Naujakuriams trūksta pagrindinių žinių

Ir tiems, kurie nusprendžia savo būstą įsirengti patys, ir tiems, kurie pagalbos kreipiasi į specialistus, neretai trūksta žinių apie statybas ir remontą. Pirmuoju atveju, naujakuriai tiesiog įsirengia būstą nekokybiškai, o antruoju – problemų kyla profesionalams norint paaiškinti klientui, kodėl jo noras yra neįgyvendinamas arba kodėl jis atneš nuostolių. Interjero dizainerė Rūta Bužinskaitė laidoje „Keturios sienos“ sako, kad dėl nežinojimo galima ne tik pridaryti esminių klaidų, įsirengiant būstą, bet ir veltis į nereikalingus konfliktus, nesusipratimus su interjero dizaineriais ar kitais specialistais.

„Aiškumas yra raktas į visus klausimus. Manau, kad klaidinga manyti, jog jeigu turi interjero dizainerį, tai jis viską gali nuspręsti. Taip gali būti, bet reikia suprasti, kad interjero dizainerių kompetencijų spektras yra labai platus ir nebūtinai tas dizaineris, kurį žmogus išsirinko, turės tam tikras kompetencijas, kad priimtų tą geriausią sprendimą. Tai nepriklausomai nuo to, ar namus įsirenginėjat patys, ar pasitelkę interjero dizainerį, svarbu žinoti bazinius dalykus. Tai manau, kad tam tikras žinių bagažas yra pamatas, kad galutinis rezultatas būtų geras“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Glaistymas

Ji tęsia, kad bendraujant su naujakuriu ir norint pasiekti geriausią rezultatą, reikia kviesti jį į diskusiją ir argumentais pagrįsti norus ar interjero sprendimus. Būtent todėl labai gerai, jeigu abi pusės turi bent pagrindinių žinių apie būsto įrengimą.

„Šiuo metu situacija yra tokia, kad laikmetis, kuriame mes gyvename, turi privalumų ir trūkumų. Žinios ir informacija yra du skirtingi dalykai. Informacijos yra labai daug, žmogus suveda klausimą į „Google“ ir gauna didžiulį srautą informacijos, tačiau nežinant bazinių dalykų, tarp jos lengva pasiklysti. Ir ne tik dėl to, kad informacijos daug, bet ir dėl objektyvumo trūkumo, reklamos kiekio“, – sako R. Bužinskaitė.

Interjero dizainerės teigimu, nors interjero dizaino kultūra Lietuvoje tobulėja, vis dar tenka susidurti ir su labai skeptiškai prieš interjero dizainerius, statybų ekspertus nusiteikusiais klientais, kurie tarsi prašo paslaugų, tačiau jais nepasitiki, nors patys taip pat nėra remonto darbų ar interjero profesionalai.

„Nors interjero kultūra Lietuvoje auga, tačiau lyginant su pasaulio praktika, mes esame dar labai maži. Mums sunku suprasti, kaip vyksta procesai, kaip jie turėtų vykti, kaip mes turėtume bendradarbiauti vieni su kitais, ko turėtume vieni iš kitų tikėtis. <...> Mums reikia suprasti, kad interjero dizaineris nėra tik spalvų rinkėjas, žmonės jau suvokia, kad jo reikia, bet dar nežino, kaip jį išsirinkti, kaip su juo bendradarbiauti. Kartais pasirenkame žmogų, kuris neatitinka mūsų lūkesčių, nežinome, ko galime jo paprašyti, kartais keliame ir per aukštus reikalavimus“, – laidoje pasakoja interjero dizainerė R. Bužinskaitė.

Sienų apdaila

Pasak pašnekovės, bendraujant su interjero dizaineriu, nereikia bijoti klausti, o ką gi jis gali pasiūlyti, kokius sprendimus, susijusius su konkretaus būsto įrengimu jis mato. Taip pat nereikėtų vengti ir kelių specialistų konsultacijų, po kurių būtų galima palyginti, kuris iš jų pasiūlė tinkamiausią naujų namų įrengimo idėją.

Tam, kad naujakurys žinotų kuo daugiau nepaisant to, ar jis būstą įsirenginės pats, ar su interjero dizainerio pagalba, R. Bužinskaitės teigimu, „Blank Page“ komanda net ėmėsi organizuoti nemokamus internetinius seminarus, kurių metu statybų, interjero ekspertai pasakoja apie tam tikrus apdailos darbus, dalinasi dažniausiai užduodamais klausimais. Klausimus užduoda ir seminaro dalyviai. Artimiausias toks susitikimas planuojamas rugsėjo 30 dieną, o jo tema – sienų apdaila.

Naujakuriai vis dar mano, kad žino geriau nei ekspertas

Tikrai ne kiekvienas iš mūsų yra statybų ekspertas ir gali pats profesionaliai atlikti sienų apdailos darbus. Tačiau neretai to imamasi, nes nepasitikima statybininkais. Apdailos meistras Tomas Tomkus sako, kad nepasitikėjimas specialistais gali kilti iš blogųjų patirčių, tačiau, kad tokių nebūtų, reikia atidžiai rinktis apdailininkus. Pirmiausia, legaliai dirbantys, mokesčius mokantys meistrai suinteresuoti gerai atlikti savo darbą, suteikia visas garantijas.

Remontas

„Klientai dažnai nustemba, kai pasakau, kad yra Statybos techninis reglamentas, kuris garantuoja, kad jeigu yra perkami statybos, apdailos darbai legaliai, su sutartimi, yra suteikiama garantija pagal įstatymus. Kitas dalykas yra žmogiškumas ir ryšys su klientu. Net ir pasirašius sutartį su apdailos įmone, jos bankroto atveju, nutrūksta visos garantijos, tačiau jeigu yra žmogiškasis ryšys, tokiu atveju įmonės savininkas pasistengs laikytis įsipareigojimų“, – akcentuoja T. Tomkus.

Pašnekovo teigimu, šiuolaikiniai naujakuriai vis dažniau renkasi legaliai dirbančius meistrus, nes tikisi atsakingai ir skaidriai parengtos darbų sąmatos bei savo srities profesionalių meistrų.

„Kaip ir medicinoje medikai yra savo srities specialistai, taip ir statybose. Jeigu vienas meistras gebės ir grindis kloti, ir lubas pakabinti, ir santechniką įrengti, tai reiktų suabejoti, kokios yra kompetencijos kiekvienoje srityje. Žinoma, bazinius dalykus susitvarkyti tikrai gali ir patys žmonės, bet sudėtingesnių uždavinių įgyvendinimas geriau, kai yra patikimas specialistams“ , – pabrėžia apdailininkas.

T. Tomkus sako, kad kartais tenka įsivelti su klientais į diskusijas dėl vienų ar kitų apdailos sprendimų. Būtent tokiu metu, pasak pašnekovo, labai svarbu, jog ir naujakuriai suprastų elementarius, bazinius statybinius niuansus, kad diskusija būtų argumentuota ir būtų įmanoma priimti geriausią sprendimą.

„Seniau gan įkyriai siūlydavau savo nuomonę, bet paskui supratau, kad tai neveikia. Bet kokiu atveju stengiamės išsakyti savo nuomonę ir ją argumentuoti. Jeigu siūlome kažkokį sprendimą, pakeitimą, jis yra pagrįstas. Jeigu klientas nesirenka mūsų pasiūlyto sprendimo ir mes matome, kad dėl to gali kilti bėdų, mes įspėjame, kad tai yra jo atsakomybė. Pavyzdžiui, dažna situacija: gipso kartono sienos ir betono sienos sujungimui reikalinga deformacinė siūlė, o žmonės dažnai nori lygaus paviršiaus, be siūlių, ir tuomet jau vyksta akistata. Mes sakome, kad siūlė reikalinga, klientas nusprendžia, kad ne ir jis patikina, jog prisiima atsakomybę už galimas deformacijas, tai tokiu atveju ir mes darome taip, kaip jis pasako“, – aiškina pašnekovas.

Jeigu vis tik naujakuriai nusprendė patys remontuoti savo namus, T. Tomkaus teigimu, visuomet reikia nebijoti konsultuotis su specialistais ir, svarbiausia, užsibrėžti sau įveikiamus tikslus.

„Didžiausia klaida turbūt yra ta, kad žmonės užsikelia sau labai aukštą kartelę, ne kiekvienam pavyksta pasiekti maksimalų rezultatą. Todėl reikia užsibrėžti įveikiamus tikslus, tokius, kokius kiekvienas individualiai gali pasiekti. Jeigu vis tik lūkesčiai didesni už galimybes, reikia mažinti lūkesčius arba samdyti meistrus, nes tai irgi yra amatas“, – pabrėžia pašnekovas.

Požiūris į namus keičiasi

T. Tomkus akcentuoja, kad jau dabar yra pokyčių, kurie turės teigiamą įtaką ateities meistrystei. Standartus meistrams kelia ne tik naujakuriai, bet ir patys meistrai sau. Neretai jiems tenka pabūti ir interjero dizaineriais, ir meno kūrėjais, nes požiūris į namų kūrimą keičiasi. Naujakuriai tikisi išskirtinio, jų asmenybę atspindinčio, kokybiško būsto. Apie tai kalba ir tapytojas Mantas Petravičius, kuris kartu su kolegomis padeda žmonėms įgyvendinti neįtikėčiausias sienų apdailos fantazijas.

„Manau, kad kiekvienas žmogus renkasi, kaip jis nori atrodyti ir ką jis nori apie save pasakyti. Kaip apsirengti paprastais drabužiais ir išeiti į mišką. Bet yra ir kiti drabužiai, kurie priverčia mus kitaip jaustis. Tai aš manau, kad taip yra ir su interjeru. Jeigu turi paprastas sienas, yra viena, o jeigu pradedi galvoti apie savo asmenybės, erdvės kūrimą, nebegali turėti paprastų baldų ir paprastos apdailos, pradedi galvoti apie tai, kaip atrodys mano sienos, nes jos yra tarsi fonas“, – pasakoja pašnekovas.

M. Petravičius sako, kad originalios sienų apdailos idėjos dažniausiai kyla diskutuojant kartu su naujakuriu, todėl labai svarbu, kad jis suprastų ne tik, ko nori, bet ir kas yra įmanoma.

„Patys originaliausi dalykai gimsta tada, kai tu ateini be pasiruošimo, kai bendrauji su užsakovu ir įtrauki jį į kūrybinį procesą. Žinoma, dalyvauja buvę darbai, užsakovo norai. <...> Pagrindinis iššūkis – laiko trūkumas. Kartais gauni labai įdomių užsakymų, tačiau laikas, per kurį norima rezultato, užkerta jam kelią. Apie finansinį nesuvokimą – kita kalba, bet pirmiausia yra kova su laiku. Reikia pasiruošti, atrasti, sugalvoti, kaip padaryti ir tik tada įgyvendinti. Bet visi nori jau vakar, iki kalėdų ir pan.“, – pabrėžia pašnekovas.

M. Petravičius pastebi, kad vis tik šiandien naujakuriai jau keičiasi, ieško unikalių idėjų, nori žinoti, įsitraukti į procesą, dalyvauti savo svajonių namų kūrime, net jeigu jiems trūksta žinių. Šiandien namai – savo vidinio aš atskleidimas.

Tam, kad naujų namų įsirengimas būtų malonumas, o ne vargas, kiekvienam naujakuriui reikėtų turėti ne tik viziją, kaip atrodys naujas būstas, bet žinių apie jo įrengimą. Todėl laida „Keturios sienos“ kartu su „Blank Page“ nuo šiol kartą per mėnesį gvildens ne tik būsto interjero, bet ir techninius įrengimo klausimus, o daugiau informacijos bus galima sužinoti „Blank Page“ rengiamuose nemokamuose seminaruose.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)