Šildymo sistemos per pastaruosius du dešimtmečius smarkiai patobulėjo, tapo skaitmenizuotomis ir automatizuotomis. Nors pirminė investicija į naują židinį ar katilą gali gąsdinti, tačiau dabartinės technologijos leidžia taupyti išlaidas ir pagaminti daugiau šilumos kiekio, sunaudojant mažiau pirminio kuro. Be to, naudojant šiuolaikines sistemas gerokai sumažėja ir išmetamų į atmosferą teršalų kiekis“, – pranešime spaudai sako „MOKI VEŽI“ marketingo vadybininkė Ivona Sidorovič.

Populiarėja šilumos siurbliai

Šilumos siurbliai yra taupi ir moderni alternatyva tradiciniams kieto kuro namų šildymo katilams. Jie būna dviejų rūšių: oras-oras arba oras-vanduo. Pirmieji visuomenėje geriau žinomi kaip kondicionieriai ir populiarūs Lietuvoje jau kelis dešimtmečius, o oro-vandens sistema veikiantys siurbliai populiarėja tik pastaruoju metu ir yra vertinami dėl savo efektyvumo.

„Šio tipo šilumos siurbliai yra lengvai montuojami, nereikalauja didelių investicijų, o jų efektyvumas kasmet ženkliai didėja. Siurblių veikimo principas yra atvirkščias šaldytuvui: lauko oras yra aušinamas, o šiluma per šilumokaitį perduodama skysčiui, kuris cirkuliuoja namuose ir šildo aplinką“, – paaiškina ekspertai

Šildymas oras-vanduo tipo siurbliais yra tinkamas tiek senos, tiek naujos statybos pastatams, visoms vidaus išplanavimo konfigūracijoms. Atsinaujinus savo šildymo sistemą nebereikės galvoti apie kuro įsigijimą ar jo sandėliavimą. Be to, šie šilumos siurbliai gali būti integruojami su vandens šildytuvais, kurie aprūpins gyventojus šiltu vandeniu.

Šildymas

Granuliniai katilai – ieškantiems patogaus ir ekonomiško sprendimo

Granuliniai katilai, namuose vis dažniau pakeičiantys įprastas kietojo kuro sistemas, vertinami kaip ekonomiškiausias šildymo būdas ir investicija į ateitį: pastarieji genda itin retai, o jų tarnavimo laikas siekia net kelis dešimtmečius. Be to, granulinių katilų priežiūra yra nesudėtinga, o dauguma dabartinių katilų, parduodamų rinkoje, yra visiškai automatizuoti.

Pasak prekybos tinklo ekspertų, tai yra vienas ekologiškiausių šildymo sistemų sprendimų, mat tokio tipo katilai gali kūrenti įvairių rūšių biomasės granules: smulkintas anglis, medienos ir šiaudų granules, grūdų išvalas. Egzistuoja ir kombinuoti granuliniai kieto kuro katilai, kurie suteikia galimybę šilumą gaminti naudojant ne tik ekologišką kurą – medienos granules, tačiau ir tradicinę kuro rūšį – pjuvenų briketus ar malkas.

Elektriniai katilai tampa alternatyva dujoms

Dujiniai katilai vis dar išlaiko savo pozicijas kaip efektyvus šildymo sistemų metodas, tačiau vis dažniau juos žmonės iškeičia į elektrinius katilus. Priežastis labai paprasta: nors gamtinės dujos yra gan lengvai prieinamas energijos šaltinis, statant privatų namą dažnai susiduriama su situacija, kai reikia tiesti dujotiekio atšaką iki naujos gyvenvietės, o tai labai brangu.

Elektriniuose katiluose beveik nėra elektros energijos perėjimo iš elektros į šilumą nuostolių, jų efektyvumas siekia net 97-99 proc. Naudojant tokią įrangą yra visiškai atsisakoma deginimo ir atviros ugnies, todėl, remiantis priešgaisrinėmis taisyklėmis, tokie katilai yra patikimiausi. Aišku, svarbu pasirūpinti, kad elektros instaliacija namuose būtų tvarkinga.

Ekspertai sako, kad tokių katilų pasirinkimas leidžia sutaupyti įrenginėjant vedinimo sistemas: „Elektriniai katilai neišmeta į orą jokių degimo produktų. Tai ne tik sumažina apsinuodijimo anglies monoksidu riziką, bet ir leidžia sutaupyti namo projektavimo kaštus. Tokiai sistemai nereikia išmetamųjų dujų deginimo produktų sistemos, kamino.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)