LNK žinios pakalbino kelis praeivius ir paklausė jų nuomonės apie tokį įdomų balkonų problemos sprendimo būdą. Žmonių teigimu, tai – žingsnis iki nelaimės ir kelia pavojų žmonių sveikatai bei gyvybei.

„Tai tikrai nėra šiuolaikinis problemos būdas ir tą balkoną reiktų demontuoti, nes jei jis paramstytas, reiškia, kad jo laikančioji konstrukcija yra praradus pastovumą, o toks parėmimas gelbsti tik tai, kad balkonas nesugriūna“, – tikina Vilniaus miesto savivaldybės statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėja Stasė Kvedarienė.

Kaip teigiama žinių reportaže, šiuo metu Vilniuje dėl NATO valstybių atstovų susitikimo sostinėje yra intensyviai tvarkomos gatvės, tačiau daugiabučių balkonai yra ramstomi rąstais.

„Toks būdas yra pasirinktas daugiabučio namo administratoriaus, junginės veiklos įgalioto asmens ar bendrijos pirmininko sprendimu taikant daugiabučio namo laikinąsias apsaugos priemones. <...> Administratorius, pagal teisės aktuose nustatytą jam pareigą, turi organizuoti jam pavestus darbus, kad tas balkonas nekeltų pavojaus. Tokių balkonų turime apie 15, bet daugiau yra balkonų fasadų elementų, kurie yra aptraukti apsauginiais tinklais“, – teigia S. Kvedarienė.

Kai balkonas paremtas rąstu ar pan., abejotina, ar gyventojas, tokio balkono šeimininkas, gali į jį kelti koją.

„Turėtų valdytojas informuoti daugiabučio namo balkono naudotoją, kad iki to laikotarpio, kol nėra atlikti balkono remonto darbai, nesinaudotų tuo balkonu“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės atstovė.

Balkonų, kurių naudoti nerekomenduojama, Vilniuje yra apie 200. Atstatyti savo balkoną jo naudotojas gali, tačiau jam prieš tai balkono projektą reikia suderinti su daugiabučio namo administratoriumi, užtikrinti, kad tie darbai bus kokybiški, atlikti tinkamai.

„Delfi būstas“ primena, kad šis daugiabutis, kurio balkonai paremta tokia „technologija“, rodos nėra vienintelis. Portalas „Made in Vilnius“ jau yra rašęs, kad taip pat balkonai paremti ir Antakalnio gatvėje. Portalo žurnalistai rašė, kad tokios konstrukcijos buvo įrengtos dar spalio mėnesį. Savivaldybės nurodymu namo valdytojas turėtų kuo greičiau išspręsti šią balkono problemą, nes tai yra tiesiogiai susiję su gyventojų saugumu.

„Spalio mėnesį vykdyto patikrinimo metu, pastato adresu Antakalnio g. 47 valdytojas UAB „Mano Būstas Neris“ dėl blogos balkonų būklės įpareigotas imtis neatidėliotinų veiksmų gyventojų ir praeivių saugumo užtikrinimui. Valdytojas kaip laikiną saugumo užtikrinimo priemonę pasirinko statramsčius. Savivaldybės vertinimu, tai pakankama, tačiau laikina saugumo užtikrinimo priemonė, iki kol prasidės balkonų remontas”, – ankščiau portalui „Made in Vilnius“ komentavo Vilniaus miesto savivaldybė.