Kodėl verta rinktis namą iš molio?

Ši medžiaga natūrali. Karštą vasarą molio name vėsiau, o šaltą žiemą – šilčiau.

Namai iš molio patvarūs

Jei tokį namą uždengsite kokybišku, patvariu stogu, kuris saugos nuo lietaus, sienos išstovės šimtus metų. Kai sienos galiausiai susidėvi, galima jas atnaujinti – aptinkuoti nauju molio sluoksniu.

Namai iš molio nebrangūs

Molis – visiems įperkama medžiaga. Jo gali būti jūsų sklype arba galite įsigyti už nedidelę kainą. Savą molį reikėtų patikrinti, ar jis tinkamas statyboms. Dažniausiai visoks molis būna tinkamas.

Namai iš molio negreitai užsidega

Didžiąją dalį statybinės medžiagos sudaro molis ir smėlis, šios medžiagos sunkiai dega. Molis – tinkama statybinė medžiaga ten, kur dažnai gaisrai ar atšiaurios gamtos sąlygos.

Namai iš molio naudingi sveikatai

Įsidėmėkite – pastačius namą iš molio, reikia leisti jam visiški išdžiūti, o tai trunka nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Drėgmė iš sienų išgaruos per pirmus metus, bet drėgmė skirsis dar 1–2 metus.

Pastačius namą ir uždengus stogą, drėgmė garuos dar ne vieną mėnesį. Kai įsikelsite į namą, kažkiek laiko patartina naudoti orą džiovinantį prietaisą, kad jis sugertų drėgmę.

Banguotos sienos ir apskriti molio namai

Molio namai žavi natūraliomis formomis, įsiliejančiomis į aplinką. Apvalių namų linijos savotiškai ramina, skleidžia jaukumą.

Kaip užmaišyti molio, smėlio ir šiaudų mišinį?

Sumaišykite 2 dalis molio, 1 dalį smėlio, įberkite šiek tiek šiaudų ir įpilkite šiek tiek vandens. Viską išminkykite basomis pėdomis. Mišinys turi būti kuo geriau išmaišytas vientisas, drėgnas, bet ne šlapias, šiaudai turi būti įminkyti. Mišinys turi gerai laikyti formą. Padarykite kelias bandomąsias plytas ar blokelius.

Molio namo statymas

Vienintelis tokių namų trūkumas – jie statomi ilgai, tenka nemažai padirbėti, taigi apsiginkluokite kantrybe.

Pamatai molio namui

Visiems namams reikia pamatų, molio namai – ne išimtis. Molio sienų storis apačioje – apie 60 cm, taigi jos labai storos ir sunkios.

Kaskite žemiau grunto įšalo, tada statykite pamatus iš kokybiškų medžiagų, tvirtai jas suplūkite (patartina pasikonsultuoti su profesionaliais statybininkais).

Pasirūpinkite ir kokybiška drenažo sistema, kad prie namo nesikauptų vanduo.

Galite patys pasistatyti molio sienas

Molinių namų sienos labai storos, todėl yra tvirtos. Prie pamatų sienos bus storesnės, į viršų plonės. Viršuje jos bus 45 cm storio, apačioje – 60 cm. Kiekvieno sluoksnio viršuje padarykite skylučių, kad viršutinis sluoksnis glaudžiai susilietų su apatiniu.

Iš esmės vienu kartu galima nulipdyti apie 60–90 cm storio sienos dalį, paskui reikia leisti jai susėsti, išdžiūti (tada siena nenuslinks). Būtent todėl iš molio statoma ilgai.

Langai ir durys molio name

Molio name langų ar durų viršų reikia įrėminti kieta mediena. Tai turėtų būti apie 15 cm storio lenta, sienos pločio, jos galai turėtų įeiti į sieną. Kuo platesnis langas, tuo ilgesnė turi būti viršų prilaikanti lenta.

Lentynos, laiptai ir kt. molio name

Iš molio galima nulipdyti ir laiptus, lentynas namo viduje, galima netgi židinį išsimūryti. Čia galėsite realizuoti kūrybingumą.

Kaip sutvirtinti molines sienas

Molines sienas galima sutvirtinti keliais būdais – tinku, įvairiais skiediniais ir pan. Taip sutvirtintos sienos ilgiau stovės, be to, galėsite nudažyti sienas.

Sutvirtinkite grindis

Molio ir gipso mišiniu kelis kartus nutepkite grindis. Paskui užtepkit 5–10 sluoksnių linų sėmenų aliejumi. Galiausiai nuvaškuokite grindis vašku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)