Kad netektų po keliskart laipioti ant to paties grėblio, peržvelkite toliau pateiktą 6 klaidų sąrašą. Suminėtas klaidas jūs būtinai padarysite, tiksliau, padarytumėte, jei nebūtumėte apie jas girdėję.

1. Nutariate apsieiti be profesionalų

Visi paprastai būna girdėję apie kokį nors Petraitį, kurio suprojektuoti namai atima žadą, todėl vien tik į jį ir pataria kreiptis. Karti tiesa ta, kad geras, savo amatą išmanantis architektas mokosi tiek pat laiko, kiek ir sumanus advokatas, o patirties įgyja daug lėčiau: juk pastato statybos nėra spartus procesas. Todėl tikrai gali būti, kad tas visų linksniuojamas Petraitis puikiai išmano, kokį namą statyti, jei gruntas smėlingas. O ką daryti, jei jame daug akmenų?

Juk besilaukiančios moterys dažniausiai nori, kad gimdymą stebėtų gydytoja, o ne skelbimų skiltyje aptikta savamokslė pribuvėja? O jei suskausta dantį, ar kas kreipiasi į veterinarą? Žinokite, kad nesikreipti į specialistą yra klaida, kurios neišvengia dauguma svajoklių apie namą.

2. Viską stengiatės daryti patys

Tikėtina, kad kloti plytų arba tinkuoti sienų nenorėsite, tačiau esate šimtu procentų įsitikinę, kad prižiūrėti darbus, pirkti medžiagas ir ieškoti konkrečias užduotis galinčių atlikti meistrų privalote patys. Deja, tokia nuostata klaidinga. Vadovauti darbams jūs jokiu būdu negalite, nebent jau penketą metų suktumėtės statybų versle. Geram darbų vadovui, kaip ir geram architektui, gali tekti nemažai sumokėti, tačiau 99 proc. atvejų jį samdyti yra pigiau, nei taisyti dėl patirties stokos atsiradusias klaidas.

Apie tai, kad jums tiesiog neužtektų laiko prižiūrėti namo statybos, jau ir kalbėti neverta. Juk jūs tikriausiai dirbate ir nemažai uždirbate, jei galite sau leisti tokius užmojus.

Būgštaujate, kad darbų vadovas gali būti nesąžiningas? Bus ramiau, jei tiksliai surašysite sutartį, kurioje bus punktas dėl šalių atsakomybės. Kad sutartis būtų nepriekaištinga, patartina kreiptis į juristą.

3. Užsigeidžiate pakoreguoti projektą darbams jau prasidėjus

Kai architektūrinis ir inžinerinis namo projektai sudaromi ir patvirtinami, be to, pradedami statybos darbai, apie kokias nors konstrukcijos pataisas privalote tiesiog pamiršti. Netgi mažiausias langelis turi likti savo vietoje, o ne pakilti keliais centimetrais. Atminkite, kad kiekviena korekcija gali sukelti domino efektą, o pastarojo pasekmės – nenuspėjamos. Nukrypti nuo architektūrinio projekto jokiu būdu negalima, be to, jis turi būti taip išstudijuotas, kad jūs net pakelti iš miegų galėtumėte tiksliai pasakyti, kaip atrodys būsimas namas.

Namo statybos

4. Mėginate taupyti įsigydami fundamentaliausius daiktus

Jei tektų ryžtis rimtai operacijai, ar pasitikėtumėte vakar internete įsigytais vaistais, kurių poveikis – toks pat, kaip skiriamų ligoninėje, tik kaina – tris kartus mažesnė? O gal sutiktumėte, kad jūsų automobilyje atsidurtų iš avariją patyrusios transporto priemonės išimtos stabdžių trinkelės, kurios neva nesiskiria nuo naujų? Šūkis „Nepermokėti!“ laisvai gali būti jūsų gyvenimo kredo, tačiau ar tikrai manote, kad maksimaliai taupyti reikia ir įsigyjant namui skirtas medžiagas, kurios turės ilgai tarnauti? Ar tikrai protinga naudoti pigesnes, tačiau, kaip vėliau galbūt paaiškės, nuodingas apdailos detales?

5. Už darbą sumokate iš anksto

Santykiai su žmonėmis, dalyvaujančiais namo statyboje, turi būti apibrėžti darbo sutartyse. Jose negali būti įrašo apie tai, kad esate pasirengę iš anksto kam nors sumokėti už darbą. Net ir auksinių rankų meistrą samdant, tokios eilutės sutartyje būti negali. Pagrindinis atlygis už darbą turi būti sumokėtas tada, kai darbas baigiamas. Jeigu sutiksite su darbininkų prašymu daryti atvirkščiai, vargu ar pavyks gauti tai, už ką sumokėjote.

6. Nesuplanuojate biudžeto ir nenumatote galimų papildomų išlaidų

Prieš imantis bet kokio projekto – vaikų šventės organizavimo, atostogų užsienio šalies kurorte planavimo ar namo statybos, būtina iš anksto numatyti biudžetą. Galvoti, kiek atsieis statyba, kylant namo sienoms, bus prie vėlu. Tiksliai žinoti, kiek teks išleisti pinigų, privalote iki tada, kai statybvietėje ims plušėti pirmieji darbininkai. Taip pat turite būti numatę tam tikrą sumą, kurios gali prireikti staiga atsirasiančioms išlaidoms padengti: juk sakėme, kad statybos – ilgas, sudėtingas procesas, iki kurio pabaigos gali atsitikti įvairiausių dalykų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)