Industrinis pastatas Malaizijoje

Tarptautinei agrikultūros įrangos įmonei „Big Dutchman (BD)“ buvo pastatyti pagrindinė būstinė ir sandėlis su saulės kontrolės sistemomis. „NWKA Architects Sdn Bhd“ architektai pagrindiniam šio pastato elementui parinko raudonos plytas, kurios nors architektūriškai grubios, tačiau yra ir rafinuotos. Šis pasirinkimas simbolizuoja bendrovės atsiradimo kelią – „plyta po plytos“.

Industrinis pastatas Malaizijoje/ Foto: David Yeow Photography
Foto: Bendrovės archyvas

Architektūrinis šio pastato dizainas sukurtas taip, kad būtų sumažintas oro kondicionavimo poreikis. O tai pasiekta saulės kontrolės sistemų pagalba, kurios sumažina tiesioginį saulės patekimą pro rytinį ir vakarinį fasadus. Sensorinės saulės lamelės uždengia įstiklintas zonas, kurios padeda palaikyti pastovią vidaus temperatūrą, tinkamą biuro erdvei. Tuo pat metu suteikdamos maksimalų matomumą ir šviesos kiekį.

Įspūdingas „Apple“ prekybos centro fasadas Dubajuje

„Apple“ prekybos centro fasadas
Foto: Apple


Londono firma „Foster + Partners” suprojektavo „Apple“ prekybos centrą Dubajuje su milžiniškais langais, kuriuos dengia širmos. Tai kiek kitoks saulės kontrolės sistemų sprendimas nei mums įprasta, tačiau tai tikrai sukuria efektingą įspūdį. Pagamintos iš anglies pluošto šios širmos buvo sukurtos tam, kad apsaugotų erdvę nuo saulės dienos metu, o vakare būtų atveriamos ir lankytojai būtų kviečiami pasivaikščioti po atvirą terasą. Nors ši apsauga nuo saulės turi funkcinį sprendimą, tačiau sukuria puikų estetinį vaizdą – šviesa prasiskverbianti pro širmas, pripildo terasą raštuotais šešėliais. Erdvė tampa visai kitokia – esanti nei viduje, nei išorėje.

Vienbutis gyvenamasis namas Tel Avive

Šis namas Tel Avive, Izraelyje yra puikus pavyzdys, kaip saulės kontrolės sistemas galima pritaikyti savo individualioms reikmėms. „Anderman“ architektų studijos sukurtas vienbutis gyvenamasis namas „Brise soleil” puikiai atitinka jam duotą vardą. „Brise-soleil“ yra prancūziškas terminas, apibūdinantis vertikalių arba horizontalių lentelių struktūrą, skirtą kontroliuoti šviesos patekimą ir šilumos kiekį patalpose.

Šio namo sąsaja su aplinka ir gatve vyksta per reguliuojamas lenteles, pagamintas iš kedro medienos. Šių lentelių dėka gyventojams atsiranda galimybė kontroliuoti savo ryšį su aplinka. Šios saulės patekimo sistemos ne tik saugo, bet ir suteikia privatumo, padeda personalizuoti erdvę.

Pastatas besikeičiančiu fasadu Los Andžele

Pastatas besikeičiančiu fasadu Los Andžele/ Foto: „Pugh + Scarpa“
Foto: Bendrovės archyvas


Amerikiečių architektūros studija „Pugh + Scarpa“ suprojektavo mišrios paskirties pastatą Los Andžele, kurio fasadą galima keisti kada panorėjus. Šis loftų pastatas yra apgaubtas metalo skydeliais, kuriuos atvėrus matomi ryškių spalvų balkonai. Gyventojai gali kontroliuoti ar jie nori atverti savo erdvę, ar apsisaugoti nuo saulės. Tokiu būdu yra sukuriamas nepastovaus, nuolat besikeičiančio pastato efektas. Toks fasadas leidžia kontroliuoti privatumą ir saulės patekimą į gyvenamąją erdvę.

Šiame pastate yra įrengti 12 loftų, komercinė erdvė pirmame aukšte ir terasa ant stogo. Projekto architektai buvo įkvėpti anglų tapytojo Patrick Hughes paveikslo „Prospectivity“. Menininko darbai atrodo nepastovūs ir fiziškai judantys. Tad esminis šio projekto architektūrinis bruožas yra gyventojų kontroliuojamų dvigubų fasadų sistema. Judantys skydeliai gatvės aplinkai suteikia nepastovumo, o pastatą padaro „gyvu“.

Pastatas besikeičiančiu fasadu Los Andžele/ Foto: „Pugh + Scarpa“
Foto: Bendrovės archyvas

Prancūzijos nacionalinis saulės energijos institutas (INES)

Akivaizdu, jog projektuojant tokio masto saulės energijos institutą, standartai jo energtiniam efektyvumui buvo aukšti. Šiam projektui įgyvendinti susivienijo dvi architektūros studijos – Michel Rémono ir Frédéric Nicolo komandos. Jų nelengva užduotis susidėjo iš funkcinių ir techninių aspektų, bioklimato, terminių ir energijos sprendimų bei architektūrinių ir urbanistinių aspektų.

Prancūzijos nacionalinis saulės energijos institutas (INES)/ Foto: Mathieu Ducros
Foto: Bendrovės archyvas

Pagrindinis pastato akcentas yra sparnas ant stogo, kuriame yra sumontuoti saulės kolektoriai. Iš architektūrinės ir kraštovaizdžio pusės institutas yra puikiai pritaikytas prie urbanistinės aplinkos ir kitų mokslo centro pastatų. Energetine ir bioklimato prasme, pastatas pritaikytas prie saulės kelio ir metų laikų. Pastatas energiją taupo ir efektyviai naudoja dieną ir naktį. Lauko saulės kontrolės sistemos leidžia išvengti aktyvios šildymo ir vėsinimo sistemos veikimo. Toks fasadas dizainas yra skirtas prisitaikyti prie atmosferos, kuri yra nekontroliuojama.

Saulės kontrolės sistemos ateities pastatams

Ateityje vis labiau ir labiau rūpinsimės apsaugos nuo saulės klausimais. Technologiniai sprendimai yra ir bus kuriami, kad prisitaikytų prie kylančio temperatūros lygio. Svarbus ne tik saulės kontrolės sistemų funkcionalumas, bet ir prisitaikymas prie besikeičiančios aplinkos ir kraštovaizdžio. Lietuvoje šie sprendimai taip pat yra aktualūs.