Priežiūra – siekiantiems didesnio našumo

Lietuvoje sparčiai augant individualių saulės elektrinių skaičiui, jų savininkams pasiūlyta nauja paslauga – profesionali saulės elektrinės priežiūra. Iki šiol techninį įrangos patikrinimą buvo galima paprašyti atlikti tik pas elektrinių statytojus, rašoma pranešime spaudai.

Kaip sako naujai įsteigto „Saulės elektrinių serviso“ direktorius Vytautas Staškevičius, pagrindinė saulės elektrinių priežiūros problema, su kuria tenka susidurti – tai nusistovėjęs gyventojų požiūris, kad saulės elektrinėse nėra kam susidėvėti arba sugesti, o kartą sumontavus ir atsižvelgus į suteikiamus ilgus įrangos garantinius laikotarpius, siekiančius iki 25 metų, saulės elektrinė dirbs be trukdžių, nereikalaujant jokios papildomos patikros ar priežiūros.

„Kaip ir kiekvienas įrenginys, saulės elektrinė reikalauja reguliarios priežiūros. Ilgametė tarptautinė saulės elektrinių naudotojų patirtis rodo, kad tik atsakingai ir sąžiningai elektrinės priežiūra besirūpinantys ir reguliarią periodinę techninę priežiūrą bei aptarnavimą atliekantys vartotojai gali džiaugtis didžiausiu jos našumu“, – sako V. Staškevičius.

Kaip pastebi pašnekovas, kiekvieną dieną elektrinės darbui neišvengiamai įtakos daro aplinka.

„Iš pirmo žvilgsnio visai nereikšmingų veiksnių, kaip nešvarūs saulės moduliai, modulių tvirtinimo konstrukcijos laisvumo, smulkių elektros instaliacijos ar jos izoliacijos pažeidimų, pavyzdžiui, dėl graužikų veiklos, atsiradimas nepastebimas arba ne itin daro įtakos elektrinės darbui esamuoju laikotarpiu, tačiau ilgainiui dėl to atsiradusių elektrinės darbo netolygumų, papildomų apkrovų ir trikdžių sistemos viduje galima laukti rimtesnių įrangos gedimų bei elektrinės darbo sutrikimų“, – vardija pašnekovas.

Jis sako, kad saulės elektrinė reikalauja detalios apžiūros, jos komponentų patikros ir testavimo bent kartą per metus, o saulės elektrinių modulių plovimas bei kiti priežiūros darbai atliekami pagal poreikį.

Plausi pats – gali subraižyti modulius

„Modulių plovimo dažnumas priklauso nuo daugelio faktorių: kaip arti elektrinė yra nuo kelio, ypač, jei jis be dangos, kaip arti statybos, ūkininkaujamos teritorijos ir panašiai. Pavyzdžiui, šienaujant, džiovinant ir transportuojant šieną, nuimant javų derlių, priklausomai nuo vėjo krypties, moduliai gali apdulkėti. Taip pat gali apdulkėti žydint pasėtoms kultūroms, ariant ar kitaip apdirbant žemę. Reikia atsižvelgti ir į tai, kaip dažnai lyja, kokiu kampu ir kokiomis kryptimis sumontuoti moduliai. Panaši situacija ir su žolės pjovimu saulės elektrinių parkuose“, – komentuoja pašnekovas.

Ar gyventojas, elektrinės savininkas, gali tinkamai nuplauti modulius pats, kaip pastebi V. Staškevičius, vėlgi priklauso nuo užterštumo lygio.

„Viena yra nulieti dulkes vandeniu iš žarnos, kita – nuvalyti kitokius teršalus kaip paukščių išmatas, riebalus ir kita. Taip pat priklauso nuo to, kur elektrinė sumontuota, pavyzdžiui, gal sunku patekti ant stogo“, – pastebi V. Staškevičius.

Nišą veiklai atrado

Kaip pasakoja V. Staškevičius, įkurti „Saulės elektrinių servisą“ – įmonę, kuri išskirtinai specializuojasi saulės elektrinių priežiūros ir aptarnavimo paslaugose, paskatino tai, kad dažnai įmonių, užsiimančių saulės elektrinių pardavimu, įrengimu bei priežiūra, verslo modelis yra pritaikytas ir sukoncentruotas į elektrinių pardavimą ir montavimą. Tuo tarpu priežiūros paslaugos nėra prioritetas, nors tai yra svarbiausias veiksnys, užtikrinantis efektyvų saulės elektrinės darbą, o dėl to ir didesnę investicinę grąžą iš saulės elektrinės įsirengimo.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje įrengta apie 200 MW saulės elektrinių, o nauja Vyriausybė programoje įsipareigojo iki 2024 m. pasiekti net 1 GW (1000MW) galios – taigi, elektrinių padaugės penkis kartus. Elektrinių statytojai bus susitelkę į naujos įrangos montavimą, esant remonto ar patikros poreikiui jų prisišaukti bus neįmanoma – tikina elektrinių priežiūrą pasiūlę verslininkai.

„Tie, kas užsiima saulės elektrinių pardavimu ir įrengimu, dažnu atveju neturi nei laiko, nei resursų galvoti apie tinkamą saulės elektrinių darbą po jų įrengimo. Jų pagrindinis dėmesys nukreipiamas išskirtinai į pardavimo ir įrengimo veiklas, o svarbi elektrinių priežiūros ir aptarnavimo sritis lieka nepelnytai pamiršta ir atliekami tik būtiniausi remonto darbai. Nėra užtikrinamas dėmesys saulės elektrinių tinkamai periodinei priežiūrai ir aptarnavimui, jos darbo efektyvinimui, gedimų prevencijai ar elektrinės įrangos tarnavimo ilgaamžiškumui užtikrinti“, – akcentuoja serviso direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)