Lietuviai gesintuvų namuose neturi

Draudimo bendrovės „If“ atliko visuomenės nuomonės tyrimą, kurio išvados kelia nerimą: daugelis lietuvių namuose net neturi pirminės gaisro gesinimo priemonės.

Bendrovės turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius išplatintame pranešime teigia, kad gaisrų kyla ir butuose, ir privačiuose namuose, o dažniausiai juos sukelia netvarkinga elektros instaliacija ar elektros prietaisų naudojimo taisyklių pažeidimai. Tačiau, kaip rodo tyrimas, net 72 proc. lietuvių namuose neturi pirminių gaisro gesinimo priemonių – gesintuvų ar gesinimo audeklų.

„Įsivyravęs neteisingas stereotipas, kad gaisro gesinimo įranga labiau reikalinga privačiuose namuose, kur, pavyzdžiui, būstui šildyti naudojamos dujos ar mediena. Elektros sistemų gedimų, dėl kurių dažnai kyla gaisrų, gali pasitaikyti visur, nepriklausomai nuo būsto tipo. Tyrimas atskleidė, kad 85 proc. butuose gyvenančių žmonių neturi gesintuvų. Tai labai aiškus ženklas, kad rizika vertinama per menkai“, – teigia T. Sinkevičius.

Sudegęs namas

Apklausa parodė, kad 53 proc. individualių namų gyventojų neturi gesintuvų, nors tai yra privaloma. Draudimo bendrovės duomenimis, privačiuose namuose gaisrų kyla keturis kartus dažniau nei butuose. Per praėjusius metus „If“ išmokėjo beveik 200 000 eurų gaisro sukeltiems nuostoliams padengti. Šiemet – jau 115 000 eurų. Daugiausia gaisrų kilo dėl elektros sistemų gedimų. Gaisrus taip pat sukėlė žaibo iškrovos, aplaidus elgesys su atvira liepsna, įskaitant rūkymą, šildytuvo gedimą ir maisto ruošimą.

„Jeigu gyventojai turėtų gesintuvus namuose, neabejotinai dalis gaisrų nesukeltų didelių nuostolių, nes būtų užgesinti pačių gyventojų. Tik reikia nepamiršti, kad gesintuvai kaip ir daugelis prietaisų turi garantinį laikotarpį, o techninė priežiūra turi būti atliekama kaskart panaudojus gesintuvą“, – teigiama pranešime.

Gaisras bute

Tyrimas buvo atliktas visose Baltijos šalyse. Kaimynėse situacija kiek skiriasi. Latvijoje gesintuvų neturi 69 proc. gyventojų, Estijoje – kiek daugiau nei pusė gyventojų, 58 proc.

Gesintuvai namuose būtini

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Aurelijus Česūnas „Delfi Būstas“ informuoja, kad ir individualiame gyvenamajame name, ir bute daugiabutyje privaloma turėti 2x2 kg arba 1x4 kg gesintuvą. Didesnio ploto namuose jų turėtų būti daugiau.

„Rekomenduojama namie turėti ABC tipo miltelinius gesintuvus – tai universali priemonė gesinant A, B, C klasės gaisrus ir veikiančias elektros instaliacijas iki 1000 V. Įsigijus gesintuvą, būtina perskaityti ir įsidėmėti naudojimo instrukciją, kuri yra priklijuota ant gesintuvo korpuso “, – priduria A. Česūnas.

Gesintuvas namuose

Anot specialisto, visų gesintuvų paleidimo būdas yra panašus: nutraukti plombą, ištraukti apsauginį kaištį, gesintuvo žarnelę nukreipti į ugnies židinį, nuspausti rankenėlę.

Tiesa, jis pabrėžia, kad nereikėtų naudotis gesintuvu, neįsitikinus, kad tai saugu.


Pagrindinės taisyklės, kuriomis reikia vadovautis, naudojant gesintuvą:

  • Gesinant gesintuvu reikia stovėti tarp liepsnos ir išėjimo, kad turėtumėte galimybę atsitraukti.
  • Svarbiausia – pradėti gesinimą nuo intensyviausios degimo vietos. Reikia stengtis nuslopinti pagrindinę liepsną, o vėliau gesinamąja medžiaga padengti visą degantį paviršių.
  • Jei nepavyksta užgesinti tučtuojau, reikia mesti gesintuvą ir skubėti į lauką. Dauguma gesintuvų ištuštėja po 8-10 sekundžių.
  • Jeigu dega lauke, pradėti gesinti reikia atsistojus pavėjui.
  • Gesinant ugnį patalpoje, patariama pritūpti, nes viršuje temperatūra yra didesnė, o matomumas dėl dūmų – blogesnis.
  • Prie sienos ar kambario kampe įsiplieskusį gaisrą reikia gesinti pasisukus šonu ir atsistojus kuo atokiau nuo židinio, nes pasklidusių miltelių debesis gali atšokti nuo sienos į veidą.
  • Jeigu dega išsilieję skysčiai, reikia pradėti gesinti nuo artimiausio krašto, gesinamosios medžiagos srovę nukreipiant į degantį skystį 15-30 laipsnių kampu. Reikia stengtis neištaškyti degančio skysčio, nes taip padidėtų gaisro plotas. Gesintuvą reikia laikyti vertikaliai, kad nesumažėtų gesinimo čiurkšlė. Labai svarbu, kad gesinamąja medžiaga būtų padengtas visas degantis paviršius. Gesinimas turi būti nepertraukiamas – kol ištuštėja gesintuvas.
  • Prieš gesinant elektros įrenginį, būtina išjungti įtampą degančiame ir šalia esančiame elektros įrenginyje. Jeigu to padaryti neįmanoma, iki 1000 V veikiančius elektros įrenginius galima gesinti angliarūgštės ar miltelių gesintuvais. Kad gesintojas nenukentėtų nuo elektros srovės, būtina laikytis saugaus 1 metro atstumo ir rekomenduojama dėvėti dielektrines pirštines bei guminę avalynę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)