Fasadas – labai prastos būklės

Nuosavas būstas yra didelis ir daug išlaidų kainuojantis sprendimas. Todėl prieš perkant butą ar namą, reikėtų pasidomėti, kokios būklės šis NT yra, kokie jo trūkumai išduoda apie papildomas investicijas. Ypač daug dėmesio vertėtų skirti senos butui senos statybos daugiabutyje. Norint pirkti jame NT, pirmiausia, pasak būsto patikros eksperto Ž. Dževečkos, reikia įvertinti paties pastato fasado būklę. Jokia išimtis ir buto patikra, kurią stebėti buvo pakviesta „Delfi" komanda. Pirmiausia būsto patikros ekspertas stabteli prie daugiabučio balkonų.

„Iškart matome, kad daugelis balkonų, praktiškai visi, yra avarinės būklės. Po tokiais balkonais vaikščioti pavojinga. Jau nubyrėjęs betonas, matome armatūrą, kurią veikia korozija. Šiuos balkonus būtina remontuoti“, – aiškina Ž. Dževečka.

Kalbėdamas apie pastato fasadą, pašnekovas primena, kad šis apžiūrimas daugiabutis statytas dar 1972 metais, todėl tam tikrų pastato išorės elementų nusidėvėjimas – akivaizdus. Jis pastebi, kad mūras, iš kurio lipdytas daugiabutis, yra prastos kokybės, pastato fasade netrūksta įtrūkimų, kurie galėjo atsirasti dėl netinkamos plytų rišimo sistemos. Ž. Dževečka taip pat atkreipia dėmesį, kad šalia namo esantis įėjimas į rūsius yra labai nesaugus – nėra atitvarų, laiptai – nutrupėję ir pavojingi.

Būsto patikra

Eidamas aplink plytų daugiabutį, būsto patikros ekspertas pastebi ir dar vieną nemažą įtrūkimą pastato fasade. Jis, pas Ž. Dževečkos, yra rimtas signalas gyventojams, kad pažeistą pastato vietą reikia kuo greičiau sutvirtinti.

„Įtrūkimas toks, kad siena yra išversta, matyt pažeistos vidinės konstrukcijos. Sprendžiant pagal formą, čia yra lifto šachta. Matome, kad įtrūkimas jau tvarkytas, yra sutvirtinimo darbai atlikti. Kiek įtrūkimas stabilizuotas, parodys tik laikas“, – pabrėžia Ž. Dževečka.

Nereikėtų pamiršti, kad apžiūrint nekilnojamąjį turtą, būtina atkreipti dėmesį ir į jo aplinką. Šiuo atveju Ž. Dževečka pastebi nemenką iššūkį pirmo aukšto gyventojams. Prie pat jų langų kaip reikiant išaugęs medis, kuris ne tik užstoja šviesą, bet ir sukelia kitų nepatogumų. Nupjauti tokį brandų ir storą medį gali būti sunku: reikalingi leidimai iš savivaldybės ir pan.

Apžiūrėjęs pastato aplinką, Ž. Dževečka kviečia į pastato vidų. Tiesa, eidamas link įėjimo į laiptinę, kurioje norimas patikrinti butas, būsto patikros ekspertas randa dar vieną pastato defektą. Jis pastebi įtrūkimą pastato sienoje ir sutvirtinimus, kuriais mėginta sieną sutvirtinti. Taip pat, pasak pašnekovo, dėmesį patraukia prastos būklės aptrupėję laiptai ir jų viršuje telkšanti bala, kuri žiemą gali virsti ledu ir, žmonėms paslydus, sukelti net ir mirtiną pavojų.

Būsto patikra

Sovietmečio dvelksmas laiptinėje

Dar atidesnė patikra prasideda jau įėjus į daugiabučio laiptinę. Čia Ž. Dževečka iškart pastebi trūkumų: „Labai gerai, kad pakeistos lauko durys, yra domofonas, matome, yra naujos pašto dėžutės. Tai pirmas aukštas atrodo gana padoriai. Tačiau matome, kad kai kurie butai nuo bendro naudojimo aikštelės yra atsitvėrę dar vienomis durimis. Tai jau yra pažeidimas, nes gaisro, evakuacijos atveju, tie žmonės bėgdami su durimis užtvertų kelią viršutinių aukštų gyventojams.“

Ž. Dževečka pastebi, kad laiptinė yra jau pakankamai nusidėvėjusi. Taip pat būsto patikros ekspertas pažymi, kad name liftas sumontuotas tarp aukštų: tai reiškia, kad išlipus iš lifto arba norint į jį patekti vis tiek reikia lipti laiptais. Tai sudaro nepatogumų neįgaliesiems, senjorams tėvams su mažais vaikais.

Toliau apžiūrėdamas laiptinę, būsto patikros ekspertas pastebi, kad kiekvienas jos aukštas yra gan skirtingas. Jeigu pirmajame aukšte, panašu, darytas bent kosmetinis remontas, antrame – nuo daugiabučio pastatymo likusios žalios sienos ir sovietmečiu buvusios madingos stiklinės pertvaros. Tiesa, aukštas, kuriame yra Ž. Dževečkos apžiūrimas butas, atrodo visiškai kitaip: sienos perdažytos, koridorius švarus.

Būsto patikra

Reikalingas bent minimalus remontas

Apžiūrėjęs laiptinę, Ž. Dževečka kviečia pagaliau būsto patikrą atlikti bute. Pirmiausia, jis apžiūri ir įvertina buto durų kokybę: ar veikia durų skambutis, ar nepažeistos durų tarpinės, kokia durų spyna ir, ar geros būklės durų rankena. Būsto patikros ekspertas atkreipia dėmesį, kad bute nėra dūmų detektoriaus.

Tęsdamas apžiūrą, būsto patikros ekspertas pastebi jau remonto reikalaujančias grindis: „Tik įėjus į butą matome, kad laminatas nusidėvėjęs. Matau, kad jau dedant laminatą, buvo pažeista jo rišimo sistema. Patarimas tiems, kurie patys nori įsirengti grindis, tai kiekviena laminato pakuotė turi savo instrukciją.“

Po koridoriaus apžiūros, Ž. Dževečka užeina į sanitarinio mazgo patalpą. Joje yra tualetas ir dušas. Pasak būsto patikros eksperto, vandentiekio ir kanalizacijos sistema šiame bute skaičiuoja jau ne vieną dešimtmetį, todėl būtų pats laikas ją pakeisti. Tai savininkams kainuotų apie 800 eurų.

Būsto patikra

Patikrinęs vonios kambarį, Ž. Dževečka apžiūri virtuvę. Joje jo dėmesį patraukia vandens čiaupas ir avarinės būklės vamzdžiai po kriaukle. Pasak būsto patikros eksperto, vamzdžių sistema – avarinės būklės.

„Čia jau šis tas rimtesnio. Matome vieną jau šarmojantį vamzdį, jis pradėjęs rūdyti ir man jau net baisu liestis prie jo, nes gali pradėti varvėti vanduo“, – trūkumus vardija pašnekovas.

Ž. Dževečka atkreipia dėmesį į tai, kad virtuvėje nėra ventiliacijos angos. Dėl to, norint tik truputį išvėdinti patalpą, kyla iššūkis, ypač žiemą, kai žmonės nenori įsileisti šalčio į namus.

„Virtuvėje visiškai nėra jokios ventiliacijos. Langas įstatytas be orlaidžių. Žiemos metu jau bėda, nes žmonės nenori šilumos išleisti iš namų. O šitos sienos nėra geriausiai izoliuojančios šilumą. Bet neventiliuojamos patalpos paprasčiausiai pradeda drėkti ir atsiranda pelėsis.

Būsto patikros ekspertas, tęsdamas buto apžiūrą, kambaryje išmatuoja, ar lygios yra šios patalpos grindys. Tai, pasak jo, turi įtakos renkantis grindų dangą: „Žmonėms perkant butą, jo remontas prasideda nuo grindų, sienų, lubų. Tai norint suprasti, ką daryti su grindimis, kokias dangas geriausia rinktis, reikia atkreipti dėmesį į grindų lygį. Tai leidžia suprasti, kokios papildomos investicijos gali laukti. Šiuo atveju grindų aukščio skirtumas yra apie 1 cm, tai dar nėra labai daug, atsižvelgiant į šių butų statybas.“

Būsto patikra

Ž. Dževečka atkreipia dėmesį, kad šiuo metu bute daromas kosmetinis remontas – keičiama sienų danga. To galbūt ir nebūtų prireikę, jei ne ankstesnių buto savininkų sumanymas patiems apšiltinti sieną, kuri ribojasi su lauko išorine siena. Dėl šalčio sukeltos drėgmės siena pradėjo pelyti. Būsto patikros ekspertas akcentuoja, kad geriausia patiems nesiimti tokių apšiltinimo darbų ir šiuo atveju reikia tiesiog sutvarkyti, nudažyti sieną ir tikėtis, kad daugiau ji nepelys.

Būsto patikra

Suremontuotas – aukso vertės?

Apžiūrėto ir patikrinto buto plotas yra apie 26 kvadratinius metrus. Tai – vienas didžiausių butų šiame daugiabutyje. Sovietmečiu šis ir keli šalia esantys tokios pačios išvaizdos daugiabučiai buvo statyti jaunomis šeimoms arba poroms, todėl juose butų išplanavimas yra labai panašus – visuose yra vienas kambarys, atskira virtuvė ir sanitarinis mazgas. NT brokerė Ieva Baniulytė sako, kad tokie butai, nors ir maži, Vilniuje yra labai paklausūs. Jie populiarūs dėl savo kainos ir galimybės gyventi vienam žmogui ar porai.

„Vilniuje kas penktas butas yra vieno kambario. Apie 20 proc. Vilniaus NT rinkos yra vieno kambario butai. Iš jų maždaug pusė yra tokio tipo kaip apžiūrėtas butas. Šiaip tokie butai yra paklausūs, nes jie tinkami gyventi jaunoms šeimoms ar vienam asmeniui. Be to, į tokio dydžio butus yra nusitaikę ir investuotojai, kurie juos perka ir paskui nuomoja. Todėl jeigu panagrinėtume NT skelbimus, matysime, kad vieno kambario butų pasiūla nesudaro tų 20 proc. Ir vieno kambario butų kainos yra didesnės nei dviejų ar trijų kambarių. Netgi ir tokiame name, kurį dabar apžiūrėjome, suremontuoto buto kaina už kvadratinį metrą gali siekti ir kelis trūkstančius eurų, nesvarbu, kad butas nėra centrinėje miesto teritorijoje“, – aiškina NT brokerė ir priduria, kad būsto būklės patikra nuomininkams aktuali nėra, tačiau tokia paslauga vis daugiau nori pasinaudoti nekilnojamojo turto pirkėjai.

Ar įsigyti butą, kuriame yra Ž. Dževečkos pastebėti trūkumai, yra potencialių pirkėjų sprendimas. Pasak būsto patikros eksperto, pirkėjai turi įvertinti, kiek finansinių investicijų jiems reikės, atliekant tokių būstų remontą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)