Šiame bute, esančiame Vilniuje, Viršuliškių mikrorajone, laidos „Keturios sienos“ komanda lankėsi prieš pusę metų. Tuomet jis dar buvo tik ruošiamas remontui. Anuomet būsto patikros ekspertas Žilvinas Dževečka papasakojo, kokius trūkumus atkreipti dėmesį perkant senos statybos būstą.

Būsto patikros ekspertas Ž. Dževečka sakė, kad paprastai seni butai, kuriuose remontas nebuvo atliktas 20 metų ir daugiau, reikalauja nemažų investicijų, mat, juose jau reikia keisti elektros instaliaciją, santechniką, o ką jau kalbėti apie sienų, grindų lyginimą, lubų tvarkymą ir pan. Ekspertas pirmiausia patikrino laiptinės aikštelę, kurioje yra apžiūrimas trijų kambarių butas. Šiame senos statybos name yra liftas, tačiau patikros metu jis neveikė, pati laiptinė iš pirko žvilgsnio atrodė tvarkinga, tačiau neseniai atlikto remonto joje nematyti.

„Butas yra antrame aukšte, liftas čia kol kas neveikia, kol neveikia, už jį mokėti nereikia. Patikriname lauko duris, matome, kad durų skambutis jau nebeveikia, durų tarpinės geros, gal tik rekomenduočiau naujiems šeimininkams pasikeisti bent vieną spyną, kad seni raktai liktų tik pas senus šeimininkus“, – pasakojo Ž. Dževečka.

Atnaujintas butas Viršuliškėse

Užėjęs į butą, Ž. Dževečka pakomentavo ir kanalizacijos stovo būklę bei elektros instaliaciją.

„Kanalizacijos stovas senas, bet kažkokio nuotėkio nematyti. Sakykime, kad būklė patenkinama. <...> Pamačius tokį dar sovietinį elektros jungiklį, reikia suprasti, kad elektros instaliacija čia yra sena ir reiktų jau ją pasikeisti. Rekomenduočiau aliuminius laidus keisti variniais, nusileisti visas rozetes į 30 cm, o jungiklius – 90 cm aukštį, drėgnose patalpose – 110 cm. Mano žiniomis, praėjusiais metais elektros instaliacijos keitimo darbai tokiam trijų kambarių butui kainavo apie 2 tūkst. eurų. Šiemet kainos yra pasiutusios ir sunku prognozuoti, kiek tokie darbai gali kainuoti. Dar reiktų priminti, kad darant naują instaliaciją į rozetes reikia atsivesti įžeminimą. Rozetėms vedami 2,5 mm skerspjūvio laidai, į apšvietimą – 1,5 mm skerspjūvio laidus“, – paaiškino Ž. Dževečka.

Rekomenduoja atidžiai įvertinti santechniką

Būsto patikros ekspertas imasi apžiūrėti virtuvės būklę ir, pirmiausia, jo akys krypsta į kriauklę ir santechniką po ja. Jo teigimu, ten esantys vamzdžiai jau „pavargę“, juos reiktų keisti. Taip pat jis pažymėjo, kad neretai tokiose vietose esančios vandens užsukimo sklendės yra nenaudojamos ir užkalkėja. Kad taip neatsitiktų, Ž. Dževečka rekomenduoja bent kartą per metus profilaktiškai sklendes atsukti ir užsukti. Viena svarbiausių patalpų, tikrinant senos statybos butus, yra tualetas ir vonia. Ž. Dževečka pataria patikrinti, ar veikia klozeto vandens bakelis, ar iš čiaupo vonioje bėga vanduo. Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kokios lubos sudėtos tualete ir vonioje.

„Sudėtos plastikinės lubos. Reikia atkreipti dėmesį, kad jos atima patalpos aukščio, todėl sumažėja ventiliacijos angos dydis. Su plastikinėmis lentomis negalima naudoti kaitrinių lempučių. <...> Šiaip, kas svarbu, galvojant apie plastikines lubas vonios ir tualeto patalpose, kad jos nebūtų labai senos, nes į seno tipo plastikines dailylentes buvo maišoma švino“, – pabrėžė pašnekovas.

Tęsdamas vonios kambario apžiūrą, Ž. Dževečka pastebėjo nesandarią vamzdžių jungtį po vonios kriaukle. Ekspertas sakė, kad tokią santechniką būtina pakeisti. Jis taip pat primena, kad visais atvejais, kai vonios patalpoje stovi vonia, ne dušas, reikia patikrinti, ar prie vonios yra prijungtas vandens perpilimo vamzdis.

Toliau būsto patikros eksperto dėmesio centre – grindys. „Pasimatuokime grindų lygumą, nes dažnai jos būna nelygios tokiuose namuose. Matome, kad bendras nelygumas yra apie 4 cm. Betonuojant ir lyginant reiktų nemažai įdirbio. Sienų lygumas, kaip tokio amžiaus namui – patenkinamas. Tačiau norint jas išlyginti, reikės nemažai tinko. Nelygumai – akivaizdūs. Jeigu žmonėms rūpėtų susimontuoti pakabinamas lubas tokiuose butuose, tai man asmeniškai būtų gaila 7 cm patalpos aukščio. Šitos lubos yra gana lygios, jas užtektų glaistyti, dažyti ir būtų geras rezultatas. Tiesa, nuo įtrūkimų ties plokščių sandūromis jau neišvengsime bet kokiu atveju“, – pabrėžė ekspertas.

Atnaujintas butas Viršuliškėse

Butas, kurį apžiūrėjo Ž. Dževečka, yra dar su senais, mediniais langais, todėl juos, pasak pašnekovo, jau reikėtų keisti. Tai darant ekspertas rekomendavo šiltinti ir langokraščius. Apžiūrėjęs patį butą, ekspertas ragina nepamiršti ir užmesti akį į patį daugiabutį: ar atlikti pastato remonto darbai, kokios būklės yra pastatas. Tai gali išduoti apie papildomas išlaidas ateityje.

„Sovietmečiu statytų stambiaplokščių namų siūlės būdavo konstruojamos taip, kad oras ir drėgmė galėtų lengvai išeiti. Jos buvo įrengiamos kaip vėdinamos ir drenuojamos. Jose buvo montuojamos elastingos gumos, plyšiai užtaisomi sintetinėmis medžiagomis. Oficialus tokių siūlių eksploatavimo laikas buvo 8-10 metų. Prabėgo 44 metai, todėl akivaizdu, kad remontas būtinas. <...> Dažnu atveju daroma klaida, kad remontuojant tokias siūles, jos hermetinamos, sandarinamos pilnai ir drėgmė nebegali pasišalinti. Taip dingsta siūlės projektinė paskirtis“, – paaiškino būsto patikros ekspertas.

Pasižvalgykite, kaip pavyko atnaujinti šį butą

Atnaujinti šį butą prireikė nei daug, nei mažai – mažiau nei pusės metų. Jame apsilankiusi laidos „Keturios sienos“ komanda jį vos atpažino: pakeistas buto erdvių išdėstymas, šiuolaikiškai išdažytos sienos, sudėtos naujos grindys, lubos, sutvarkytas apšvietimas. Bute yra visi baldai ir buitinė technika. Žinoma, kaip rekomendavo Ž. Dževečka, pakeista visa elektros instaliacija, santechnika. Viešnagės bute metu jis buvo pardavinėjamas.

Ne vieną tokį butą atnaujinęs ir pardavęs UAB „Interga“ direktorius Edvardas Jaskelevičius sako, kad paprastai senos statybos būsto remontas trunka apie tris mėnesius, o tokį turtą žmonės nuperka akimirksniu. Pašnekovo teigimu, taip atnaujinti senos statybos gali kainuoti nuo 30 tūkstančių eurų. Priklauso nuo kiekvieno naujakurio individualių poreikių, buto įrengimo lygio ir, žinoma, rinkos kainų. Edvardas Jaskelevičius sako, kad NT karštinės metu bendrovė nuperka, atnaujina ir parduoda apie 20 butų per metus.

Atnaujintas butas Viršuliškėse

Tačiau pirkėjai, norintys įsigyti tokį būstą su banko paskola, paprastai turi turėti didesnį nuosavų lėšų kiekį. Mat, tokie butai neretai būna brangesni nei juos įvertina turto vertintojai. Šis butas, kurį apžiūrėjo „Keturių sienų“ komanda, kainuoja 141 tūkst. eurų.

Tokie daugiabučiai stovi didžiojo Viršuliškių mikrorajono dalyje. butai čia kiek pigesni, todėl pirkėjai, kurie dairosi būsto už įkandama kainą, į šį mikrorajoną užsuka dažniau. NT brokerė Ieva Baniulytė sako, kad butų kainos Viršuliškėse nekilo taip drastiškai, kaip kituose Vilniaus mikrorajonuose.

Senos statybos butas gali būti puikus pasirinkimas, tačiau reikia įvertinti, kiek dar papildomų investicijų prireiks, kad jis būtų tinkamas patogiam ir komfortiškam gyvenimui. Visą būsto patikrą ir apžiūrą žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“.

Visas „Keturių sienų“ laidas galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)