UNESCO saugomame Reikjaneso pusiasalio geoparke esanti Žydroji lagūna yra viena lankomiausių vietų Islandijoje dėl čia tarp juodos lavos uolienų trykštančių žydrų geoterminių versmių ir galimybės visus metus maudytis šiltame mineralizuotame vandenyje. Dėl tokios ypatingo vietovės statuso SPA komplekso statyba Žydrosios lagūnos vandenyse buvo iššūkis ir projektuotojams, ir statybininkams. 62-iejų apartamentų aukščiausios klasės kurortinį viešbutį kūrė Italijos dizaineriai su islandų kolegomis.

Ypatingos Islandijos klimato sąlygos, nuolat garuojančios karštos versmės reikalavo patikimų statybinių medžiagų pastatui, kuris buvo suprojektuotas tiesiog vandenyje ir ant prieš 800 metų išsiliejusios ugnikalnio lavos. Todėl minimalistinio dizaino pastate panaudota daug lavos. Nemenkas iššūkis kilo ir langams bei nuo lubų iki grindų suprojektuotoms vitrinoms, kurios turėjo atlaikyti ir garuojančių karštų versmių, ir šaltų žiemų poveikį.

Islandai prisiminė lietuvius

„Islandijoje jau buvome įgyvendinę kelis projektus, vietos statybininkai ir architektai palankiai įvertino mūsų atliktus darbus, todėl ieškant patikimų langų gamintojų buvome prisiminti ir mes, – pasakoja Vytautas Silevičius, vitrinas ir langus unikaliam SPA kompleksui pagaminusios Jiezno bendrovės valdybos pirmininkas. – Ypatingas iššūkis buvo parinkti tinkamus vitrinų rėmus, varstymo mechanizmus ir stiklus bei pagaminti langus taip, kad jie patikimai tarnautų kontrastingoje aplinkoje. Glaudžiai bendradarbiaudami su langams gaminti skirtų sistemų tiekėjais atrinkome tinkamiausias šiam projektui sistemas, iš kurių pagaminti langai ir laimėjo teisę būti montuojami šiame pasaulinio pripažinimo sulaukusiame projekte“.

Lietuvos bendrovė šiam ant juodos lavos ir žydro vandens iškilusiam kompleksui su SPA, viešbučiu ir restoranu pagamino daugiau kaip 2 000 m2 langų, iš kurių 60 valdomi elektros pavara, o dalis vitrinų durų atsidaro nuo piršto antspaudų. Šį išskirtinį užsakymą bendrovė gavo dėl per ilgus metus užsitarnauto vietos statybos specialistų pasitikėjimo – į Islandiją medinius aliuminiu kaustytus langus Lietuvos gamintojai eksportuoja jau beveik du dešimtmečius.

Sugrąžina gamtos pojūtį

Apdovanojimų ceremonijoje buvo pažymėta, kad šis kurortinis viešbutis įvertintas ir už „geriausiai suprastą gamtą“. Teigiama, kad jis ypač natūraliai įterptas į supantį landšaftą, tampa gamtos tąsa interjere ir eksterjere, kuriam pasitarnauja ir tinkamai parinktos vitrinos, tarsi akys atveriančios gamtos vaizdus: įspūdingos juodos lavos ir ant jos augančių ryškiai žalių samanų bei tartum šviečiančio žydro garuojančio vandens harmoniją. Beje, lava vyrauja ir komplekso interjere: ji panaudota ir kaip statybinė medžiaga, ir net baldams gaminti.

Vyriausiasis dizaineris Sigurduras Thorsteinssonas, teigia, jog kurortas buvo sukurtas taip, kad svečiams pasiūlytų ramybę ir galimybę atsiriboti nuo išorinio pasaulio: „Kai patenki į viešbutį, tau atsiveria kitas pasaulis – įėję į pastatą patenkate į šventyklą.“

Anot S. Thorsteinssono, „The Retreat at Blue Lagoon Iceland“ tikslas – sugrąžinti lankytojus į natūralios gamtos pasaulį ir atgaivinti gamtos poveikio įspūdžius, kuriuos dažnas miestietis jau yra praradęs. „Mes norėjome, kad žmonės ne tik atsipalaiduotų, bet ir labiau gerbtų bei geriau suprastų gamtą, pamatytų, kokia ji nuostabi“, – aiškino jis.

Šį su gamta harmoningai derantį išskirtinį SPA pamėgo pasaulio turtingieji ir garsenybės, čia ilsėjosi JAV aktorius Johnas Travolta, grupės „GansN‘Roses“ vokalistas Axl Rose. Apsistoti daugybę apdovanojimų ir įvertinimų pelniusio komplekso viešbučio „The Retreat Hotel“ apartamentuose kainuoja nuo 1 940 eurų, o su privačiu išėjimu į Žydrąją lagūną – nuo 2 440 eurų.

Apdovanojimai keturiuose pasaulio regionuose teikiami kas antri metai. Architektų ir interjero dizainerių jie laikomi vienais prestižiškiausių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)