Kodėl statant namą reikalingas matininkas-geodezininkas?

Beveik 10 metų patirtį turintis matininkas-geodezininkas ir kadastrinių-geodezinių matavimų įmonės MB „Tigema“ vadovas Šarūnas Levanas tvirtina, kad be matininko-geodezininko jūs net nekrustelėsite iš „mirties taško“, o architektas, kuris projektuos jūsų svajonių būstą, vis tiek nukreips jus pas matininką. Pašnekovas pataria, kad nusprendus statytis sau būstą labai atsakingai pasirinktumėte ir matininką-geodezininką, nes su juo teks matytis mažiausiai dar 5 kartus. Taigi, yra bent 5 svarios priežastys, kodėl namo statybai toks svarbus matininkas-geodezininkas.

Žemės sklypo paskirties nustatymas

Akivaizdu, kad norint statyti namą, reikia turėti ant ko jį pastatyti. Ne visuose žemės sklypuose galima statyti statinius ir čia jums pagelbės matininkas. Š. Levanas sako, kad kartais užtenka pakeisti žemės sklypo paskirtį – iš žemės ūkio paskirties į kitos paskirties žemę, kurioje bus galima gyvenamųjų namų ir komercinės paskirties pastatų statyba. Tačiau pasitaiko atvejų, kai žemės sklypuose būna tam tikrų apribojimų, pavyzdžiui, naudingų iškasenų telkinių, vandens telkinių ir kt.

Tokiame sklype arba bus negalima statyti pastato, arba bus galima pradėti statybas, bet su tam tikrais apribojimais. Dar vienas pakankamai dažnas atvejis būna, kai įvairios komunikacijos (vamzdynai, elektros kabeliai ir kt.) eina per jūsų sklypą ir tokiu atveju, dalinasi patirtimi matininkas, statybų plotas gali sumažėti iki tiek, kad gali netilpti net ir mažiausias sodo namelis. Žinoma, yra išeičių: parengiant projektą komunikacijas galima patraukti į šoną, iškelti į paviršių arba priešingai – nuleisti į žemę ir pan., bet tai nemažai kainuoja. Kokybiškai dirbantis matininkas profesionaliai patars ir paaiškins, kaip geriausia tokiais atvejais elgtis.

Architekto darbas prasideda gavus topografinę sklypo nuotrauką

Kad architektas galėtų pradėti projektuoti ir kurti jūsų svajonių namą, dėsto matavimų įmonės direktorius, jam neišvengiamai reikės topografinės nuotraukos. Topografiniame plane geodezininkas detaliai atvaizduoja sklypo reljefą, statinius, jei tokių esama sklype, inžinerinius tinklus, visas požemines komunikacijas, einančias per Jūsų sklypą. Remdamasis šiuo dokumentu architektas gali įvertinti situaciją ir pradėti projektuoti Jūsų būstą. Taigi geodezininkas turi būti ne tik kruopštus, bet ir laiku atlikti savo darbus, nes kol nebus topografinės nuotraukos, tol Jūsų svajonių namai neatsiras net ant popieriaus!

Statybininkai be matininko taip pat sėdės sudėję rankas

Kai architektas suprojektuoja Jūsų namus, atsižvelgdamas į topografiniame plane esančią situaciją, atrodytų, kad statybos jau gali ir prasidėti. Deja, pasak Š. Levano, statybininkams reikalingi pagrindiniai taškai, kur bus jūsų namas. Tam, kad jie galėtų pradėti kasti pamatus, matininkas turi nuvažiuoti į vietą ir nužymėti pastato ašis. Tiksliai išmatuotoje vietoje matininkas įkala gaires statybininkams ir ryškiai jas nudažo, kad darbininkams būtų aišku, kur turi būti jūsų būsto pamatai.

Jūsų svajonių namas jau stovi! Ar dar reikės geodezininko?

Matininkas-geodezininkas tvirtina, jog matavimo paslaugų jums dar neišvengiamai prireiks. Kai namas jau stovi, geodezininkas dar kartą vyksta į vietą ir atlieka kontrolinę geodezinę, dar kitaip vadinamą išpildomąją nuotrauką. Šios nuotraukos esmė – išbraižyti jau esamus ir naujus inžinerinius tinklus ir kitas komunikacijas, naująjį pastatą – jūsų būstą ir tuomet geodezinę kontrolinę nuotrauką su visais kitais reikalingais dokumentais siunčia tikrinti VTPSI (Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai).

VTPSI atstovai lygina faktą – išpildomąją nuotrauką su anksčiau atliktu architekto projektu ir tikrina nuokrypį, kuris, atkreipia dėmesį Š. Levanas, pasitaiko. Yra tam tikros ribos, kai nuokrypis nuo plano ir fakto priimtinas, bet jei faktiškai pastatytas namas labai skiriasi nuo projekto, tuomet gali tekti taisyti esamą arba parengti naują projektą pagal esamą faktą ir vėl viską iš naujo derinti su VTPSI.

Pasitaiko atvejų, patirtimi dalijasi matininkas-geodezininkas, kai klientai statybų eigoje sumąsto pasistatyti dar kokį nors prieangį ar kitą priestatą! Visa tai turi būti suprojektuota architektui darant projektą. Jei toks priestatas išdygsta – jūsų parengtas ir jau patvirtintas projektas turi būti pakoreguotas. Tad matininko ir geodezininko paslaugų ratas vėl įsisuka. Kartais su tuo pačiu klientu tenka bendrauti ir jam padėti net kelis metus. Specialistas tvirtina, kad čia jūsų kelionė su matininku-geodezininku dar nesibaigia. Dar laukia kadastriniai pastato matavimai, vertės nustatymas, baigtumo nustatymas procentais ir visokiausių kitokių svarbių parametrų įvertinimas.
Namo baigtumas nustatytas, kontroliniai pastato matavimai atlikti. Jau viskas?

Būna atvejų, sako, kai sklype „perdaromas“, rekonstruojamas jau esamas pastatas, bet dažnas atvejis ir toks, kai naujas pastatas statomas ant tuščio žemės sklypo. Tuomet jums reikės ne tik kadastrinių pastato matavimų, bet ir kadastrinių žemės sklypo matavimų. Galutinis pridavimas bus užregistruotas Registrų centre tik tuomet, kai bus atlikti ir žemės sklypo kadastriniai matavimai.

Matininkas-geodezininkas atlieka didelį vaidmenį, kad jūsų svajonių namai taptų realybe. Su juo jums teks bendrauti tikrai nemažai, tad labai svarbu, kad šiuo asmeniu pasitikėtumėte ir gautumėte kokybiškas, profesionalias ir laiku atliekamas paslaugas. Dauguma namo statymo etapų negali būti net pradėti be matininko-geodezininko, tad atsakingai pasirinkite, su kuo norėtumėte bendrauti tą laiko tarpą, kol, galų gale, įsikeltumėte į savo svajonių namus.

Nebijokite kelti aukštų standartų, skatina Š. Levanas, nes dažnu atveju svarbu ne tik darbuotojo profesionalumas, kokybiškas, laiku atliktas darbas, bet ir bendravimo manieros, konfliktų sprendimo įgūdžiai, aiškus ir detalus išdėstymas galimų variantų, iš kurių galėsite pasirinkti sau tinkamiausią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)