Draudimo bendrovės BTA turto draudimo rizikų vertintojas Gintaras Gurskis sako, kad prieš planuojant individualaus namo statybas būtina galvoti ne tik apie tai, kokio namo norite, rasti tinkamus meistrus, pasirinkti medžiagas bei įrengimus, bet ir įvertinti galimas paties statybų proceso rizikas. Apie jas, draudikų teigimu, daugelis net nesusimąsto, arba nežino, kad gali nuo jų apsisaugoti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Būstą statantiems žmonėms vis dar sunku įsisąmoninti, kad statybose žalos tikimybė yra tikrai didelė. Jei kartais pagalvojama apie tai, kaip apsaugoti į statybvietę pristatytas medžiagas nuo vagystės, tai apie kitas žalas susimąstoma kur kas rečiau. O rizikos faktorių netrūksta: objekte dažnai dirba svetimi žmonės, turtas ne visada tinkamai saugomas, gali pasitaikyti nenumatytų atvejų, gedimų, nesužiūrėjimų, o kur dar nenuspėjamas gamtos jėgų poveikis.

Mūsų skaičiavimais, gyvenamųjų namų statybų metu patiriamų žalų dydis svyruoja apie 5-10 tūkst. eurų, o ugnis statybų aikštelėje žalą gali išauginti ir iki 100 tūkst. eurų. Tokie nuostoliai gali ne juokais pakoreguoti statybų ar net gyvenimo planus“, – sako G. Gurskis.

Apsauga – ne tik nuo vagysčių

Naujai statomas turtas draudžiamas nuo visų galimų rizikų – gamtos jėgų, ugnies, vagysčių, netinkamai atliekamų darbų. Draudimo dažnai prireikia ir dėl netinkamai atliekamų darbų, vandentiekio avarijų, turto sugadinimo montuojant. Tačiau reikėtų nepamiršti ir ilgapirščių ar net vandalų.

„Neatidumas, neapsižiūrėjimas ar defektas gali įžiebti ugnį, lietus ar liūtis – užlieti turtą, įrenginius, paplauti gruntą. Nebaigtas statyti būstas neatlaiko sniego apkrovų ar stipraus vėjo, kuris nuverčia sienas, nuplėšia stogo dangą. Pasitaiko atvejų, kai statybos tampa vandalų siautėjimo objektu ar vagys susigundo statybinėmis medžiagomis, įrankiais ar įrengimais“, – sako ekspertas.

Namo statybos.

Statybų draudimas yra privaloma dokumentų paketo dalis norint pradėti statybas ir jas užbaigti. Specialistų teigimu, nuosekli veiksmų seka planuojantiems statytis būstą: parengiamas ir patvirtinamas statybų projektas, gaunamas statybų leidimas ir keliaujama į draudimo bendrovę statybų draudimo. Draudimo įmonei reikia pateikti visus duomenis apie statomą pastatą, papildomai gali būti pateikiamas statinio projektas, o statybų leidimas yra reikalingas visais atvejais.

Pasak eksperto, atsižvelgiant į aukštą būsto nuosavybės rodiklį mūsų šalyje, reiktų neužmiršti, kad draudimo poliso neturėjimas būstą statančiam žmogui gali reikšti rimtą riziką.

„Svarbu ir tai, kad kartu su statybų draudimu papildomai yra draudžiama civilinė atsakomybė, apsisaugant nuo situacijų, kai žala padaroma kitų žmonių turtui. Civilinės atsakomybės draudimas galioja tiek namą statančiam namo savininkui, tiek samdytiems rangovams, statybininkams. Žinant, kad viena didžiausių baimių Lietuvoje yra padaryti žalos kaimynams, būtų protinga pasinaudoti galimybe ir laiku pasirūpinti, kad net ir tokiu atveju nekiltų dar daugiau nesusipratimų nustatant žalos mastą ir ją teisingai bei operatyviai atlyginant“, – teigia turto draudimo rizikų vertintojas.

Susirūpina per vėlai

Paskutinis statybų etapas yra statybos baigimo procedūra Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje. Norint „priduoti“ statinį, kartu su kitais dokumentais būtina pateikti ir statybos darbų ir civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą. G. Gurskis pažymi, kad būtent šiame žingsnyje, kai statybos jau baigtos, vis dar nemažai žmonių susizgrimba neturintys poliso.

„Vis dar pasitaiko atvejų, kai žmonės tik baigę statybas supranta, kad nebuvo apsidraudę. Tuomet jie kreipiasi į draudimo bendroves ir prašo poliso su apsauga nuo statybos darbų pradžios. Tai reiškia, kad per visą statybų laikotarpį klientas jokios realios apsaugos neturėjo. Žinant, kad draudimas yra privalomas, raginu juo pasirūpinti dar prieš statybas, o ne rizikuoti savo gyvenimo investicija tikintis, kad galbūt nieko nenutiks“, – sako G. Gurskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)