„Brangstantys energijos ištekliai visuomenei kėlė nemažą susirūpinimą visą pastarąjį šildymo sezoną, o šių savaičių tarptautiniai įvykiai ir Rusijos agresija prieš Ukrainą sukėlė iki šiol neregėtą energetinių išteklių kainų šuolį. Tikėtina, kad tokia padėtis kartu su šalies senesnės statybos būstams būdingu nedideliu energiniu efektyvumu naujų namų besidairančius gyventojus vis labiau skatins didesnį dėmesį skirti būsto tvarumui, diegti energiją taupyti ir aplinką tausoti padedančias priemones“, – pranešime spaudai komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Tyrimo duomenimis, daugiau negu penktadalis (22 proc.) Lietuvos gyventojų per artimiausius metus planuoja atnaujinti savo būsto šildymo sistemą ir didinti jos efektyvumą. Panaši dalis (20 proc.) ketina namuose pradėti naudoti energiją, išgaunamą iš atsinaujinančių šaltinių – įrengti saulės baterijas, vėjo generatorių. Dar beveik tiek pat (19 proc.) respondentų svarsto atnaujinti turimą buitinę techniką ir rinktis aukštesnės energijos vartojimo efektyvumo klasės prietaisus. Šiuo metu gyvenantys visiškai tvariuose namuose teigia vos 5 iš 100 Lietuvos gyventojų.

„Tvariems būsto pokyčiams Lietuvoje paskatinti ir energetinei šalies nepriklausomybei stiprinti svarbios kelios priemonės. Pirmoji – tai informacija apie būdus ir galimybes didinti būsto energinį efektyvumą. Tokių duomenų visuomenei vis dar trūksta. Tai vaizdžiai rodo kad ir ta aplinkybė, jog pusė apklaustų gyventojų nežino savo dabartinio būsto energinio naudingumo klasės, tačiau norėtų tai sužinoti. Kita būtina priemonė – finansavimo būsto tvarumui didinti ar žaliajam būstui įsigyti prieinamumas“, – teigia E. Dovbyšienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją