Projekto pavadinimas – TECLA. Jo sumanytojų iniciatyva Bolonijoje (Italijoje) iškilo keli kupolo pavidalo futuristinio stiliaus gyvenamieji būstai. Dėl neįprastos pastatų formos ir unikalaus interjero dizaino TECLA savaime kelia susidomėjimą. Vis dėlto originalus stilius nėra svarbiausia aplinkybė, dėl kurios projektą turime laikyti ypatingu, rašoma portale mymodernmet.com.

Įmonės „Mario Cucinella Architects“ architektų suprojektuotų statinių konstrukcijos – tai 3D spausdintuvais kuriami vienas ant kito dengiami sluoksniai, suformuoti iš natūralių vietinių medžiagų. Inovatyvios technologijos pritaikymo rezultatas – jokių atliekų nesukurianti gamyba, mat visas panaudotas statybines medžiagas labai lengva perdirbti. Šie namai bus pirmieji iš tokių medžiagų ir tokiu būdu pastatyti statiniai. Tai taip pat pirmas kartas, kai statybos aikštelėje buvo panaudota keletas 3D spausdintuvų.

Atspausdinti namai iš perdirbamų medžiagų (Mario Cucinella Architects ir WASP nuotr.)

Realizuotą dizainą ir inovatyvų statybos procesą dera laikyti rimtu pasiūlymu, kaip spręsti viso pasaulio architektams šiuo metu aktualias problemas. Sunkiai atsakomų klausimų – toli gražu ne vienas. Kur apgyvendinti gausėjančią populiaciją? Kaip eliminuoti būstų už prieinamą kainą stygių? Kaip patenkinti esamą poreikį modernizuojant statybos procesus taip, kad sumažėtų neigiamas poveikis aplinkai?

Atspausdinti namai iš perdirbamų medžiagų (Mario Cucinella Architects ir WASP nuotr.)

„Užbaigtos statybos taps svarbia gaire – įrodymu, kad specifinis dizainas ir technologijos leido TECLA paversti realybe, ne vien teorine idėja. Tai gali būti reikšmingas pavyzdys, kaip spręsti šiandienos ir ateities problemas“, – sakė architektas Mario Cucinella.

Jis ir dizainerių komanda TECLA įgyvendinimo sėkmę vadina įrodymu, kad projektą gali pavykti realizuoti ir kitose vietose. Prie darbų prisidėjusi organizacija WASP sukūrė „ekonomišką kūrėjo darbo pradžios rinkinį“, kuriuo naudojantis galima pakartoti šią darnaus projektavimo akciją – gal net kur kas platesniu mastu – galbūt net ištisą miestą galima sukurti iš tokio tipo statinių.

Atspausdinti namai iš perdirbamų medžiagų (Mario Cucinella Architects ir WASP nuotr.)

TECLA statybos darbus numatyta užbaigti 2021-ųjų pavasarį. Daugiau informacijos apie šį projektą pateikiama „Mario Cucinella Architects“ interneto svetainėje. Akivaizdu, kad kūrėjai nusiteikę dalytis patirtimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)