„Survival Condo“ – taip pavadintas šis projektas. Tai – buvusi „Atlas“ raketų bazė. „Atlas“ – tai tarpžemyninė balistinė raketa, pirmą kartą pakilusi 1957 metais. Tai – stiprus ginklas, galintis nešti branduolinį užtaisą. „Atlas“ raketos misijos laukė 61 metro gylio šachtose, pastatytose iš fortifikuoto betono. Šios šachtos buvo tokios tvirtos, kad galėjo atlaikyti sąlyginai artimus branduolinius smūgius. Juk tai buvo labai svarbu, norint užtikrinti, kad JAV galėtų suduoti atsakomąjį smūgį.

Tačiau sovietinių branduolinių ginklų galia su laiku stipriai išaugo ir „Atlas“ raketų šachtos nuo jų jau nebegalėjo apsaugoti. 1965 metais šių raketų buvo atsisakyta ir bent kelios jų bazės buvo praktiškai apleistos. Dabar viena tokia šachta Kanzase virto prabangiai įrengta slėptuve.

Būstas raketinėje bazėje

„Survival Condo“ – tai 15 aukštų butų kompleksas, kuriame teoriškai galėtų gyventi net 75 žmonės. Atsargų jiems pakaktų 5 metams. Prabangūs 334 kvadratinių metrų apartamentai kainuos 4,5 milijonus dolerių, o šiek tiek kuklesni ir perpus mažesni apartamentai kainuos 3 milijonus.

Per brangu? Dvigubai mažesni apartamentai kainuos dvigubai mažiau – 1,5 milijonus dolerių. „Survival Condo“ nėra skirtas bet kam – tai yra prabangi požeminė vieta tiems, kuriems prabanga yra svarbi. Sūkurinės vonios, žinoma, yra kiekvienuose apartamentuose, virtuvės taip pat įrengtos itin prabangiai. Bendrose erdvėse galima rasti baseiną, sieną kopinėjimui, žaidimų erdvę, biblioteką, barą ir kino teatrą.

Būstas raketinėje bazėje

Tikriausiai jau spėjote pagalvoti, kad gyvenant tokioje vietoje turi kamuoti depresija. Turbūt – juk lauke apokalipsė! „Survival Condo“ turi langų imitacijas, o daržovės auginamos vietoje. Maisto atsargų turėtų pakakti 5 metams, jei kompleksas būtų visiškai užpildytas.

Nuo ko saugo „Survival Condo“? Na, kompleksas negali atlaikyti tiesioginio branduolinio smūgio, tačiau jo kūrėjai to ir nežada. Kita vertus, kas siųstų atomines bombas į nebenaudojamus raketų kompleksus? „Survival Condo“ apsaugos savo gyventojus nuo daugelio cheminių, radiacinių ir gamtinių katastrofų pavojų. Aišku, jei pirkėjai spės ten atvykti ištikus apokalipsei.