Socialiniuose tinkluose gyventojai klausia vieni kitų patarimų, kaip kovoti su karščiu, kuris nepalieka mūsų namų. Atsakymas – kondicionieriai, ventiliatoriai ir panašūs prietaisai. Jų turėjimas ypač aktualus senos statybos namuose, kuriuose nėra rekuperacinės sistemos. Tačiau tie, kurie svarsto apie kondicionierių su išoriniu bloku, kuris montuojamas ant daugiabučio namo sienos, turėtų atkreipti dėmesį, kad tokio prietaiso įrengimui reikia atlikti papildomas procedūras.

Kaip aiškina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Statybos techniniame reglamente nurodyta, jog įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo, taip pat įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip 1 m virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo laikoma pastato išvaizdos keitimu.

„Oro kondicionierių tvirtinimas mieste prie daugiabučio namo ar viešojo pastato fasado ar ant pastato stogo priskiriamas paprastojo remonto darbams keičiant pastato išvaizdą. Vadinasi, šiems darbams projektas ir statybą leidžiantis dokumentas (SLD) yra privalomi. Atkreipiame dėmesį, kad SLD atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo paprastojo remonto darbus, kai keičiama statinio išorės išvaizda ir daugiabutis namas yra mieste; konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje; kultūros paveldo objekto teritorijoje; kultūros paveldo vietovėje“, – pabrėžiama VTPSI atsakyme.

Visgi, jeigu kondicionieriaus pastatymas teisėtai įstiklintame balkone nekeičia statinio (daugiabučio namo) išvaizdos, remiantis reglamento 3 priedo nuostatomis, SLD daugiabučio namo paprastajam remontui nereikia. Taip pat, kondicionieriaus išorinio bloko pastatymas ant daugiabučio namo balkono grindų, jo netvirtinant prie balkono plokštės, nelaikytinas daugiabučio namo išvaizdos keitimu, todėl tokiems paprastojo remonto darbams atlikti SLD taip pat neprivalomas (jei kitų kondicionavimo sistemos elementų įrengimas nekeičia pastato išvaizdos, kaip nurodyta reglamente).

„Atkreipiame dėmesį, kad statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio SLD, kai jis yra privalomas, arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendimus, yra laikoma savavališka statyba. Administracinių nusižengimų kodekse nustatyta, kad už savavališkai atliktus paprastojo remonto darbus, neturint SLD (priklausomai nuo statinio kategorijos ir teritorijos, kurioje yra statinys), skiriama bauda nuo įspėjimo iki 1 200 eurų. Už pakartotinai padarytą nusižengimą nuo 30 eurų iki 1 700 eurų“, – baudas įvardija VTPSI.

Kaip teigia VTPSI, svarbu žinoti ir tai, kad montuojant naujus kondicionierius ar keičiant esamų kondicionierių vietą mieste ant daugiabučio gyvenamojo pastato išorinių sienų (fasadų) privaloma gauti butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą (t. y. 50 procentų +1 balsas), įformintą protokolu. Dėl SLD kondicionieriaus įrengimui išdavimo gyventojai turi kreiptis į savo miesto savivaldybės administraciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)