Ž. Dževečka „Delfi Būstas“ komandą pasikvietė kartu atlikti buto, kuris yra kelis šimtus metų skaičiuojančiame pastate Vilniaus Senamiestyje, patikrą. Ją jis pradeda nuo pastato išorės ir atkreipia dėmesį į lietaus kanalizaciją.

„Tarsi nelabai dėmesį atkreipianti Vilniaus Senamiesčio smulkmena, tačiau sena lietaus kanalizaciją „pavargusi“, ji užsikimšusi, išvestas naujas lietaus sistemos nuvedimo vamzdis. Vasarą bėdų kaip ir nėra, šaligatviu vanduo nubėga į artimiausią kanalizacijos šulinį, tačiau žiemos metu šioje vietoje jau būtų pavojus, nes yra šioks toks nuolydis ir yra rizika paslysti“, – paaiškina Ž. Dževečka.

Būsto patikros ekspertas taip pat atkreipia dėmesį į name atsiradusius įtrūkimus. Jis pažymi, kad tokio senumo namų, išgyvenusių ne vieną mūšį, sienose įtrūkimai jau nebestebina.

„Tokie namai turi gausybę įtrūkimų, tačiau jų amžius yra skirtingas. Pagrindinė tokių įtrūkimų problema yra blogai nuvestas lietaus vanduo, sunkusis transportas, ir, vertinant tai, kad pastatui yra mažiausiai keli šimtai metų, jis pergyvenęs karų, tai įtrūkimai gali būti atsiradę dar karo metais, ir tokius plyšius pakankamai sudėtinga nustatyti“, – pasakoja būsto patikros ekspertas.

Tęsdamas apžiūrą, Ž. Dževečka pakviečia mus į namo, kuriame yra butas, kurį būsto patikros ekspertas ir įvertins, vidinį kiemą. Jame ekspertas pastebi, kad jo asfaltas labai nelygus ir galimai didžioji dalis lietaus vandens nubėga į vieną kiemo kampą, tą kuriame yra įėjimas į tikrinamą butą. Pasak Ž. Dževečkos, yra duomenų, kad per smarkias liūtis šis būstas buvo smarkiai nukentėjęs nuo lietaus vandens.

Ž. Dževečka, baigęs namo patikrą iš išorės, kviečia mus į butą, kurį visai neseniai įsigijo jauna šeima. Vidaus patalpų patikrą jis pradeda prieangyje pamatuodamas drėgmę. Pasak jo, rezultatai rodo, kad visai neseniai ši patalpa tikrai buvo užpilta lietaus vandens. Tai rodo ne tik drėgmės matuoklis, bet ir atšokusios plytelės.

Toliau ekspertas imasi elektros instaliacijos, kanalizacijos, vandentiekio komunikacijų patikros. Pamatęs trūkumus jis pabrėžia, kad šiame būste reikalingas visų inžinerinių tinklų remontas – ne tik elektros instaliacijos, bet ir vandentiekio, kanalizacijos.

„Matome, kad elektros instaliacija sena, laidai dar apvynioti, ji tokia avarinės būklės, matome, kad net ant lentelių parūkę, jau kontaktas, matyt, buvo užkaitęs. <...> Tokią seną kanalizacijos sistemą taip pat vienareikšmiškai rekomenduojama keisti <...>“, – sako pašnekovas.

Apžiūrėdamas kitus kambarius, būsto patikros ekspertas atkreipia dėmesį į vienoje iš sienų kyšantį pamato akmenį: „Čia tiesiog užprogramuotas drėgmės ir šalčio tiltas. <...> Tapetas čia niekada neprilips, reikėtų kažką galvoti.“

Ž. Dževečka pabrėžia, kad visuose, ir senos, ir naujos statybos butuose būtina patikrinti langus. Kaip jie įmontuoti, ar sutvarkyti angokraščiai dėl šalčio tiltų susidarymo, taip pat – ar langai sandariai užsidaro. Taip pat ekspertas rekomenduoja patikrinti, ar lygiai būste įrengtos grindys.

Apžiūrėjus butą, būsto patikros ekspertas mus kviečia apsilankyti pastato, kuriame šis objektas yra, laiptinėje. Joje apstu kelis šimtus metų išlikusios autentikos ir istorinių randų. Butas, kuriame lankėmės, kol kas išėjimo į laiptinę neturi, tačiau naujakuriai labai norėtų tokio galimybės. Tiesa, pasak Ž. Dževečkos, šeimininkams tektų nemažai investuoti, nes reikėtų į kitą vietą perkelti skaitiklius.

Šeima įsigijusi šį būstą, planuoja ne tik jį suremontuoti, bet ir kardinaliai perplanuoti. Senamiesčio širdyje esantis būstas pareikalaus nemažai investicijų, tačiau, pasak Ž. Dževečkos, šeimai žinant būsto privalumus ir trūkumus, belieka priimti sprendimą, kiek ir kaip jį pakeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)