DELFI kalbintas UAB „Vilpra“ technikos direktorius Žydrūnas Čereška tikina, kad privačius namus statantys piliečiai nebenori vargti su kietu kuru ir renkasi alternatyvius namų šildymo būdus. Vis dažniau namai šildomi šilumos siurbliais oras – oras, žemė – vanduo, oras – vanduo.

„Kietojo kuro sistemų naudojimas po truputį mažėja ne tik privačiuose namuose. Ofisuose, daugiabučiuose taip pat įrenginėjamos alternatyvios šildymo sistemos. Šiuos procesus skatina ir valstybės dotacijos ir kompensavimas, kuriuos planuojama pradėti nuo gegužės mėnesio“, – sakė Ž. Čereška.

Pasak specialisto, šilumos siurbliai nėra nauji šildymo sprendimai, tačiau kiekvienais metais jų veikimas tampa vis efektyvesnis. Naujausios sistemos naudoja mažiau energijos, prieš kurį laiką jų efektyvumas buvo ženkliai mažesnis nei dabar.

„Šiais metais gamintojai išleido naujausias šilumos siurblių sistemas, kurių efektyvumo klasė pasiekia tris žvaigždutes. Jie minimaliomis elektros energijos sąnaudomis gamina vis daugiau šilumos. Jų komplektacija tobulėja kiekvienais metais“, – tikina Ž. Čereška.

Šilumos siurblių veikimo principas nėra sudėtingas. Imdami energiją iš aplinkos, t.y. iš grunto, oro ar vandens, šilumos siurblys kompresoriaus pagalba tą energiją transformuoja per per freoninę grandinę ar inertiškų dujų terpę į šiluminę energiją. Įprastai imant vieną dalį energijos gali pagaminti iki 4 dalių šiluminės energijos.

Šilumos siurblio pasirinkimo pagrindinis faktorius yra plotas, lygiai taip pat aktualu kokia norima naudoti šildymo sistema: aukštatemperatūrė ar žematemperatūrė.

Tarkime, oras – oras sistemą vasarą galima naudoti kaip kondicionierių vėsinant patalpas, žiemą ji gamina šilumą. Šios sistemos daugiau diegiamos sodybose, nepastoviai gyvenamose patalpose, kur atvažiuojant tiesiog reikia greitai pasišildyti ir palaikyti šilumą kurį laiką. Žemė – vanduo efektyviausiai veikia su žematemperaturėmis sistemomis.

Ž. Čereška sako, kad naujiems namams dažnai būtinos ir rekuperacinės sistemos. Rekuperacijos tikslas – efektyvus vėdinimas ir oro kaita, grąžinant didžiąją dalį šilumos atgal į patalpas su minimaliais nuostoliais užtikrinant efektyvų vėdinimą.

„Tai ypač aktualu naujiems ar renovuotiems namams, kurie yra per daug sandarūs, oras nesikeičia, atsiranda nemalonūs kvapai, drėgmė“, – teigia specialistas.

Ž. Čereška teigia, kad šilumos siurblių pranašumas prieš kuro katilus yra akivaizdus. Kuo toliau, tuo naujuose namuose bus mažiau statomos kieto kuro sistemos.

„Prieš 10 metų visi masiškai diegdavo kieto kuro katilus, dabar yra galimybė rinktis alternatyvius sprendimus. Žmonės išpildydavo ne tokius šiltus namus, nuostoliai būdavo didesni. Pagal energetine klasę matuojant būdavo B ar C.

Šiuo metu nauja statyba masiškai pereina prie A klasės, net A su pliusais. Šildymo siurbliams nereikia atskirų patalpų katilinėms ar sandėliavimui, nereikia papildomo darbo. Šiuolaikiniai šildymo siurbliai atitinka naujausius reikalavimus, tai kol kas yra naujausi ir efektyviausi namų šildymo būdai. Stebėdami rinka matome, kad šilumos siurbliai jau išstumia kieto kuro šildymo technologijas“, – sako Ž Čereška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)