Taisyklių nesilaikymas gali užtraukti baudą

Lietuvos statybininkų asociacijos teisininkas Andrius Rasčius atkreipė dėmesį, kad tai, ar planuojamiems darbams reikia leidimo, priklauso nuo jų rūšies – ar tai rekonstrukcija, griovimas, kapitalinis ar paprastasis remontas – ir papildomų sąlygų.

Kapitalinis remontas nuo paprastojo remonto skiriasi tuo, kad atliekant kapitalinį remontą tikslas yra pertvarkyti laikančiąsias konstrukcijas nekeičiant statinio matmenų. Paprastojo remonto tikslas yra atnaujinti statinį be kapitalinio remonto ar rekonstrukcijos.

Remiantis statybos įstatymu, atliekant paprastąjį remontą, reikia gauti leidimą įrengiant, pertvarkant, išmontuojant pastato dujų, šildymo ar elektros bendrąsias inžinerines sistemas.

Leidimo taip pat reikia tada, kai būstas yra saugomoje teritorijoje, pavyzdžiui, kultūros paveldo vietovėje. Jis reikalingas, jeigu yra keičiama pastato išvaizda, išskyrus tuos atvejus, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti.

Įstatyme nurodoma, kad pastato išvaizdos keitimu laikoma: balkonų ir lodžijų įstiklinimas, fasado elementų keitimas, naujų įrengimas, stoglangių įrengimas, keitimas, šlaitinio stogo dangos keitimas bei dažymas, įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ir kiti darbai, keičiantys pastatų išvaizdą.

Leidimus išduoda savivaldybių administracijos. Nesilaikant taisyklių, kurias numato statytojas, ir atliekant rimtesnius remonto darbus be leidimo, galima užsitraukti baudą nuo 30 iki 100 eurų. Taip numato Administracinių nusižengimų kodeksas.

„Anot Lietuvos statybininkų asociacijos atstovo, nedažnai pasitaiko tokių atvejų, kai nežinodami sąlygų gyventojai daro remonto darbus naujos statybos name.

„Tai labiau būdinga seniems daugiabučiams, kai griaunamos pertvaros, stiklinami balkonai, tvarkomos senos inžinerinės sistemos. Reikia atkreipti dėmesį, ar neliečiamos laikančiosios konstrukcijos ir inžinerinė sistema, ar nekeičiama namo išorinė išvaizda“, – teigė jis.

Remontas

Naujos statybos butams – daugiau reikalavimų

Naujos statybos būsto pirkėjai turi atkreipti dėmesį, kad nors iš jų nereikalaujama turėti savivaldybės leidimą darbams atlikti, jie privalo apie tai informuoti pardavėją. Pvz., NT bendrovės „Eika“ apdailos taisyklėse nurodyta, kad pirkėjas be rašytinio pardavėjo sutikimo neturi teisės pakeisti buto projektinių sprendinių, nebent tokie pakeitimai buvo suderinti iš anksto.

Verta atkreipti dėmesį, kad pirkėjui pačiam leidžiama atlikti tik paprastuosius remonto darbus, kitiems, sudėtingesniems darbams reikia samdyti rangovą, turintį reikalingus atestatus ir leidimus.

Be to, kad negalima griauti ir atidengti pastato konstrukcijų, pirkėjams neleidžiama kabinti projekte nenumatytus šviestuvus, įrengti kondicionierius, rekuperatorius, stiklinti balkonus, perklijuoti balkonų plyteles pakeičiant jų vizualinę išvaizdą. Negalima įrenginėti namo projekte nenumatytus stoglangius, židinius, antresoles, statyti langus, kurie skiriasi nuo kitų name sustatytų langų, ir kt.

Naujos statybos bute prie grindų ir sienų savavališkai geriau nesiliesti, nes pagal taisykles draudžiama gręžti grindis ar kaip nors kitaip jas paveikti neįsitikinus, kad tose vietose nepravesti laidai, kabeliai, šildymo sistemos ir kt. Draudžiama gręžti ar kitaip fiziškai paveikti balkonų grindis ir slenkstį prie balkono durų, langų, vitrinų, kad nebūtų pažeistas hidroizoliacijos sluoksnis.

Negalima ardyti grindų sluoksnius, sanitarinių mazgų grindis, kad nebūtų pažeistas hirdoizoliacijos sluoksnis. Pirkėjas taip pat privalo užtikrinti, kad sandėliuojant daiktus nebūtų viršyta leistina apkrova grindims. Panašūs reikalavimai galioja sienoms bei luboms.

Pirkėjai greičiausiai net nepagalvoja, kad apdailos taisyklėse gali būti įvardintos tokios iš pažiūros smulkmenos kaip tai, kad langų neleidžiama valyti specialiai stiklų valymui nepritaikytomis priemonėmis. Taip pat būtina saugoti langus nuo aptaškymo, neigiamo mechaninio, cheminio ar bet kokio kito, galinčio sukelti žalos, poveikio.

Atidžiai reikia elgtis ir su šildymo sistemomis. Jų negalima išjungti, pirkėjas privalo bute visada palaikyti ne žemesnę nei 10 laipsnių temperatūrą. Taip pat neleidžiama apkrauti radiatorius papildomu svoriu, nevalia naudoti termofikacinį šildymo sistemų vandenį ūkinėms ar kitoms reikmėms.

Taisyklių, be abejo, yra ir daugiau, todėl įsigijus naujos statybos butą, reikia su jomis gerai susipažinti. Jeigu pirkėjas nesiruošia to padaryti ir ketina savarankiškai, be pardavėjo žinios vykdyti darbus, turi susitaikyti su mintimi, kad gali tekti pardavėjui atlyginti padarytus nuostolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)