Pasak lubų meistro Dovydo Grikšo, pasaulyje įtempiamos lubos atsirado prieš 30 metų, o Lietuvoje – maždaug prieš 15-20 metų.

Įtempiamos lubos gaminamos iš polivinilcholrido (PVC) arba poliesterio. Jos gali būti satininės, matinės arba blizgios.

D. Grikšas pasakoja, kad įtempiamų lubų kainos pas skirtingus gamintojus labai skiriasi. Jis taip pat pastebi, jog egzistuoja reali lubų kaina ir padiktuota rinkodaros.

Tarp privalumų ne tik maža kaina

„Galima rasti skelbimų, kurie skelbiasi, kad lubos yra nuo 7,99 eur/kv. metrą. Bet reali kaina paskui dirbtinai yra išauginama“, – teigia jis ir priduria, jog šiuo metu dažnai būna nustatoma pradinė kaina ir vėliau ji pakyla nuo papildomų darbų, pavyzdžiui, papildomos lempos įrengimo. Minimali kaina, anot pašnekovo, visada išeina apie 10-13 eur/kv. m.

D. Grikšas teigia, kad vienas iš didžiausių šių lubų privalumų yra tai, kad jas montuojant nebūtina išnešti iš kambario visų baldų, užtenka minimaliai pastumdyti. Be to, jis gali būti gyvenamas, persikelti nakvoti į kitą erdvę taip pat nebūtina.

„Imkime standartinį, 15-17 kv. metrų kambarį. Lubos padaromos per dvi su puse valandos, dažniausiai be jokių šiukšlių, be dulkių. Patogumas, greitis, švara, jokio triukšmo“, – įtempiamų lubų privalumus vardija meistras.

Pasak jo, dar vienas iš privalumų yra tai, kad įtempiamos lubos minimaliai sumažina kambario aukštį. „Jeigu mes turime lubas bute, blokiniame name, kurios yra nelygios, ir mes jas norime gražiai išlyginti. Variantas – dedame gipsą. Su gipsu mažiausiai 8-9 centimetrais pažemėja lubos. Su įtempiamom lubom mes galime pažeminti 3 centimetrais“, – aiškina D. Grikšas.

Pašnekovas kaip privalumą pabrėžia ir mažą kainą, kuri, ne paslaptis, lietuviams tikrai yra aktuali. Pasak jo, dabar tai yra mažiausiai kainuojančios lubos. Jis teigia, kad įtempiamos lubos atveria ir daugiau galimybių fantazijai.

„Jei žmogus turi pinigų, turi fantazijos ir noro, tai galimybės yra neribotos. Piešiniai visokie, apšvietimo galimybės“, – pasakoja meistras. Jis sako, kad būna tokių klientų, kurie paprašo padaryti ką nors įdomaus, pavyzdžiui, pageidauja „BMW“ piešinių. To su kitomis medžiagomis padaryti būtų neįmanoma.

D. Grikšas tikina, kad įtempiamos lubos taip pat suteikia tam tikrą apsaugą nuo vandens užliejimo iš viršaus. Jo teigimu, jos sulaiko iki 100 litrų vandens kvadratiniam metrui. Įtempiamos lubos neturi jokių porų ir yra lygios tarsi stiklas, todėl jose nesiveisia pelėsis.

Iš savo pusės pašnekovas daug minusų negalėjo išvardinti, nes yra įsitikinęs, kad įtempiamos lubos neturi tokių trūkumų, kurių nebūtų ir kitose. Tačiau, anot jo, vienas iš nepatogumų yra keičiant šviestuvą, nes tuomet reikia kviestis meistrus ir visiškai ardyti lubas.

Meistras sako, kad nors dauguma peikia įtempiamas lubas dėl neekologiškumo bei pavojingumo sveikatai, visgi sertifikatai patvirtina, kad jos yra saugios medžiagos, kurias galima naudoti namuose.

D. Grikšo teigimu, lubas galima pradurti, tačiau jis taip pat klausia, ar dažnai tenka pakliūti į tokią situaciją, kurioje skraidytų peiliai į lubas. Visgi, kokybiškų lubų šampano kamščiai, žaislai, kamuoliai ar šluotkočiai pradurti neturėtų.

Reikia būti atsargiems

Įtempiamų lubų įmonėje dirbusi Lina (vardas ir pavardė redakcijai žinoma – DELFI) teigia, kad šios lubos tikrai nėra tokios patvarios kaip kalbama. Anot jos, PVC plėvelę pradurti nesunku – kambariuose reikia būti atsargiems pernešant aukštesnius baldus, o vaikai neturėtų naudoti žaislinių šautuvų su šoviniais, nereikėtų mėtyti aukštai daiktus aštriais kampais.

Ji taip pat sako, jog dauguma mano, jog visos kambario vietos, taip pat ir lubos, turi kvėpuoti, o su PVC plėvele tai yra neįmanoma. Visgi, kaip ir sakė D. Grikšas, tai tampa privalumu norint apsisaugoti nuo užliejimo.

„Svarbu atliekant matavimą pasiteirauti, kokius profilius naudos meistrai. Kiekviena save gerbianti ir netaupanti įmonė naudos aliuminio profilius, nes jie ilgaamžiški, plastikiniai jau retai kur naudojami, nebent užsakovui yra svarbu minimaliai nuleisti lubas, nes aliuminio profilis minimaliai nuleidžia lubas 3,5-4 cm, o plastikinis – 1,5-2 cm“, – tvirtino moteris.

Ji taip pat pastebėjo, kad įtempiamų lubų kaina nuo pradinės kvadratinio metro kainos gali pakilti net kelis kartus, priklausomai nuo užsakovo pageidavimų.

Prižiūrėti reikia atsakingai

Pasak pašnekovės, PVC plėvelės įtempiamas lubas galima naudoti tik šildomose patalpose, nes nuo šalčio jos gali įtrūkti. Jeigu lubos turi daug kampų, Lina rekomenduoja rinktis įmonę, kuri turi įgūdžių dirbant su kampais, nes kitu atveju rezultatas gali būti labai nemalonus.

„Tvirtinant PVC plėvelę iš patalpos reikia nepamiršti išnešti visus daiktus bei augalus, kadangi patalpa, nors trumpam, bet bus įkaitinama iki 50-70 laipsnių temperatūros.

Reikia vengti naudoti abrazyvinius valiklius, kadangi gali pakenkti paviršiui. Geriausia naudoti langų valiklį be alkoholio ir mikropluošto skudurėlį.

Jei renkatės lubas su atvaizdu, geriau rinkitės, kad atvaizdas butų UV – jo reikia ilgiau laukti, apie 2 savaites, kadangi Lietuvoje to nedaro. Bet atvaizdas bus kokybiškas, kaip ir kompiuteryje ar kataloge. Jei jis bus ne UV, gali būti, kad kai įtemps lubas, atvaizdas bus sulietas, neryškus“, – tvirtina moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)