Butų su pilna apdaila pardavimai išaugo dvigubai

NT bendrovės „Hanner“ analitikai skaičiuoja, kad 2017-2018 metais parduodamų butų su pilna apdaila dalis siekė 20 proc. iš visų butų. Tačiau šiuo metu statomuose projektuose parduodamų būstų su pilna apdaila skaičius išaugo dvigubai ir kai kuriuose projektuose siekia net 43 proc.

„Susidomėjimas butais su pilna apdaila auga. Atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems tokio buto pirkimas yra priimtinesnis. Tai nestebina, mat nebereikia rūpintis meistrų paieškomis, darbų priežiūra, nerimauti dėl jų kokybės. Tai taupo laiką ir leidžia ramiau gyventi“, – teigia „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Pasak jo, tai, kad kokybiško būsto ieškantys žmonės vertina tokį patogumą, rodo ir pernai bendrovės atliktas eksperimentas.

Naujamiestyje plėtotame projekte visas namas iškart buvo įrengtas su pilna apdaila. A. Avulio teigimu, dalis butų buvo įrengti pagal pirkėjų pageidavimus, o kita dalis dar neparduotų – savo nuožiūra. Buvo parduoti visi butai.

Bendrovė siūlo skirtingus apdailos variantus – nuo pigiausio iki brangiausio. Populiariausia yra vidutinės klasės apdaila.

„Nors butai su pilna apdaila Lietuvoje populiarėja, mes vis dar esame išskirtiniai Europoje – kitur butų be grindų ar nudažytų sienų įsigyti greičiausiai net nepavyktų. Štai pavyzdžiui Rygoje visi butai parduodami tik su pilna apdaila, taip pat yra ir Bukarešte“, – teigia A. Avulis.

Jo teigimu, užsienyje taip pat populiaru pirkti visiškai įrengtus ir baldais apstatytus butus, Lietuvoje tokių pirkėjų dar tik pradeda atsirasti.

Individuali apdaila – turtingam pirkėjui

Maija Nikitina, NT bendrovės „Eika“ plėtros projektų vadovė patvirtino, kad butai su visa apdaila tampa vis patrauklesni. Pasak jos, lietuviai netgi po truputį pratinasi įsigyti būstą su standartine visa apdaila, kuriame jaukumą kuria dekoracinėmis detalėmis.

„Keletą metų matome augančio visos apdailos poreikio tendenciją, kuri siekia 15-20 proc. padidėjimą per metus. Šiais metais tikimės panašaus augimo. Per 2018 m. įmonė pardavė 91 visiškai įrengtus butus, kai 2017 m. buvo parduoti 51 tokie butai“, – komentavo M. Nikitina.

„Eika“ taip pat planuoja pastatyti dar vieną namą, kuriame visi butai bus jau su pilna apdaila, mat dabar tokių likę jau ne itin daug.

„Žmonės pradėjo labiau vertinti savo laiką bei galimybę viską įsigyti kartu, gauti bendrą paskolą. Pradėjo vertinti suteikiamas garantijas. Tik laiko klausimas, kada visi butai bus parduoti su visa apdaila. Tai naudinga ir valstybei dėl šešėlio mažinimo, ir plėtotojui, kuris gauna maržą nuo didesnės sumos, ir bankui, kuris suteikia didesnę paskolą, ir klientui, kuris gauna garantiją visam butui, o ne tik jo daliai. Belieka laukti politinio sprendimas ir įstatymo pakeitimo, kad šie reikalavimai būtų taikomi visiems rinkoms dalyviams vienodai“, – aiškino M. Nikitina.

Anot ekspertės, apdaila sudaro apie 25-35 proc. buto vertės. Kaina priklauso nuo kliento poreikių, todėl tikslius skaičius įvardinti sunku, nes yra tokių pirkėjų, kurių būstų apdaila sudaro daugiau 50 proc. būsto vertės.

„Turtingesnis pirkėjas tikrai yra ir bus labiau linkęs į individualią apdailą, o mažiau turtingas – į standartinę. Tikėtina, kad kainos skirtumas tarp „individualumo‘ ir „standartiškumo“ tik didės, todėl individualus interjeras bus finansiškai įkandamas mažumai. Tuo pačiu turėtų ateiti suvokimas, jog individualumą galima išreikšti ne per „sienas“ (pakeistą išplanavimą), o per tai, kas ant tų sienų kabo – interjero aksesuarus“, – kalbėjo M. Nikitina.

Butai su pilna apdaila

Pilna apdaila – šabloninė ir ne visiems patinkanti

UAB „Citus“ pardavimų ir klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Andželika Čiūtienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje daugiausiai parduodama naujos statybos butų su daline apdaila, nors butai su pilna apdaila populiarėja. Bendrovė taip pat daugiau parduoda būstų su daline apdaila.

Visgi, kaip pastebėjo pašnekovė, didžiausias pokytis – interjero paslaugos. Dėl išaugusio klientų susidomėjimo, įmonėje pradėjo dirbti interjero dizaineriai, kurie konsultuoja pirkėjus ir kartu ruošia individualius būsto interjero projektus. Tačiau šiuo metu bendrovė būstus su pilna apdaila parduoda tik viename projekte.

„Vakarų Europoje tradicijos kiek kitokios, ten dauguma butų parduodami su pilna apdaila, nes pirkėjas dažniausiai yra investuotojas, kuris nuomoja būstą, todėl individualumas nėra toks svarbus. Svarbiau, neutralūs, visiems tinkantys ir praktiški interjero sprendimai“, – skirtumus tarp Lietuvos ir Vakarų Europos įvardijo A. Čiūtienė.

Pasak pašnekovės, nors pirkėjai renkasi būstą su daline apdaila, 30 proc. iš jų perka ir interjero dizainerio paslaugas, t. y. kur kas dažniau negu prieš keletą metų.

„Pasirinkę butą su daline apdaila, jie tikisi susikurti individualų interjerą, paprasčiau sakant, pasidaryti taip, kaip nori, taip pat tikisi sutaupyti patys organizuodami įrengimo darbus. Svarbiausia, kad klientas įsigydamas būstą įsivertintų savo galimybes ir poreikius.

Būsto įrengimas

Pasirinkęs pilną apdailą klientas taupo laiką, gauna garantijas, tačiau dažnai tokių butų interjero sprendimai pasižymi šabloniniais, neutraliais interjero sprendimais, todėl ne visiems tinka ir patinka. Pasirinkęs būstą su daline apdaila turi laisvę rinktis ir kurti namus pagal savo norus ir poreikius, nereikia prisitaikyti prie sprendinių, kurie jau yra įgyvendinti“, – tvirtino A. Čiūtienė.

Anot ekspertės, butai su pilna apdaila brangesni priklausomai nuo apdailos įrengimo lygio. Vieno kvadratinio metro įrengimo kaina svyruoja nuo 300 eurų iki 700 eurų. Išskirtiniai sprendimai gali kainuoti ir dar daugiau.

„Paprastai, kuo mažesnis butas, tuo kvadratinio metro įrengimo kaina aukštesnė, nes brangiausia įrengimo dalis – vonios kambarys ir virtuvė, dėl montuojamos santechnikos, klijuojamų plytelių, hidroizoliavimo ir kitų darbų, o šios dalys yra kiekviename mažame ar dideliame bute.

Žmogus įsirengdamas būstą pats išleidžia apie 20-30 proc. mažiau apdailos įrengimui dėl to, kad dažnu atveju samdo individualia veikla besiverčiančius apdailininkus, o ne įmonę. Tačiau naujakuriai neįvertina laiko, kurį užtrunka įrengimas, taip pat negauna garantijų atliktiems apdailos darbams. Taip pat reikėtų įsivertinti ir išlaidas, jeigu naujo būsto įrengimo laikotarpiu reikia mokėti banko paskolą už būstą, kuriame dar negali gyventi, o tuo metu nuomojiesi kitą būstą“, – pliusus ir minusus išvardijo A. Čiūtienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)