Pastatų automatikos specialistas Raimundas Skurdenis pasidalijo svarbiausiomis pastatų automatikos tendencijomis bei jų įrengimo problemomis, rašoma pranešime spaudai.

Technologijos turi būti nematomos

Jungiklių ir protingų namų centro „JUNG Vilnius“ vadovas R. Skurdenis teigė, kad esminė sąvoka, kurią reikia turėti omenyje kalbant apie pastatų automatiką bei ją įrengiant yra ergonomika. Pagrindines inžinerines sistemas – apšvietimą, šildymą, vėdinimą, žaliuzes ir kt. – turi kone visi nauji pastatai, tačiau kartais šis modernumas visiškai prasilenkia su tuo, kas ergonomiška.

„Dažnai nutinka taip, jog privačiuose namuose, biuruose ir kituose visuomeniniuose pastatuose įrengiama daug skirtingų sistemų su savais, atskirais valdymo prietaisais, iki galiausiai turima visuma tampa tokia nepatogi, kad žmogus tiesiog nustoja ja naudotis. Net jei viską galima valdyti programėlėmis, tų programėlių atsiranda 10 ar 15, kaip ir įvairių ant sienų sumontuotų skydelių. Ergonomiška protingo namo sistema gali tuos dešimt valdymo skydelių sujungti į vieną prietaisą. Deja, kol kas dalis architektų remiasi 20 metų senumo žiniomis ir žmogus, norintis modernaus valdymo, gauna visiškai pasenusį ir nepraktišką sprendimą, kuomet vietoje vienos visas funkcijas į vieną sujungiančios sistemos gaunama keliolika ir kiekviena – su savo laidu po tinku, skydeliu ant sienos ir valdymo pulteliu“, – teigė R. Skurdenis.

Raimundas Skurdenis/ Foto: Karolio Kiniulio

Apšvietimo svarba

Technologijos turi padėti žmogui reikalaudamos kuo mažiau jo dėmesio – toks bendras principas svarbu visoms pastato funkcijoms bei valdymo sritims. Iš jų konferencijoje bene plačiausiai buvo aptariamas apšvietimas. Pastaraisiais metais vis labiau pastebima ne vien patalpų šviesos intensyvumo, bet ir jos temperatūros reguliavimo svarba.

„Į žmogų orientuotas švietimas (ang. Human centric lightning) leidžia namų ar darbo vietos apšvietimą priderinti prie žmogaus bioritmų. Šaltesnė šviesa mus natūraliai skatina susikaupti, todėl mokantis arba dirbant šviesos temperatūra turi būti tokia, o, pavyzdžiui, pusvalandis iki pietų pertraukos ji automatiškai pradeda šilti, kas kuria atsipalaidavimui labiau tinkančią atmosferą. Taip žmogus, pavyzdžiui, biure, ne tik našiau dirba, bet ir jaučiasi geriau. Taip laimi visi – ir darbuotojas, ir darbdavys“, – aiškino specialistas.

Siekiamybė – vieningos sistemos

R. Skurdenis pabrėžė, kad ateityje pastatų automatikos sistemos bus dar mažiau matomos plika akimi, o jas apjungti bendru valdymu taps paprasčiau: „Jau šiandien visi didesni pastatai sprendžia klausimą, kaip suderinti visas pastato galimybes kuo paprasčiau sukuriant žmogui komfortišką aplinką. Tačiau tam, kad pastatas būtų efektyvus ir komfortiškas darbui, apie jo funkcionalumą reikia galvoti pakankamai ankstyvame dar projektavimo lygmenyje. Tad architektui tenkanti atsakomybė – kalbėtis su visais pastato rangovais tam, kad skirtingos sistemos veiktų išvien ir pastatas būtų ergonomiškas tiek jį prižiūrintiems, tiek ir jame gyvenantiems, dirbantiems žmonėms“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją