Gyventojams ginčai palankūs

Jeigu jūs ar jūsų šeimos narys paslydo ant slidaus, neprižiūrėto šaligatvio ir susižeidė, yra galimybė žalos atlyginimo reikalauti iš už šaligatvį atsakingo juridinio arba fizinio asmens. Advokatė, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narė Lina Alksnienė aiškina, kad pagal teismų praktiką pareigos prižiūrėti šaligatvius neįvykdymas arba netinkamas įvykdymas yra laikytina bendro pobūdžio pareigos laikytis tokių elgesio taisyklių, kad savo veiksmais (veikimu arba neveikimu) nepadarytum kitam asmeniui žalos, pažeidimas. Dėl to nukentėjusiam asmeniui mėginant prisiteisti žalą už patirtą sužalojimą tektų įrodyti visas civilinės atsakomybės sąlygas, t. y., neteisėtus veiksmus, žalą, priežastinį neteisėtų veiksmų ir žalos kaltę.

„Tai vienareikšmiškai atsakant į klausimą, tikrai galima ir įmanoma paduoti atsakingus asmenis į teismą. Kitas klausimas, kuris kyla, tai, iš ko tos atsakomybės reikalauti. Lietuvos Aukščiausiasis teismas prieš keletą metų yra padaręs palankią susižalojusiems asmenims išvadą, kad būtent savivaldybė yra miestų gatvių savininkė ir turi pareigą rūpintis tinkamu kelių ir šaligatvių priežiūra, todėl ji ir yra atsakinga, jeigu ant nevalyto ar netinkamai prižiūrėto šaligatvio susižalojo žmogus. Ir nors savivaldybė šią savo funkciją prižiūrėti šaligatvius įgyvendina dažniausiai per specialiai tam pasamdytas bendroves, tačiau ir pagal Lietuvos Aukščiausiojo teismo išaiškinimą, ir pagal Civilinio kodekso nuostatas, už žalą, atsiradusią dėl nenuvalyto, neprižiūrėto šaligatvio, atsakomybė atitenka šaligatvio savininkui, dažniausiai – savivaldybėms“, – pažymi advokatė.

Lina Alksnienė

Kam priklauso šaligatvis?

Pašnekovė tęsia, kad kai kuriais atvejais, dažniausiai, visai šalia daugiabučių namų, šaligatviai savivaldybei gali ir nepriklausyti. Kai kuriais atvejais šaligatvis gali būti įrengtas ir atitinkamu teisiniu pagrindu fizinių ar juridinių asmenų naudojamame sklype privačios nuosavybės teise priklausančiame žemės sklype.

„Tokiais atvejais pareiga prižiūrėti šaligatvį kyla ne savivaldybei, o to sklypo, kuriame įrengtas tas šaligatvis, savininkui ar naudotojui. Vadinasi ir atsakomybė už tos pareigos nevykdymą kyla ne savivaldybei, o to sklypo, kuriame įrengtas šaligatvis, savininkui ar naudotojui. Dėl to visais atvejais yra labai svarbu žiūrėti konkrečią situaciją ir jei kalbant apie Vilniaus miestą, tai dažniausiai atsakingu asmeniu yra Vilniaus miesto savivaldybė, tačiau kitose savivaldybėse gali būti kita situacija. Todėl labai svarbu pirmiausia išsiaiškinti, kam priklauso ta teritorija, kurioje įvyko tas įvykis, ar ji nuosavybės teise priklauso kam nors kitam, ar ji nėra kam nors išnuomota, neperduota, nepriskirta kokiai nors daugiabučių bendrijai ar administratoriui“, – pažymi pašnekovė.

Visgi L. Alksnienė pažymi, kad net jeigu šaligatvis yra prie daugiabučio namo, tačiau ta teritorija yra neperduota tai bendrijai ar to namo administratoriui naudoti ir prižiūrėti, vadinasi atsakomybė tenka savivaldybei.

„Vadinasi, jai tenka atsakomybė ir pareiga šaligatvį prižiūrėti ir jei pareiga nevykdoma, kyla atsakomybė. Tačiau jeigu ta teritorijos dalis yra perduota bendrijai, administratoriui ir jiems kyla pareiga tą šaligatvį prižiūrėti, tuomet ir atsakomybė bus taikoma būtent bendrijai ar administratoriui“, – akcentuoja advokatė.

Žalą atlyginti turėtų savininkas

Dažniausiai gyventojai, atsitikus nelaimei, ima kaltinti šaligatvį valančią bendrovę. Tačiau advokatės L. Alksnienės teigimu, iš bendrovės, kuriai yra pavesta valyti šaligatvius, atsakomybės turėtų reikalauti tas, kuris jai tokias pareigas pavedė. Reikalauti iš tokios bendrovės atsakomybės tiesiogiai pačiam nukentėjusiam asmeniui būtų gana sudėtinga, gal netgi nelabai įmanoma, nes bendrovei už pareigos nevykdymą taikytina sutartinė civilinė atsakomybė, o savininkui ar valdytojui – deliktinė, nes bendrovei pareiga kyla iš sutarties, o savininkui ar valdytojui – iš įstatymo.

„Tam, kad būtų taikoma sutartinė civilinė atsakomybė šalis turi sieti sutartiniai teisiniai santykiai, o šaligatvius prižiūrinčios bendrovės ir gyventojo jokie sutartiniai santykiai nesieja. Todėl prieš nukentėjusį asmenį yra atsakingas savininkas arba valdytojas. O prieš šaligatvio savininką jau bendrovės, su kuria buvo sudaryta sutartis dėl šaligatvio priežiūros“, – paaiškina ekspertė.

Pašnekovė priduria, kad vis tik ji patartų į teismą neskubėti ir pabandyti susidariusią situaciją spręsti taikiai, pavyzdžiui, išsiaiškinus, kam priklauso ta teritorija, kuri nebuvo prižiūrėta, kreiptis į tą asmenį, pavyzdžiui, raštu reikalaujant žalos atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)