Ko dar nepamiršti, kad statybos būtų organizuojamos legaliai ir vėliau jas įteisinant nekiltų sunkumų? Pranešime spaudai kalbamasi su namų registravimo paslaugomis užsiimančius specialistus vienijančio portalo pridavimai.lt vadovu Mantu Milašausku.

Statybų draudimas

2017 metų sausio 1 dieną įsigaliojusiame statybos įstatyme atsirado prievolė vykdant visus statybos darbus apsidrausti civilinės atsakomybės draudimu. Jei iki tada tokia prievolė galiojo tik rangovams – įmonėms, nuo 2017 metų vykdant statybos darbus draustis privalo ir kiekvienas privatus statytojas.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad verta draustis ilgesniam laikotarpiui, nes paprastai draudimo kaina labai stipriai nesikeičia. Renkantis trijų mėnesių, vienerių ar dvejų metų draudimą dažniausiai verta rinktis dviejų metų laikotarpį. Per tokį laiko tarpą dažniausiai baigiami visi statybų darbai, o pridavimo metu galima laisvai naudoti statybų pradžioje įsigytą draudimo polisą. Nepamirškit, kad priduodant namą bus reikalingas ir statybų polisas ir jo apmokėjimą patvirtinantis dokumentus (kvitas)“, – naudingais patarimais dalinasi pašnekovas.

Neverta pamiršti, kad statybose atsiradus nenumatytų nuostolių, polisas gali pasitarnauti pagal paskirtį. Visas draudimo sąlygas sužinosite perskaitę konkrečios draudimo bendrovės dokumentus.
Trumpa atmintinė kiekvienam statytojui apie statybų draudimo privalomumą:

  • jeigu statybos leidimą gavote iki 2016 12 30 – statybos draudimas nėra privalomas, tačiau galite draustis savanoriškai;
  • statybos leidimas gautas po 2017 01 01 – statybos draudimas privalomas;
  • jeigu pamiršote įsigyti draudimą, bet namas jau pastatytas/statomas – draudimo polisą įsigyti galima ir vėliau.

Pranešimas apie statybų pradžią

M. Milašausko teigimu, ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki statybos darbų pradžios statybos inspekcijai privaloma pateikti prašymą apie statybos pradžią ir pasamdytus statinio statybos dalyvius. Išimtis taikoma tik nesudėtingiems statiniams (t.y. iki 80m2).

Pranešimas pateikiamas sistemoje infoStatyba. Jame reikia nurodyti pagrindinę informaciją apie statomą namą: adresą, statybos leidimo duomenis, projektą ir pan. Specialistas primena, kad svarbu nurodyti pasamdytus statybų dalyvius: rangovus, vadovus, techninius prižiūrėtojus, pridėti pasirašytas sutartis su jais.

Pranešimas laikomas tinkamu, jei po inspektoriaus patikrinimo sistemoje pažymima būsena – „Priimtas“. Nepateikus pranešimo apie statybų pradžią galima gauti baudą, kuri įstatymuose numatyta nuo 100 iki 300 eurų.

Rangovas

Statytojas turi teisę rinktis statybos organizavimo būdą:

  • rangos (samdomas oficialus rangovas);
  • ūkio (darbus atlieka pats arba samdo atskiras statybų brigadas);
  • mišrų (dalį darbų atliekant rangos, dalį – ūkio būdu).


„Praktikoje statant individualius namus retai tenka susidurti su oficialiais rangovais, – pasakoja pašnekovas. – „Tai, ko gero, lemia tam tikras oficialias rangovų atsakomybes – garantiniai rangovo raštai, kuriuos laiduoja draudimo bendrovė, atestuoti vadovai, darbų civilinės atsakomybės draudimas ir pan. Visa tai kainuoja. O išlaidauti nesinori niekam.“

Taigi, individualių namų statybose dažniausiai sutinkamos ūkio būdu organizuojamos statybos, o tai reiškia pačio statytojo atsakomybę už statybos kokybę, garantijas ir pan. Kiek kokybės ir garantijų jam pavyksta išsireikalauti pačiam – tiek ir turi.

Namo statybos

Statinio statybos vadovas

Visais atvejais (išskyrus pirmos grupės nesudėtingųjų statinių statybą), statinio statybos darbams privalo vadovauti kompetentingas statinio statybos vadovas. Visgi, kas gali tapti statybos vadovu?
Jeigu statybos vykdomos po 2018 m. sausio 1 d, atsakymas paprastas. Eksperto teigimu, šiuo atveju statybos vadovas (kaip ir statinio statybos techninės priežiūros vadovas) gali būti tik atestuotas statybos inžinierius. Reikia paminėti, kad nėra svarbu kada gautas statybos leidimas. Jeigu statoma nuo 2018 – privaloma turėti atestatą.

Atestatus ir jų galiojimus galima pasitikrinti šiame registre.

Jeigu namas statytas iki 2018 m., viskas kiek paprasčiau. „Tuo metu buvo galima statyboms vadovauti ir turint inžinerinį išsilavinimą, pavyzdžiui, statant vienbutį gyvenamą namą užteko turėti statybos inžinerijos bakalauro diplomą. Tikslus reikalavimas nebuvo suformuotas, todėl pridavimo metu į šį klausimą žiūrima šiek tiek atlaidžiau".

Pašnekovas visgi primena, kad vadovas su atestatu niekam niekada nesukels jokių klausimų. Jei savo statybomis nepavyksta rasti atestuoto vadovo, kreipkitės į namų pridavimais užsiimančius specialistus.

Statybos techninės priežiūros vadovas

Techninės priežiūros vadovas dažniausiai painiojamas su statybos vadovu. Tiesa, kad šis irgi privalo būti tinkamai atestuotas. Tačiau jeigu statybos vadovas yra privalomas beveik visais namų statybos atvejais, statybos techninis prižiūrėtojas privalomas rečiau.

Statybos vadovą ir statybos techninį vadovą privaloma turėti (jie privalo būti skirtingi asmenys) šiais atvejais:

  • statomas dvibutis gyvenamasis namas;
  • statomi blokuoti gyvenamieji namai;
  • statomas namas, kurio bendras plotas >300m2.


„Privatiems statytojams dažniausiai privalu turėti pasamdytą statybos techninį prižiūrėtoją“, – savo patirtimi dalinasi M. Milašauskas. – „Verta paminėti, kad techninis prižiūrėtojas privalo būti apsidraudęs savo veiklą konkrečiam namui – adresui. Jeigu, pavyzdžiui, projektuotojas gali apsidrausti savo veiklą ir projektuoti tiek namų, kiek tik išgali, techninis prižiūrėtojas privalo apsidrausti civilinės atsakomybės draudimu kiekvienas statybas. Tai lemia ir paslaugos kainą.“

Namo statybos – tikriausiai vienas daugiausiai rūpesčių keliančių laikotarpių žmogaus gyvenime. Nors kai kurie iš šių rūpesčių yra malonūs, daugelis jų kelia stresą ir nerimą. Tikimės, kad išvardinti patarimai palengvins šį procesą ir nuo statytojų pečių nuims bent dalį naštos, bet jei branginate savo laiką ir siekiate geriausio rezultato, naudinga kreiptis į šios srities specialistus, kurie nedvejodami pasidalins savo žiniomis ir įgyta patirtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)