Cementas

Cementą sudaro klintys, aliuminis, kalcis, geležis, silikonas ir dar kelios sudedamosios medžiagos. Visos jos deginamos specialioje krosnyje 1482 laipsnių temperatūroje. Kaitinant susidaro marmurą primenantis produktas, pavadinimu klinkeris. Tada klinkeris sutrinamas į miltelius, jie sumaišomi su gipsu ir gaunamas pilkų miltų pavidalo produktas – cementas. Įpylus vandens, įvyksta cheminė reakcija, ir cementas ima kietėti.

Ekspertai išskiria dviejų rūšių cementą – hidraulinį ir nehidraulinį. Hidraulinis cementas sąveikauja su vandeniu, o įvykusi cheminė reakcija priverčia mišinį sustingti ir suformuoja vandeniui atsparų produktą. Tokios rūšies cementas itin lengvai pritaikomas. Didžioji dauguma cemento produktų būtent hidrauliniai. Nehidraulinis cementas, įmaišius vandens, nekietėja. Toks cementas pigesnis, tačiau jis ilgiau džiūsta ir ne itin tinkamas drėgnoms erdvėms.

Cementas plačiai naudojamas keliose srityje. Pirmiausia cementas naudojamas skiediniui gaminti, be kurio neįsivaizduojami tinkavimo ir mūrijimo darbai. Cementas naudojamas ir kaip kietas apsauginis viršutinis sluoksnis struktūroms, kurias būtina apsaugoti nuo oro sąlygų ir cheminės erozijos. Be cemento sunkiai įsivaizduojamas ir šulinių, tunelių, kelių, užtvankų, pralaidų, tiltų statybos.

Cementas

Betonas

Betonas – statybos medžiaga, sudaryta iš cemento ir užpildo. Užpildas gaminamas iš žvyro, smėlio ir grūsto akmens. Cementas šiuo atveju atlieka rišančios medžiagos vaidmenį. Cemento dalis betone dažniausiai sudaro nuo 10 iki 15 proc. Šios proporcijos priklauso nuo betono rūšies. Užpildas ir sausas cementas sumaišomi, tada pilamas vanduo. Kaip ir cemento atveju, įvyksta cheminė reakcija – mišinys pradeda stingti. Prieš jam galutinai sustingstant, skystą betoną galima supilti į specialią formą, kur jis įgaus norimą pavidalą.

Laikas, kiek stings betonas, tiesiogiai priklauso nuo jam pagaminti panaudoti gipso kiekio. Stingimo procesą galima paspartinti į mišinį įdėjus kalcio chlorido arba cukraus. Jei betonas turės stingti itin aukštoje arba itin žemoje temperatūroje, specializuotose parduotuvėse galima įsigyti specialių cheminių priedų, užtikrinsiančių darbų sklandumą.

Cemento ir betono sudedamųjų dalių proporcijos

Betono savybės priklauso nuo to, kokiu santykiu maišomas cementas, užpildas ir vanduo.

Svarbiausias santykis – vandens ir cemento. Jei vandens įpilsite per mažai, betonas bus per kietas ir sunkiai leisis formuojamas, o jei vandens įpilsite per daug, sustingusi struktūra bus ne itin patikima.

Užpildas sudaro didžiąją betono dalį: nuo 60 iki 80 proc. mišinio sudaro uolienos, smėlio ir žvyro masė. Aukščiausios kokybės užpilde privalo būti įvairaus dydžio akmenukų, didžiausiųjų skersmeniui nustatytas limitas. Betono užpildui naudojami akmenys privalo būti švarūs ir patvarūs. Kuo betone daugiau akmenų, tuo jis tvirtesnis ir patvaresnis. Iš tokio betono dažniausiai liejami šaligatviai, keliai, jis naudojamas baseinų ir pastatų statybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)