Reido metu Kaune, Kaimelės g., Statybos inspekcijos specialistai užfiksavo savavališkai pradėtas gyvenamųjų namų statybas: viename iš sklypų įrengti trijų gyvenamųjų namų pamatai, vienas namas pradėtas mūryti, du namai jau sumūryti, įrengti jų stogai.

Pagal informacinėje sistemoje pateiktus duomenis nustatyta, kad prašymą dėl statybą leidžiančio dokumento (SLD) Kaimelės g., Kaune, statytojas yra pateikęs, tačiau nėra nurodęs, jog nori įsiteisinti jau statomus gyvenamuosius namus.

Siekdama užkirsti kelią vykdomoms savavališkoms statyboms, Statybos inspekcija statytojui surašė privalomuosius nurodymus nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų bei šešis savavališkos statybos aktus.

Statytojo atstovui artimiausiu metu bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Statybos įstatymo 56 straipsnio 3 dalyje numatyta, kad už naujo neypatingojo statinio savavališką statybą skiriama bauda nuo dviejų tūkstančių iki devynių tūkstančių eurų.

Statybos inspekcija informuoja, kad per praėjusius metus už savavališkas statybas surašė 318 savavališkos statybos aktų. Kaip ir anksčiau, dažniausiai statybų teisės normoms nusižengiama didžiuosiuose Lietuvos miestuose: 2019 m. Vilniuje išaiškinta 70, Kaune – 79; šiemet Vilniuje – 20, Kaune – 30 savavališkos statybos atvejų.

Palyginimui, 2013 m. savavališkos statybos atvejų nustatyta dvigubai daugiau nei 2019 m. – net 618. Statybų inspekcijos specialistai pastebi, kad dėl didėjančio gyventojų sąmoningumo, plečiamų konsultavimo būdų ir duomenų atvėrimo iniciatyvų nuosekliai mažėja grubių statybos pažeidimų skaičius.

Iš praėjusiais metais nustatytų savavališkos statybos atvejų net 49,54 proc. sudarė naujo statinio statyba, 26,79 proc. – statinio rekonstrukcija, 16,42 proc. – statinio paprastasis remontas. Taigi dažniausios savavališkos statybos aktų surašymo priežastys išlieka tos pačios: neteisėtai statomi (pastatyti) ar rekonstruojami įvairios paskirties namai, patalpos, priestatai, didinami užstatymo plotai, be reikiamų dokumentų įrengiamos nuotekų trasos, kaupimo rezervuarai ar valymo įrenginiai, įrengiami įvažiavimai, valstybinėje žemėje tveriamos tvoros ar imamasi statybų pažeidžiant esminius projekto sprendinius.

Savavališkos statybos pažeidžia teisę gyventi darnioje aplinkoje, užkertamas kelias racionaliai teritorijų plėtrai, apribojamos galimybės tenkinti rekreacinius poreikius, padaroma žala saugomose teritorijose esantiems gamtos ištekliams, biologinei įvairovei, dėl savivalės sunaikinami kultūros paveldo objektai. Todėl Statybos inspekcija kviečia visus neabejingus ir pilietiškus šalies gyventojus pranešti apie jų kaimynystėje pastebėtas galimai savavališkas statybas. Apie pastebėtus galimus savavališkos statybos atvejus miškuose, ežerų pakrantėse, saugomose teritorijose greitai ir paprastai galima pranešti bet kuriuo paros metu anonimiškai. Ar statinys statomas su SLD galite patikrinti tinklalapyje www.planuojustatyti.lt.

Surašytų savavališkos statybos aktų žemėlapį kiekvienas Lietuvos gyventojas gali rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)