70 metų Elize Lutz ir 67 metų Harrie Dekkersas, į pensiją išėję parduotuvės savininkai iš Amsterdamo, praėjusį ketvirtadienį gavo skaitmeninius namo raktus – vieną programėlę, kuri mygtuko paspaudimu leidžia jiems atsirakinti pagrindines savo dviejų kambarių namo duris, rašo theguardian.com.

„Jis dailus“, – sakė E. Lutz. „Jis primena bunkerį ir atrodo saugus“, – pridūrė H. Dekkersas.
Namas, kurio dizainas primena milžinišką riedulį ir kurio formas būtų buvę pernelyg brangu ir sudėtinga pastatyti tradiciniais metodais, yra pirmasis iš penkių pastatų, kuriuos yra suplanavusi statybų bendrovė „Saint-Gobain Weber Beamix“. Šie namai turėtų iškilti prie Beatričės kanalo Eindhoveno Bosriko priemiestyje.

Per pastaruosius dvejus metus pastatai su trimačio spausdintuvo pagamintomis dalimis dygo Prancūzijoje bei JAV, ir šiuo metu panašūs projektai plinta visame pasaulyje.

Tačiau namo Nyderlanduose statytojai pranoko savo konkurentus, nes pastatė pirmąjį legaliai gyvenimui tinkamą ir komerciškai nuomojamą pastatą, kurio laikančiosios sienos buvo pagamintos tik trimačio spausdintuvo purkštukais.

„Taip pat tai yra pirmasis pastatas, kuris gavo visus reikiamus vietos valdžios leidimus ir kuriame gyvena žmonės, realiai mokantys už gyvenimą jame“, – sakė Prancūzijos valdančiosios bendrovės „Saint-Gobain“ statybų įmonės „Weber Benelux“ vadovas Basas Huysmansas.

Pirmasis užbaigtas namas, pastatytas pagal „Project Milestone“ projektą, kurį remia Eindhoveno technologijų universitetas, turėjo būti atiduotas nuomai dar 2019 metais, bet kilus sunkumams dėl architektūrinio namo projekto, numačiusio pasvirusias išorines sienas, šis procesas užsitęsė.

Trimačiai spausdintuvai turi milžinišką robotizuotą ranką su purkštuku, kuris purškia specialios sudėties betoną, savo tekstūra primenantį plaktą grietinėlę. Betonas pagal skaitmeninį architekto modelį purškiamas sluoksnis po sluoksnio, kol gaunama siena.

Naujojo pastato sienų rašte galima matyti, kuomet po kelių valandų darbo teko keisti purkštukų galvutes. Jose galima įžiūrėti ir nedidelių spausdinimo klaidelių, kurios veikiausiai yra pažįstamos visiems, kada nors naudojusiems rašalinius spausdintuvus.

Nors tai tik pradžia, daug ekspertų trimačio spausdinimo metodą statybų sektoriuje laiko būdu sumažinti statybų išlaidas ir potencialią žalą aplinkai – tai užtikrintų gerokai sumažėję cemento kiekiai. Nyderlanduose toks statybų būdas būtų parankus ir dėl to, kad šalyje trūksta patyrusių mūrininkų.

Naująjį namą, kurio gyvenamasis plotas siekia 94 kvadratinius metrus, sudaro 24 betono elementai, išlieti trimačiu spausdintuvu vienoje Eindhoveno gamykloje. Jie vilkiku buvo atgabenti į statybvietę ir sukonstruoti ant pamatų, kuriuos pastatė Nyderlandų statybų bendrovė „Van Wijnen“. Tuomet buvo pritaikytas stogas, langų rėmai ir kiti galutiniai akcentai.

„Jei paskaičiuotume, kiek iš tikrųjų laiko užėmė šis namo spausdinimas, tai būtų vos 120 valandų, – teigė B. Huysmansas. – Taigi tam, kad išlietume visus elementus, jei būtume juos gaminę vienu ypu, mums būtų prireikę mažiau kaip penkių dienų, nes didelis privalumas tas, kad spausdintuvui nereikia valgyti, miegoti ar ilsėtis. Taigi jei pradėtume rytoj ir žinotume, kaip viską reikia daryti, kitą namą galėtume pagaminti per penkias dienas“.

E. Lutz ir H. Dekkersas, kurie per šešerius metus spėjo pagyventi keturių skirtingų tipų namuose, už šio namo nuomą moka 800 eurų per mėnesį. „Pamačiau šio namo piešinį ir jis priminė man pasakų sodą“, – sakė E. Lutz.

Rinkos kaina už nuomą įprastai būtų dvigubai didesnė, negu moka ši pora. „Ar mes uždirbome pinigų iš šio pirmojo namo? Ne, – teigė B. Huysmansas. – Ar pastatę antrą, trečią, ketvirtą ir penktą namus, patirsime nuostolių? Ne“.

„Trimatis spausdinimas leidžia pasireikšti kūrybiškumui ir lankstumui, kuriant namo projektus, – pridūrė jis. – Kodėl mes įdėjome tiek daug pastangų, gamindami šį „akmenį“? Nes tai parodo, kad gali išgauti bet kokią formą, kokios tik nori“.

Eindhoveno miesto tarybos narys Yasinas Torunoglu, atsakingas už būstus ir miesto plėtrą, pridūrė: „Šis trimačiu spausdintuvu atspaustas pagamintas taps pavyzdžiu ateičiai, kaip greitai galima realizuoti prieinamus namus, kontroliuojant savo paties būsto formą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)