėkite Delfi TV laidoje „Delfi rytas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)