Laikykitės biudžeto

Dar tik pradėdami planuoti remontą, pirmiausia susidarykite biudžetą. Remontui dažniausiai reikia nemenkos sumos, tad biudžeto sudarymas leidžia aiškiai matyti, kiek lėšų reikės, kad įpusėjus darbus netektų jų stabdyti, nes pritrūks pinigų užbaigti. „Sudarant remonto biudžetą, reikia įvertinti ne tik darbų ir medžiagų kainas, bet ir papildomai nusimatyti apie 10–15 proc. darbams ar priemonėms, kurių galbūt iš anksto nenumatėte“, – pranešime spaudai pataria „TF Bank“ vadovas Lietuvoje Šarūnas Dmukauskas.

Palaukite išpardavimų

Nors vasara ar ankstyvas ruduo yra palankiausi namų atnaujinimui, prieš įsigyjant didelius pirkinius, tokius kaip šaldytuvas ar nauja santechnikos įranga, verta pasidomėti išpardavimais ar akcijomis. Populiariausi išpardavimai yra drabužių, tačiau jeigu pasidomėsite, pamatysite, kad taip pat ir kitos parduotuvės skelbia nuolaidas ar akcijų dienas. O baldus, tarkime, iš ekspozicijos galima išsigyti su šiokia tokia nuolaida. Kuo didesnį pirkinį įsigysite su nuolaida, tuo daugiau sutaupysite. Panaršę internete tikrai rasite informacijos, tad apsišarvuokite kantrybe ir palaukite tikrai geros progos pirkti.

Be to, pasak Š. Dmukausko, reikia turėti galvoje, kad darbai vyksta sklandžiau ir greičiau, jeigu iš karto galite supirkti reikiamas medžiagas, nusimatyti įrangos nuomą, taip pat ir pirkdami vienu metu iš vieno tiekėjo daugiau, galite susiderėti didesnę nuolaidą, o tam kaip tik pasitarnauja paskola namų remontui.

Būsto įrengimas

Susidarykite darbų sąrašą ir jo laikykitės

Kai planuojate atnaujinti namus, pasvarstykite, kokiems darbams turėsite samdyti profesionalus. Taip pat verta pagalvoti ir apie interjero dizainerį. „Kartais dar gajus mitas, kad dizainerio paslaugos yra nereikalingos, tačiau patyręs specialistas patars, kaip optimaliai išnaudoti erdvę, kaip įrengti apšvietimą ir pan. Padės suformuoti interjero idėją – žinant, kokio rezultato sieki, lengviau formuoti biudžetą, sudėlioti prioritetus ir nuspręsti, ko reikia. Taip pat profesionalus dizaineris gali įvertinti tam tikrus jūsų sumanymus ir nuo jų atkalbėti, kad po poros metų remonto netektų kartoti“, – teigia E. Indriūnė.

Drąsiai konsultuokitės ir tiksliai išreikškite savo pageidavimus. Gali būti, kad dizaineris siūlys kokią nors specialią sienų apdailą, tačiau jūs ketinate sienas dažyti pats, tad tai ir išreikškite.

Darykite patys

Pirmiausia įvertinkite, kuriuos darbus tikrai galite padaryti patys. Prisiminkite, kad tam tikriems darbams reikia įgūdžių, o kai kuriems – pvz., elektros darbams – ir specialaus išsilavinimo bei sertifikato. Nepervertinkite savo galimybių. Jei nesate tikri, ar sugebėsite pakankamai kokybiškai atlikti užsibrėžtą darbą, gali tekti sumokėti dvigubai – profesionalai nenoriai ir brangiai imasi klaidų taisymo. Taip pat įvertinkite, kiek laiko remontui galėsite skirti – jo reikės ir darbams atlikti, ir medžiagoms pirkti, ir pan. Visa tai turėdami galvoje ramiai nuspręskite, ką padarykite patys, o kam samdysite darbininkus.

Patys pirkite medžiagas

Suprantama, kad buitinę techniką perkate patys, tačiau galite sutaupyti, jei skirsite laiko įsigyti ir smulkesniems pirkiniams. „Nors tai atrodo smulkmena, bet sutaupyti galite netgi patys išsirinkdami ir įsukdami lentynų rankenėles arba lentynas. Jas siūlančių parduotuvių sąrašas tikrai nemenkas, o kalbant apie lentynas nepamirškite ir medžio centrų“, – patarimus dalija dizainerė.

Nepamirškite to įvertinti jau darydami biudžetą ir būtinai iš karto praneškite baldžiams ar kitiems atnaujinimo darbus atliksiantiems specialistams. Nelaukite, kol jie pradės remonto darbus, kad apsispręstumėte, kokias medžiagas nusipirksite patys ir aptarkite visas smulkmenas prieš darbų pradžią. Taip pat nepamirškite įvertinkite, kiek laiko sugaišite paieškoms ir per kiek laiko prekės jus pasieks.

Taupykite protingai

Kokybiškos medžiagos ir kvalifikuotai atliekami darbai dažniausiai patuština piniginę, todėl vertėtų apie juos pagalvoti ir kurį laiką pataupyti. Tačiau kartais suma viršija įmanoma sutaupyti, o ir jaukių namų norisi šiek tiek anksčiau nei po kelerių metų. Tokiu atveju puikia išeitimi susikurti patogią ir jaukią aplinką gali tapti paskola namų atnaujinimui.

Dizainerė E. Indriūnė teigia, kad pastaruoju metu pastebima tendencija investuoti į kokybiškas ir ekologiškas medžiagas bei profesionalų pagalbą: „Apskaičiuokite, kaip, pavyzdžiui, kokybiškų langų pakeitimas padės sutaupyti išlaidas šildymui. Arba kiek vandenį taupanti įranga ateityje gali sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas. Veikiausiai pirminė didelė investicija atsipirks per kelerius metus, per kuriuos džiaugsitės šiluma ir mažesnėmis sąskaitomis, bei tausosite aplinką. Pastebime, kad vis daugiau klientų yra linkę pasinaudoti paskolos galimybėmis, kai nori įsigyti kokybiškesnes, brangesnes paslaugas ar pirkinius, o paskola būtent tai ir leidžia.“

Tokią tendenciją patvirtina ir Š. Dmukauskas: „Šią vasarą stebime tendenciją, kad vis daugiau žmonių namų atnaujinimu ar remontu rūpinasi ne tik prispirti neišvengiamo poreikio, tačiau iš anksto susiplanuoja, kokiuose namuose norėtų gyventi, įvertina būsimus darbus ir apskaičiuoja išlaidas. Tai atsispindi ir per besikreipiančiųjų dėl paskolos konsultacijas, per kurias aptariame optimalias galimybes. Be to, paskolas būstui atnaujinti klientai dažniausiai ima ilgam terminui, pvz., 5–6 metams, todėl mėnesio įmoka netampa našta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)