„Atėjus į bet kurią remonto ir statybos reikmenų parduotuvę ir bandant išsirinkti dažus, greitai gali apsisukti galva. Šiandien jų pasirinkimo įvairovė didžiulė: nuo vandeninių iki aliejinių, nuo matinių iki visiškai blizgių, o kur dar atsparumo klasės ir skirtingos spalvos bei atspalviai. Kiekvienas sprendimas gali atsiliepti galutiniam rezultatui, tad svarbu pažiūrėti į tai atsakingai ir prieš keliaujant į parduotuvę atlikti namų darbus – išsiaiškinti dažų rūšis, blizgumą ir pritaikomumą skirtingose patalpose“, – pranešime spaudai sako bendrovės marketingo direktorė Laima Skirienė.

Dažyti ar tapetuoti?

Planuojant atnaujinti kambarį, pirmiausia kyla klausimas, kokį sienų apdailos metodą pasirinkti: dažymą ar tapetavimą. Lengviau apsispręsti gali padėti kiekvieno iš jų pranašumų ir trūkumų įsivardinimas.

„Nors sienų paruošimas tapetams yra greitesnis procesas nei dažymas, jų kaina paprastai yra didesnė. Be to, tapetus sunkiau prižiūrėti ar nuvalyti – vaikui išpiešus sieną, gali tekti juos perklijuoti iš naujo, o dažytas sienas dažnai užtenka tik švelniai nuplauti. Tiesa, tapetais lengviau paslėpti sienų paviršiaus nelygumus, tačiau jie mažiau patvarūs ir išklijavus juos kambariuose, kuriuose kaupiasi daug drėgmės, darbą greitai teks pakartoti iš naujo“, – pasakoja L. Skirienė.

Tiek dažų, tiek tapetų pasirinkimas šiandien yra didžiulis: nuo lygių ir iškilumų turinčių tapetų iki net ir išrankiausiam skoniui išgauto dažų atspalvio. Visgi pasirinkę įmantrius tapetus, gali tekti derinti raštą ir sienų atnaujinimas užtruks ilgiau. Tuo metu, nepriklausomai nuo spalvos, dažais jas padengti užtruks trumpiau.

Vandeniniai ar aliejiniai dažai?

Dažniausiai namų sienoms dažyti naudojami dažai skirstomi į dvi rūšis: vandeninius ir aliejinius. Vandeniniai, dar vadinami lateksiniais, akriliniais ar emulsiniais dažais, yra patys populiariausi. Jais galima dengti tiek sienas ir lubas, tiek langų rėmus ar grindis.

„Kadangi vandeniniai dažnai neturi intensyvaus kvapo, juos saugu naudoti ir vaikų kambariuose, tik prieš tai perskaitykite gamintojo instrukciją. Jie skiedžiami vandeniu ir greitai džiūsta, tačiau prieš pirkdami, atkreipkite dėmesį į atsparumo klasę, kad sužinotumėte, ar galėsite juos plauti ir šlapiai šveisti. Pirmos ir antros klasės dažus galima plauti ir valyti naudojant minkštą šluostę, o pirmos – naudojant ploviklį be kietųjų dalelių ir abrazyvo“, – pataria pašnekovė.

Kiti – aliejiniai dažai – dar vadinami alkidiniais, tarnauja ilgiau nei vandeniniai. Jie rečiau lupasi, tačiau nuo intensyvios saulės šviesos spalva gali šiek tiek pablukti. Svarbu žinoti, kad aliejiniai vandeniniai dažnai ilgiau džiūva ir tuo metu skleidžia intensyvų kvapą. Jais rekomenduojame dengti duris, grindis, rečiau – sienas.

Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad dažai gali būti matiniai arba blizgantys. Nuo visiškai matinių iki visiškai blizgių yra bent 6 skirtingi lygiai. Matiniai dažnai labiau tinka dideliems plotams dengti, nes maskuoja smulkius sienų nelygumus, o blizgesni labiau atsparūs plovimui.

Nedarykite kompromiso kokybei

„Kokybiškų dažų sudėtyje paprastai yra nuo 8 iki 16 skirtingų priedų, tokių kaip pigmentai, rišiklis ir užpildas. Nuo jų priklauso tiek spalvos ryškumas ir blizgesys, tiek dažų padengimas ir atsparumas išorės veiksniams. Pigesnis variantas dažniausiai tarnaus trumpiau, greičiau ims blukti ir kambarius teks perdažyti. Taigi tokiu atveju sumokėsite netgi brangiau nei iš pat pradžių būtumėte pasirinkę kokybiškiausią prekę“, – aiškina L. Skirienė.

Marketingo vadovė pratęsia, kad be rūšies, renkantis dažus, taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į paviršių ir patalpą, kurią ruošiatės dažyti. Pavyzdžiui, vonios kambariui reikės drėgmei ir valymo priemonėms atsparių dažų, o senų paviršių padengimui – tik aukščiausios kokybės priemonių.

Dažai kambariui ir voniai – skiriasi

Renkantis dažus pastebėsite, kad jų yra dviejų tipų: skirti sienoms ir luboms arba tik luboms. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra atsparumas valymui ir trinčiai. Kadangi sienas namuose valome dažniau nei lubas, joms reikalinga aukščiausia (1 ar 2) atsparumo klasė, luboms – 3, 4 ar 5 klasė. Kadangi lubų dažams reikalingas mažesnis atsparumas valymui ir trinčiai, jų sudėtyje nėra daug skirtingų priedų ir tokie dažai yra pigesni. Luboms skirti dažai visuomet yra matiniai.

„Panašus principas taikomas ir renkant dažus skirtingiems kambariams. Viso namo vienais dažais nenudažysite – atskiriems kambariams reikalingos skirtingos jų savybės, todėl kas tiks svetainei, tikrai nebus geras pasirinkimas vonios kambariui ar virtuvei. Virtuvei rekomenduoju rinktis atsparesnius nešvarumams ir lengviau valomus, pusiau matinius ar blizgius dažus, kambariams – matinius ar pusiau matinius, o voniai – atsparius drėgmei ir su priešgrybelinėmis savybėmis“, – pataria pašnekovė.

Atsakingiausia užduotis – išsirinkti spalvą

Nusprendus perdažyti patalpų sienas, viena sudėtingiausių užduočių yra pasirinkti spalvą, nes jų, kaip ir atspalvių, rasite tūkstančius skirtingų variantų. Visgi kasmet tarp pirkėjų pastebimos tam tikros tendencijos.

„Pastaruoju metu renkantis spalvą dominuoja natūralūs žemės, dangaus ar molio atspalviai. Taip pat pastebima tendencija – ryškių spalvų derinimas su šviesesnėmis“, – sako L. Skirienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją