Lietuvos Respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai pasirašė sutartį su VŠĮ „Atnaujinkime miestą“, kurioje pažymima, kad šalys kryptingai ir darniai kels būsto valdytojų kompetencijas, bendradarbiaus vykdant daugiabučių namų atnaujinimą, siekiant efektyvumo kėlimo ir inovacijų diegimo daugiabučių namų atnaujinimo srityje.

„Matosi, kad renovacijos banga Vilniuje kyla ir arti 300 daugiabučių namų jau renovuota. Tačiau žinant, kad reikia renovuoti dar arti 6000 daugiabučių sostinėje, būtina vienyti pajėgumus,“ – teigia Lietuvos respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentė Daiva Matonienė.

Pandemija renovacijos procesą sulėtino

Pandemija Lietuvoje besitęsianti kone visus 2020 paveikė visus sektorius. Daugiabučių namų renovacijos proceso, kaip daugeliui gali atrodyti, pandemija nesustabdė, tačiau, kaip bebūtų, jį sulėtino.

Pasak VŠĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorės Eglės Randytės sudėtingiausias tampa projektų pridavimas. Vyriausybės ribojimai stabdo šį procesą, objektai negali būti įvertinti gyvai, todėl pridavimo data vis nukeliama. Sulėtėjo visi projektų etapai: nėra galimybės susitikti su gyventojais, sulėtėjo ir techninių, ir investicinių planų rengėjų darbas, tiesiog natūraliai viskas vyksta lėčiau, statybų sektoriuje – darbuotojų susirgimai ar medžiagų pristatymo pakitę terminai taip pat stabdo procesą.

Renovacijos stabdis – žinių trūkumas

Kalbant apie daugiabučių namų renovaciją Lietuvoje dažnas daugiabučių namų gyventojas baidosi renovacijos ir stinga žinių. VŠĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorė Eglė Randytė tikina, kad pagrindinė priežastis, kodėl gyventojai vis dar dvejoja ir nesiryžta renovacijos procesui – žinių trūkumas. Pasak Eglės Randytės, gyventojai dažnai nežino, kur ieškoti informacijos, kiek kainuos renovacija, kokios yra renovacijos naudos ir koks efektyviausias renovacijos būdas.

Lietuvos būsto rūmai ir VŠĮ „Atnaujinkime miestą“ sutinka, kad pagrindinis tikslas – vykdyti renovacijos procesą, šviesti gyventojus, o tai padaryti bendradarbiaujant - žymiai paprasčiau. Abipusis bendradarbiavimas didins žinomumą ir bus pasiekta dar daugiau gyventojų ir būsto valdytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)