Į „Delfi Būstas“ kreipęsis skaitytojas, kuris nenorėjo atskleisti savo tapatybės, teiravosi, ar legalu savo bute, esančiame pirmame aukšte, įsirengti laiptelius, vedančius į rūsį, kuriame yra įrengtos papildomos butui priklausančios patalpos. Pasak skaitytojo, būtent tokius „apartamentus“ yra įsirengę jo kaimynai. Skaitytojui kyla klausimų, ar tokia veikla nedaro žalos viso daugiabučio konstrukcijoms.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, atsakydama į skaitytojo klausimus, informuoja, kad pastatytų daugiabučių gyvenamųjų namų naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos, todėl konkrečiu atveju į klausimus dėl legalaus (nelegalaus) rūsio prijungimo prie buto bei baudų už namo naudojimą, pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, turėtų atsakyti miesto, kuriame yra atlikti tokie remonto darbai, savivaldybės administracija.

„Bendruoju atveju, angos kirtimas laikančiojoje konstrukcijoje (šiuo atveju perdangoje tarp 1 aukšto ir rūsio) laikytinas daugiabučio gyvenamojo namo kapitaliniu remontu (atliekamas pertvarkymas statinio laikančiųjų konstrukcijų, o ne esamų laikančiųjų konstrukcijų griovimas), kuriam vykdyti visais atvejais turi būti parengtas kapitalinio remonto projektas, atlikta projekto ekspertizė, Civilinio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka gautas daugiabučio gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų sprendimas (protokolas) dėl kapitalinio remonto darbų“, – pažymima VTPSI atsakyme.

Tęsiama, kad atliekant minėtus statybos darbus gali būti pažeistas vienas iš esminių statinio reikalavimų – statinio mechaninis atsparumas ir pastovumas, t. y. gali atsirasti statinio deformacijos, įvykti statinio ar jų dalių griūtis ir pan.

Daugiabučio gyvenamojo namo kapitalinis remontas (kai nereikia statybą leidžiančio dokumento) neturint kapitalinio remonto projekto ir projekto ekspertizės laikomas statybos darbų atlikimu pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 356 straipsnio nuostatas, už statybos darbų atlikimą pažeidžiant teisės aktų reikalavimus numatytas įspėjimas arba bauda nuo penkiasdešimt iki 1 (vieno) tūkstančio eurų. Administracinių nusižengimų protokolus dėl statybos darbų atlikimo pažeidžiant teisės aktų reikalavimus surašo Statybos inspekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)